Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2013

Březen… kam se jen vrtnem?

Datum: 4. 3. 2013
Autor: Magda Hettnerová

Co se vám vybaví, když se řekne březen? Je to snad některá z mnoha pranostik, které se k tomuto měsíci vztahují? Nebo snad Mezinárodní den žen, který připadá na 8. března, či jarní rovnodennost, která nastává vždy kolem 20.? Nebo je to něco úplně jiného?

Podíváte-li se do encyklopedie, zjistíte, že český název měsíce března má původ v rašení bříz a počátku březosti zvířat. Také se dozvíte, že v březnu se udála celá řada významných událostí, které tvořily dějiny. Z některých, jako například vyhlášení prvního národního parku na světě – Yellowstonského národního parku v USA v roce 1872, nebo prvního představení panenky Barbie na veletrhu hraček v New Yorku v roce 1959, se můžeme radovat dodnes. Na jiné, například na krvavé potlačení Tibetského národního povstání proti čínské okupaci, které začalo v roce 1959 a při kterém bylo zabito více než 86 tisíc Tibeťanů, bychom naopak rádi zapomněli.

V březnu se také narodila řada významných osobností, mimo jiné první prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk, německý fyzik a nositel Nobelovy ceny Albert Einstein či benátský hudební skladatel Antonio Vivaldi. Světlo světa spatřila v březnu i řada vynálezů – například v roce 1876 uskutečnil Graham Bell první úspěšný telefonní hovor a o dvacet tři let později si německá firma Bayer nechala registrovat značku Aspirin. A v takovémto výčtu bychom mohli pokračovat do nekonečna.

Nemusíme se však ohlížet jen do minulosti. Při pohledu do kalendáře zjistíme, že je plný významných dnů i dnes. Můžeme si tak připomínat vstup ČR do NATO (12. 3.), Světový den spotřebitelských práv (15. 3.), který se o datum dělí s Mezinárodním dnem proti policejní brutalitě, 18. 3. je čas Uklidit svět, 21. 3. připadá hned na tři významné dny: Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace, Mezinárodní den zdravého spánku a Světový den básní. Po nich následuje Světový den vody a Mezinárodní den invalidů. O den později přichází Světový den meteorologie a 24. 3. je Mezinárodní den tuberkulózy. Jak je vidět, čeká nás velice perný měsíc.

Nicméně i přesto doufám, že si najdete čas přečíst a prolistovat toto březnové číslo Florence, které jsme věnovali tématům onkologie a paliativní péče. Kromě nich v něm najdete rozhovor se zřejmě prvním porodním asistentem v ČR, který pochází z Peru, dozvíte se životní příběh zakladatelky Mamma HELP center Mgr. Jany Drexlerové a na závěr se naučíte pouštět žilou pomocí pijavic. Ani v tomto čísle jsme nezapomněli na kvíz a stále trvá naše soutěž o nejlepší kazuistiku. Ti, kteří raději tráví svůj čas u počítače, mohou navštívit náš web www.florence.cz. Všichni předplatitelé, kteří nám poskytli své e-mailové adresy, by už měli mít ve svých schránkách přihlašovací údaje, díky kterým získají přístup do archivu a ke všem recenzovaným článkům. Ti předplatitelé, kteří přihlašovací údaje dosud nedostali, nám musejí poslat své jméno a e-mailovou adresu na e-mail predplatne@ambitmedia.cz a my jim hesla zašleme.

Přeji vám příjemné čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si