Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2011

Zamyšlení před dovolenou

Datum: 4. 7. 2011
Autor: Jarmila Škubová

Mám před dovolenou a všechna seriózní témata jsou již obsažena v tomto čísle. Především v rubrice Téma se dozvíte, jak daleko je vaše velká novela a kdy začne platit. Zveřejňujeme také nejlepší články a zúčastnili jsme se mnoha zajímavých akcí, o kterých si přečtete. V jednom z článků najdete také test na demenci (určený samozřejmě pro hospitalizované seniory), který jsem si 18. června jako pečlivá redaktorka vyzkoušela na sobě a ztratila bod, neboť jsem se nedokázala rozhodnout, jestli je ještě jaro anebo už léto.

Je zkrátka nejvyšší čas na dovolenou, na oddych, zábavu a odlehčená témata. Jedním z témat, které považuji za příjemné a dostatečně lehké a které má vztah ke zdravotnictví, je sport. Mám jeden zážitek, takový malý pražský výzkum. Ukázal, že Pražané docela slušně sportují. Bylo to v den stávky dopravních odborářů a město se zaplnilo cyklisty, lidmi na koloběžkách, kolečkových bruslích, na Vltavě plula spousta lodiček poháněných vlastní silou. Všichni pusu od ucha k uchu a žádný adrenalin v krvi jako za volantem. Bylo krásné počasí a celé to vypadalo, zvlášť na nábřeží Vltavy, jako obraz od Kamila Lhotáka. Novináři to pak zhodnotili jako zdařilý pražský happening – i já jsem to zhodnotila ze zdravotního hlediska vysoce kladně, i když motivace by mohla být jiná než stávka.

Na Palackého náměstí, kam jsem z Vršovic na kole luxusně dojela, jsem na plácku před Ministerstvem zdravotnictví mezi stávkujícími narazila na Dagmar Žitníkovou, předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR. Řekla mi, že jí vadí, že zdravotnická reforma, projde-li v současných návrzích, postihne nejvíc chronicky nemocné, diabetiky, stomiky, klienty LDN – mimo jiné tím, že se zredukují úhrady jejich pomůcek, které trvale potřebují k životu.

Potom jsem uviděla mezi lidmi docela „volného“ předsedu socdem Bohumila Sobotku. Než se stačil kolem něj vytvořit hlouček, položila jsem mu otázku, jaký je jeho vztah a vztah jeho strany ke zdravotním sestrám. Řekl: „Zdravotníci jsou to nejcennější, co zdravotnictví má. A podle toho se k nim musíme chovat. Kdyby sestry odešly ze zdravotnictví, znamenalo by to katastrofu.“

Neměla jsem čas mu říct, že toho se momentálně neobávám. Sestry od pacientů jen tak neutíkají a nepřízni čelí tím, že posilují. Příklad? Jednání o vytvoření komory sester, kterých se vedle České asociace sester zúčastňuje i dalších 25 organizací zdravotníků nelékařů. Symbolický oheň, který na této stránce můžete vidět při slavnostním předávání novému prezidiu ČAS, byl zapálen v lazaretu plném zmasakrovaných vojáků za Krymské války a dodnes už něco vydržel.

Krásnou dovolenou vám přeje Jarmila Škubová

 
  • tisk
  • předplatit si