Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2013

Pražští strážníci budou darovat krvetvorné buňky

Datum: 7. 10. 2013
Autor: mhe

Nové dobrovolné dárce krvetvorných buněk bude moci Český národní registr dárců dřeně, o. p. s. (ČNRDD), získávat i v řadách strážníků. Na konci září totiž navázal spolupráci s Městskou policií hlavního města Prahy.

„Pražští strážníci jsou pro nábor do našeho registru ideální, protože to jsou převážně mladší ročníky zdravých lidí, pro které je normální udělat něco pro člověka v nouzi. Učiní tak, kdykoli je to potřeba, i za cenu vlastního nepohodlí,“ vysvětlil ředitel ČNRDD Mgr. Daniel Pagáč, MBA. „Je to pro nás čest zapojit se do projektu, který je smysluplný a který zachraňuje lidské životy,“ řekl k akci ředitel pražských strážníků Ing. Eduard Šuster, který šel svým podřízeným příkladem a do registru sám vstoupil. Zatím jej následovalo deset dalších strážníků.

„Nabídku Městské policie hlavního města Prahy velice vítáme, protože dárců je u nás pořád málo a navíc přirozeně ubývají,“ dodal Pagáč. Lidé, kteří jsou ochotni darovat své krvetvorné buňky nemocným a jsou zapsaní v registru, musí být totiž kromě jiného naprosto zdraví a do maximálně šedesáti let věku. Ideální dárci, kteří by do registru chtěli vstoupit, jsou proto mladí zdraví muži ve věku 18–35 let. Český národní registr dárců dřeně vznikl v roce 1992. Dnes se pyšní prestižní akreditací Světové asociace dárců dřeně (WMDA) a sdružuje více než 40 tisíc dobrovolníků, z nichž už 500 zachránilo lidské životy po celém světě. Více informací o registru naleznete na www.kostnidren.cz.

mhe

 
  • tisk
  • předplatit si