Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2011

Konopná kosmetika – pomocník z přírody nejen pro ekzematiky

Datum: 7. 3. 2011

Velmi citlivá pleť, svědivá a ekzematická pokožka či pleť s projevy lupénky ocení staletím prověřenou péči. Tu nabízí konopný olej, který svým charakterem posiluje přirozenou bariérovou funkci pleti a napomáhá zlepšit její stav při nejrůznějších kožních onemocněních. Dokáže tlumit projevy aknózní pleti, lupénky, atopického ekzému, spálenin. Pleť hydratuje, regeneruje a zmírňuje její zánětlivé projevy.

Konopí seté (Cannabis Sativa L.)

Lidové a jiné názvy: marihuana, tráva, pra­men štěstí, tabák smíchu, hašiš, hemp. Účin­né látky: organické kyseliny, sacharidy, fy­tosteroidy, terpeny a další. Konopí obsahuje asi 60 látek, které se obecně nazývají kanna­binoly, v semenech pak 35 % mastného oleje. Za studena lisovaný olej je bohatý na esenciál­ní mastné kyseliny (MK) omega-3 a omega-6 (obsahuje až 80 % nenasycených MK). Obsa­huje zejména kyselinu linolovou, alfa-lino­lenovou a vzácnou GLA kyselinu gama-lino­lenovou. Obsahuje rovněž kanabidiol – CBD, který léčí záněty, tlumí bolest a působí antimi­krobiálně. Delta-9-tetrahydrocannabiol nebo­li THC se používá jako „lehká“ droga. Běžný obsah THC v konopí je 5–15 %, u technického konopí je obsah THC 0,2 %. Z extraktu kono­pí je získávána kyselina kannabinolová, která má značný antibakteriální účinek. Konopí ob­sahuje i dva alkaloidy – trigonellin a nikotin. Zařazení: Sedativum, antiemetikum, analge­tikum, antiflogistikum, antioxidant, imuno­stimulant, kosmetikum.

Prokázané účinky nejen na pokožku: ­Díky vysokému obsahu nenasycených MK posilu­je bariérovou funkci pokožky. Konopný olej se přímo podílí na zvýšení obsahu ceramidů v po­kožce, jejichž nedostatkem pokožka začíná vy­sychat, stává se svědivou, červenou a přecitli­vělou. Na tvorbě ceramidů v pokožce se přímo podílí kyselina linolová. Tlumí projevy nejrůz­nějších forem ekzémů a ostatních kožních one­mocnění, pokožku udržuje vláčnou, hladkou, hydratovanou a pružnou. Vlasy a nehty jsou po použití konopného oleje pevné, pružné a lesk­lé. Konopí má silné protizánětlivé účinky. Je to rovněž velice silný antioxidant a využívá se ta­ké k tlumení svalových křečí při skleróze mul­tiplex nebo při poškození míchy. Účinnost za­jišťuje kanabidiol, který na rozdíl od THC ne­má psychoaktivní účinky. Konopí je používáno k tlumení i ostatních symptomů sklerózy mul­tiplex – pomáhá proti bolesti svalů, křečím, tre­moru, depresím, mravenčení, ztrátám na váze, únavě, dvojitému vidění, inkontinenci a dal­ším. Celá řada výsledků však vyplývá ze sub­jektivního hodnocení pacientů. Terapeutický efekt konopí je popisován u Parkinsonovy cho­roby, doporučuje se k tlumení bolestí při Cro­hnově nemoci. Klinicky to potvrdila kaliforn­ská lékařská společnost. Konopí nejen ulevilo od bolestí, ale zlepšilo i chuť k jídlu, upravilo tělesnou hmotnost a ulevilo od zvracení, úna­vy a depresí. Konopí je účinné zejména na mír­nější chronickou bolest. Po inhalaci marihuany dochází ke zvýšení prahu bolesti. V některých zemích je THC na předpis a zvyšuje účinnost morfinu až o 500 %. Konopí je velmi účinné na migrénu. Klinické studie se rozcházejí v mož­nosti použití konopí na astmatické problémy. Jedna studie hovoří o bronchodilatačním pů­sobení konopí a naopak druhá o bronchokon­strikčním.

Použití konopí:

• Různé formy ekzémů   

• Zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů        

• Problematická pleť           

• Te­rapie glaukomu 

• Při nevolnosti a nechuten­ství            

• Nádorové onemocnění             

• Sclerosis ce­rebrospinalis multiplex

• Crohnova choroba    

• Tlumení bolesti      

• Navození klidného spán­ku a relaxace   

• Migrény  

• Revmatismus

Konopná kosmetika – vyberte si tu správnou!

Zvlášť pro péči o citlivou pokožku je velmi vhod­né zvolit kosmetiku přírodní. To platí i pro ko­nopnou kosmetiku, jejíž základ by měl tvořit za studena lisovaný konopný olej. Na našem trhu ji v požadované kvalitě nabízí tradiční výrobce přírodní kosmetiky, firma TOPVET. Její ucele­ná řada prvotřídních produktů je rozdělena do tří kosmetických řad: regenerace, therapeutic a wellness. Nabízí tak pro každého široký výběr přípravků: pleťovou kosmetiku, masážní a kou­pelové oleje, tělová mléka a masti, vlasové pří­pravky. V řadě therapeutic je konopný olej obo­hacen o rakytníkový a rašelinový extrakt, a tak produkty této řady díky svému složení pomáha­jí tlumit artrotické a revmatické kloubní projevy a obtíže spojené s křečovými žilami, upravovat tonus cév a zesilovat elastickou vrstvu cév (více na: www.topvet.cz, kde je možné produkty za­koupit přes e-shop). Koupíte je také v lékárnách, prodejnách zdravé výživy, masážních a kosme­tických salonech a specializovaných obchodech.

Náš TIP pro péči o pleť: V regenerační řa­dě této kvalitní přírodní kosmetiky najdete ko­nopné čisticí pleťové tonikum, konopné čisti­cí pleťové mléko, konopný pleťový krém i oční gel. Pro důkladnou péči je v nabídce kosmetiky TOPVET i pleťová konopná maska.

(Zdroj: www.topvet.cz)

KP

 
  • tisk
  • předplatit si