Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2012

Nikdy nepodceňujte sílu objetí – Tvarovatelná technika ConvaTec

Datum: 7. 5. 2012
Autor: PR, Marie Plášková

Společnost ConvaTec uvedla na trh unikátní podložky s tvarovatelnou technologií. Jak již název napovídá, jde o podložky, které se nevystřihují, nýbrž tvarují prsty. 

Právě složení podložky z hmoty Stomahesive®, polyetylenové fólie a hmoty Durahesive® umožňuje vytvarováni manžety s technologií tvarové paměti. Díky této technologii se manžeta přizpůsobí tvaru a velikosti stomie i změnám v průběhu dne. Pružná manžeta stomii dokonale, ale přitom šetrně obejme a zamezí vytvoření mezer a možnosti podtékání.

Tvarovatelné podložky Natura® jsou dostupné v různých velikostech a ve variantě ploché i konvexní. V roce 2011 jsem měla možnost porovnat tvarovatelné podložky Natura® s vystřihovatelnými podložkami dvoudílného systému, dostupnými na našem trhu. Srovnání proběhlo u pacientů v rané pooperační péči. Někteří byli operováni plánovaně a bylo u nich vyznačeno místo pro vyšití stomie, jiní akutně, u nichž místo vyznačeno nebylo. Stomie je po operaci většinou oteklá a citlivá na jakoukoliv manipulaci v jejím okolí. V prvních dnech odchází tekutý agresivní střevní obsah, který dost často způsobuje podtečení pomůcky a poškození peristomální pokožky.

Tvarovatelná podložka Natura® je měkká, pružná a jednoduše se vytvaruje dle tvaru a velikosti stomie. Tvarová paměť manžety zamezí vzniku mezer mezi podložkou a stomií, ve vlhkém prostředí nabobtná a okolí stomie bezpečně utěsní. Flexibilita a elasticita tvarovatelného adheziva umožňuje roztahování a smršťování dle stavu vlastní stomie. Je vhodná pro stomiky, kteří mají nerovný terén v okolí stomie, citlivou pokožku a horší jemnou motoriku. Nedráždí okolí stomie a i přes stehy šetrně přilne ke stomii.

Ze srovnání vyplynulo, že tvarovatelná podložka Natura® vydrží o 1–2 dny déle oproti podložkám vystřiženým nůžkami. U nich musela být navíc někdy použita vyrovnávací pasta k lepšímu utěsnění. Pacienti byli méně stresováni v časné pooperační péči častější výměnou podložky, bylo zamezeno podtékání střevního obsahu, a tím i podráždění kůže v okolí stomie. Stomik získal větší jistotu do budoucnosti bez obav a strachu z podtékání, a tím také lépe zvládl nácvik ošetření stomie.

Obr. 1–5 Tvarování a aplikace podložky na stomii

Obr. 1
Obr. 1
Obr. 2
Obr. 2
Obr. 3
Obr. 3
Obr. 4
Obr. 4
Obr. 5
Obr. 5

 

Marie Plášková, stomasestra, Krajská nemocnice T. Bati, Zlín

 
  • tisk
  • předplatit si