Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2013

Svůj svátek oslavily sestry v Divadle Na Jezerce

Datum: 8. 7. 2013
Autor: Magda Hettnerová

Ani nepřízeň počasí neodradila sestry, aby se sešly na své tradiční akci uspořádané u příležitosti oslav Dne ošetřovatelství. Slavnostní odpoledne spojené s předáváním ocenění nejlepším sestrám z řad České asociace sester se konalo již tradičně v pražském Divadle Na Jezerce ve čtvrtek 30. května.

Po úvodních slovech Bc. Anny Skalické z prezídia ČAS a prezidentky ČAS Mgr. Dany Juráskové, Ph.D., MBA, pozdravil zaplněný sál i ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, CSc. Ten vyzdvihl a znovu připomněl nezastupitelnost sesterské profese. Po jeho slovech už přišel čas na předávání cen.

Jako první přišla na pódium Milena Nociarová, DiS., kterou nominoval výbor Moravskoslezského regionu ČAS a která získala ocenění za rozvoj ČAS. Milena Nociarová, DiS., byla dlouholetou členkou a několik let i předsedkyní pediatrické sekce, v roce 1998 se spolupodílela na založení Severomoravského regionu ČAS a od roku 2007 pracuje jako předsedkyně Revizní komise prezídia ČAS. Nadále je i aktivní členkou výboru Moravskoslezského regionu ČAS.

Cenu za celoživotní dílo si odnesla sestra Jaroslava Pečenková
foto: Mgr. Julie Langerová

Cenu Florence Nightingale 2013 si odnesla sestra specialistka Jana Bačkovská z České Lípy, která ji získala za svou mnohaletou skvělou práci, při níž je oporou a přirozenou mentorkou nejen svým kolegyním, které se od ní mohou naučit v podstatě všemu, co budou v chirurgické intenzivní péči potřebovat, ale i mladším lékařům a v neposlední řadě také pacientům. Třetí oceněnou se stala Jaroslava Pavlíčková z FN Hradec Králové, která získala cenu za rozvoj oboru, kterým je v jejím případě nutriční terapeut. Jaroslava Pavlíčková je dlouholetou členkou sekce nutričních terapeutů ČAS, kde několik let aktivně pracovala v předsednictvu. Je autorkou několika odborných publikací pro veřejnost i pro odborníky a aktivně se podílí i na vzdělávání zdravotníků různých oborů formou přednášek či kurzů.

Čtvrtou cenu s největšími ovacemi si odnesla sestra Jaroslava Pečenková, která byla odměněna za své celoživotní dílo. Jaroslava Pečenková prošla během své praxe mnoho klinik a oddělení. Po roce 1989 pracovala jako hlavní sestra FN Hradec Králové, v roce 1994 uspořádala společně s nynější hlavní sestrou Bc. Ulrychovou první Královéhradecké ošetřovatelské dny, které příští rok oslaví své 15. výročí. Po odchodu do důchodu v roce 1997 nastoupila na odbor zdravotnictví a sociálních věcí na magistrátě města a od roku 1998 působila na LF, Ústavu sociálního lékařství. Její význam nejen pro ošetřovatelství vyzdvihl a ocenil i ministr zdravotnictví, který jí cenu předával.

Na závěr slavnostního aktu, ještě před tím, než soubor Divadla Na Jezerce vystoupil se svým představením Jeppe z vršku, vystoupila ještě jednou prezidentka ČAS Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, která upozornila sestry, že sice mohou mít někdy pocit, že síly investované do rozvoje oboru možná neodpovídají tomu, čeho dosáhly, pokud však nebudou ve svých snahách pokračovat, vrátí se obor velmi rychle na úplný začátek. „Myslím, že to nikdo nechceme. V životě společnosti se objevují epizody, které nejsou veselé - příkladem toho je ekonomika, která jde ve vlnách, ale pak přijdou období, kdy je to lepší. Není umění být hrdinou, když je dobře, ale je umění vydržet, když dobře není. A skládat zbraně a umožnit těm, kteří o nás pochybovali, aby měli pravdu, to se mi nechce - a doufám, že vám také ne," řekla Jurásková.

Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si