Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2012

Péče o kožní problémy u inkontinentních pacientů

Datum: 7. 5. 2012
Autor: PR

Jednou z nejzávažnějších dlouhodobých komplikací u lidí trpících inkontinencí jsou kožní problémy – podráždění a zarudnutí pokožky, dermatitidy a také alergie, jejichž důsledkem může být vznik ekzému.

Až 42,5 % inkontinentních osob občas trpí podrážděním či poškozením pokožky v oblasti intimních partií. Tyto problémy jsou způsobeny kombinací vlhkosti, škodlivých vlivů stolice, moči a rychle se množících bakterií působících na pokožku, která je se zvyšujícím se věkem mnohem méně odolná vůči vnějším vlivům a má zpomalené regenerační schopnosti.

Udává se, že lehký stupeň inkontinence postihuje až 20 % žen ve věku kolem 45 let a stále častěji se objevuje i v mladším věku. Závažnější formy úniku moči postihují 15 % žen a 8 % mužů ve věku nad 65 let. Celosvětově trpí vážnou formou inkontinence více než 200 miliónů osob.

Únik moči je nejčastěji způsoben sníženou funkcí uzávěrového mechanismu močového měchýře, společně s ochablostí svalstva pánevního dna a zkracováním močové trubice. Mezi faktory, které ovlivňují schopnost udržet moč či stolici, patří zdravotní stav, věk, pohlaví, pohyblivost pacienta, výskyt zácpy či chronického kašle, infekce močových cest, užívání léků, ale také dostupnost toalet.

Těžká inkontinence představuje nejzávažnější formu ztráty schopnosti ovládat vylučování moči. Jde o třetí stupeň úniku moči, což znamená trvalý únik v objemu nad 200 ml za 4 hodiny. Těžký stupeň inkontinence postihuje především starší osoby, a to ženy i muže. Velice často je její výskyt spojen s plnou nebo částečnou imobilitou. Zároveň s močí může pacientovi unikat také stolice. Ztráta schopnosti ovládat vylučování moči představuje pro nemocného a jeho okolí velkou zátěž zejména proto, že s sebou často přináší i psychické problémy spojené především se ztíženou sociální a hygienickou situací nemocného. Mezi další rizika spojená s inkontinencí patří rizika zdravotní a sociální. Dnešní medicína zná naštěstí několik možností, jak s inkontinencí účinně bojovat. Kromě změny životosprávy a posilovacích cvičení v případě lehkého stupně úniku moči je to léčba chirurgická a farmakologická, nezanedbatelnou roli hrají v boji s inkontinencí také absorpční pomůcky, např. plenkové kalhotky.

Plenkové kalhotky MoliCare Premium
Plenkové kalhotky MoliCare Premium jsou k dostání v denních variantách ve velikostech S, M, L a XL a v nočních variantách S, M a L .

Správný výběr produktů

Onemocněním pokožky, typickým pro inkontinentní osoby, lze předcházet vhodnou volbou a kombinací inkontinenčních pomůcek. Pokožka starších lidí má o mnoho pomalejší regenerační schopnosti než pokožka mladého člověka. Proto může jakékoliv nestandardní působení (např. dlouhodobější změna pH faktoru, zabránění přístupu vzduchu k pokožce) působit veliké komplikace. Se všemi faktory vnějšího prostředí, které působí na pokožku namáhanou inkontinencí, si poradí kvalitní a vhodně vybrané absorpční, hygienické a kosmetické pomůcky. např. kalhotky MoliCare Premium (Hartmann-Rico) mohou díky svým vlastnostem a použitým materiálům opravdu pomáhat při kožních komplikacích doprovázených problémy s inkontinencí. „Hodnota pH na povrchu pokožky je mírně kyselá,“ připomíná v této souvislosti prof. Dr. Hans Smola z Kliniky dermatologie univerzity v Kolíně nad Rýnem. „Většina kosmetických přípravků tento fakt respektuje a svým složením kyselý povlak podporuje. Překvapilo nás, že většina absorpčních pomůcek, které jsou také v těsném kontaktu s pokožkou, mírně kyselé prostředí nepodporuje. Naopak, aby bylo dosaženo co nejvyšších hodnot absorpce, jsou hodnoty pH na povrchu zásadité a tím narušují křehkou rovnováhu pH hodnot na povrchu kůže. Výsledkem je oslabení obranného mechanismu epidermis. Inkontinenční výrobky společnosti Hartmann (např. kalhotky MoliCare) jsou navrženy tak, aby jejich povrch poskytoval ochranu kyselému prostředí kůže, zatímco jádro pomůcky má prostředí s vysokou absorpční kapacitou. Z technického hlediska je tento systém velmi propracovaný a při letmém pohledu není patrné, jak složitý systém může skrývat absorpční pomůcka pro inkontinenci. I u pacientů s extrémně citlivou pokožkou jsou tyto inkontinenční pomůcky schopny významně posílit ochranu pH pokožky.“

