Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2012

Čas odhalí pravdu

Datum: 2. 7. 2012
Autor: Magda Hettnerová

Dějiny jsou jako moře. Zdálky vypadají monumentálně, ale když jste uprostřed, tak se vám dělá špatně,“ prohlásil kdysi česko-polský esejista a aforista Gabriel Laub, a měl pravdu. I nám se může dělat špatně z některých afér posledních dní, které hýbou světem, nebo alespoň tím mediálním, ale tak to zkrátka chodí. Jedna vlna přijde a druhá odejde. 

Aféru s miliónovými úplatky v krabici od vína a v trezoru pod podlahou vystřídá aféra nákupu předražených letadel a jistě to nebude trvat dlouho a objeví se zas nějaká další podle pravidla: když se dva perou, třetí se směje.

Zda budou mít tyto kauzy s jepičím životem nějaký vliv na chod dějin, teprve ukáže čas. Nikdo z nás to neovlivní, stejně tak jako neovlivníme, jak se na nás budou naši potomci dívat za několik desítek či stovek let. Jedno však udělat můžeme. Můžeme udělat všechno pro to, aby na nás nezapomněli. A to nejen tím, že jim zničíme přírodu a předáme ekonomicky i morálně zhuntovanou zemi, ale i tím, že pro ně uchováme předměty naší denní potřeby. Nic totiž nevypoví o člověku a o jeho způsobu života víc než věci, jimiž se obklopoval. Archeologové by o tom mohli vyprávět.

A zřejmě i tohle měli na mysli ve Slezské nemocnici v Opavě, když se před několika lety rozhodli, při stěhování ze starých provozů, shromáždit a uschovat věci dávno nepoužívané. Díky jejich prozřetelnosti tu dnes mohou sestry zavzpomínat na časy, kdy se veškerý čas netrávený u pacienta věnoval vyvařování a dezinfekci nástrojů či injekčních stříkaček, kdy se hodiny a hodiny vyplňovaly a zakládaly formuláře, jejichž vyplnění dnes zabere jen několik málo minut, protože jsou všechny v elektronické podobě, ale i na oblečení, které měla každá z nich doma a pečlivě se o ně starala. V Opavě totiž vzniklo ojedinělé muzeum ošetřovatelství, do kterého jsme se vypravili  a vy se tak můžete na následujících stránkách podívat, jaké cennosti tu uchovávají. A protože rtuť na teploměrech za okny nám dává znát, že je tu léto, čili že se blíží doma dovolených a zaslouženého odpočinku, udělejte si výlet a zajeďte se tam podívat sami. Určitě nebudete litovat. Stojí to rozhodně za to. Krásné léto!

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si