Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2012

Centra zdraví naučí matky, jak se starat o dětskou pokožku

Datum: 3. 12. 2012
Autor: red
Centra zdraví naučí matky, jak se starat o dětskou pokožku

Nevhodná péče o pokožku novorozenců může mít za následek vyrážku, ekzémy nebo alergie. Nejen o tom, jak se správně starat o dětskou pokožku, bude širokou veřejnost edukovat projekt Center zdraví. Odbornou záštitu nad touto akcí převzala Česká konfederace porodních asistentek (ČKPA, www.ckpa.cz), která poskytuje ženám poradenství v podobě předporodních kurzů nebo kurzů péče o novorozence a děti do jednoho roku. Více o službách ČKPA prozradila viceprezidentka pro výkon profese Bc. Radmila Dorazilová.

Kdy konfederace vznikla a proč?

Česká konfederace (původně asociace) porodních asistentek vznikla v roce 1997. Hlavním motivem pro nás bylo dát nejen příslušným úřadům a organizacím ostatních zdravotnických pracovníků, ale především našim kolegyním jasně najevo, že porodní asistentka je zde zpět jako samostatná, svébytná profese. Za socialismu byla totiž přetržena historická tradice a profese porodní asistentky byla v České republice zrušena. Tím se bohužel nadlouho vytratilo obecné povědomí o naší krásné profesi.

Kolik porodních asistentek nyní ČKPA sdružuje?

Přihlášku do ČKPA podepsalo více než tisíc porodních asistentek, ale opravdu aktivně pracuje asi 400 z nich.

Jaká je úloha porodních asistentek u porodu?

Porodní asistentka je oprávněna samostatně a na vlastní odpovědnost vést fyziologický porod, v případě komplikací přivolat lékaře a podle potřeby mu pomáhat. Porodní asistentka by měla ženě při porodu poskytovat dohled, péči a radu, měla by ženě pomáhat a podporovat ji.

Jakých chyb se matky nejčastěji dopouštějí při péči o pokožku novorozenců?

Podle mého názoru jsou to nedostatečné informace o dětské kosmetice a zásadách jejího používání. Při návštěvách matky a novorozence v rodinách také velmi často vidím, že matky nevhodně míchají několik výrobků různých značek dohromady. Proto jsem projekt naší spolupráce s Centry zdraví (www.centrazdravi.cz) přivítala.

 
  • tisk
  • předplatit si