Za jedinečnými vlastnostmi, které posilují účinky přirozeného ochranného štítu pokožky, stojí třívrstvé savé jádro. Jeho vrchní vrstva je tvořena speciálními vlákny celulózy, která zaručují rychlé a kompletní odvedení tekutiny od pokožky do bezpečného vnitřního jádra kalhotek. Vlákna mají zároveň hydrofobní a neutralizační vlastnosti. Tím je zabráněno nejenom zpětnému návratu moči k pokožce, která tak zůstává v suchu, ale především je zachována neutrální hodnota pH 5,5 v místě dotyku inkontinenční pomůcky s pokožkou. Díky své funkci udržet vyváženou hodnotu pH 5,5 je zredukováno jakékoliv možné narušení kyselého ochranného pláště pokožky rizikovými alkalic- kými vlivy potu, mýdla a moči na minimum. Při dlouhodobém působení těchto faktorů v kombinaci s klasickými neprodyšnými materiály, které jsou v přímém kontaktu s pokožkou, dochází velmi často k poškození vnější kožní bariéry. Ta má několikanásobně pomalejší schopnost regenerace, čímž je dále náchylnější na další i zcela běžná zatížení (např. mytí mýdlem). Nezanedbatelnou vlastností savého jádra je také jeho baktericidní a bakteriostatický účinek, díky němuž dochází ke snížení množení bakterií o 99,999 %. Savé jádro uzavírá jakékoliv zbylé bakterie, které tak již nemohou dále poškozovat pokožku a její ochranný plášť. Důležitý je také fakt, že speciální látka obsažená v savém jádru účinně neutralizuje nepříjemný zápach, samozřejmostí je prodyšnost plenky, kterou zajišťuje vysoce prodyšný materiál v oblasti boků.

Uživatelé kalhotek MoliCare Premium oceňují rovněž nový systém zapínání – speciální lepítka na suchý zip, která kombinují proužky s háčky a lepicí proužek, jsou určena k opakovanému použití a výrazně usnadňují manipulaci s kalhotkami. Háčky navíc odolávají tahu a účinně tak brání náhodnému rozlepení při pohybu pacienta. Možnost opakovaného použití kdykoliv a kdekoliv na plence zaručuje snadnou manipulaci a bezpečnou fixaci plenky.

Důležitá je i vhodná kosmetika

Péče a ochrana o pokožku osob trpících inkontinencí nekončí pouze výběrem vhodných absorpčních pomůcek. Zahrnuje také používání správných čisticích, pečujících a ochranných produktů vhodných pro pokožku namáhanou inkontinencí. Jejich složky jsou dermatologicky testovány a vyhovují vysokým požadavkům na preventivní ochranu citlivé, namáhané a zralé pokožky, která ztrácí schopnost udržovat vlhkost, je méně elastická a podrážděná. Díky bohaté emulzi vody v oleji dokážou produkty řady Menalind professional udržovat i velmi suchou a exponovanou pokožku vlhkou a posilovat tak její regenerační schopnosti.

 
  • tisk
  • předplatit si