Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2013

Sestra by měla mít všechna nej a svatozář

Datum: 2. 9. 2013
Autor: Magda Hettnerová

Byl to můj dětský sen, který jsem si splnila, říká o svém povolání zdravotní sestra Milena Nociarová, DiS., která za svou práci v nemocnici, ale i v České asociaci sester, získala letos ocenění za rozvoj ČAS. „Podíl Mileny Nociarové na rozvoji ČAS hlavně na severní Moravě je veliký a nepřehlédnutelný,“ chválí ji její kolegyně. „Vždy byla, je a bude výbornou sestrou, které nikdy nebyl lhostejný osud sester na Moravě,“ dodávají.

Vzpomenete si ještě na začátky svého působení v České asociaci sester?

Ano. Byly jsme podstatně mladší a neunavené jako dnes. Byly jsme plné nadšení pro nové věci. Na schůzce před pořádáním semináře v Ostravě nás vrchní sestra z dětského oddělení vyzvala ke spolupráci v ČAS a mé členství v pediatrické sekci už pak nějak vyplynulo samo. To bylo v roce 1993.

Co se v pediatrické sekci změnilo od chvíle, kdy jste do ní vstoupila, a poté, co jste jí předsedala?

Navázaly jsme na zkušenosti předchozího výboru pediatrické sekce a snažily jsme se dále rozvíjet aktivity. Velkou oporou mi tehdy byla Eva Richterová z podolské porodnice. V té době také došlo k rozšíření spolupráce a následnému spojení s pediatrickou sekcí Společnosti sester. O něco později se pak spojila Společnost sester s Českou asociací sester.

Byla jste spoluzakladatelkou a posléze i předsedkyní Severomoravského regionu ČAS. Co vás vedlo k jeho založení?

Potřeba spojit sestry mnoha oborů na menším území v roce 1998 a možnost vzdělávacích akcí z různých oborů zdravotnictví.

Jak si dnes region vede?

Dodnes pořádáme několik vzdělávacích akcí ročně a snažíme se i zorganizovat společenské akce, ale s minimálním úspěchem.

Po tolika letech působení v ČAS – na co nebo na koho ráda vzpomínáte?

Velmi úspěšný byl tandem ve vedení prezidia ČAS představovaný paní Vorlíčkovou a paní Wagnerovou. Nikdy nepřestanu vzpomínat na paní Kvasnicovou, předsedkyni sekce chirurgických oborů. Pořád nám chybí.

A co byste naopak udělala jinak?

Určitě bych dneska přistupovala jinak k pořádání velkých konferencí v době, kdy účast na nich byla pro sestry jen honbou za kredity a nikoli touha po novinkách ve zdravotnictví.

Co vám ČAS přinesla profesně, ale i osobně?

Kontakt s mnoha lidmi a spoustu zkušeností, ať už profesních, nebo osobních.

Nyní pracujete jako členka Revizní komise prezidia ČAS. V čem spočívá vaše práce?

V hodnocení a kontrole hospodaření jednotlivých sekcí a regionů ČAS.

Váš podíl na rozvoji ČAS na Moravě je neoddiskutovatelný. Jak se změnil přístup sester k jejich profesní organizaci od doby, kdy jste do ní vstupovala vy?

My jsme byly v době zakládání regionu plné elánu a nadšení. Dnes jsou sestry rezignované a otrávené celospolečenskou situací. Jsou přetížené a navíc se bojí o práci. Akce ČAS dnes už navštěvuje jen zdravé jádro, které se chce dozvědět o novinkách z oboru a sejít se s kolegyněmi mimo zaměstnání.

Čím to podle vás je?

Celkovou náladou ve společnosti.

Proč jste se rozhodla stát sestrou?

Měla jsem vzor v mamince, která byla porodní asistentka. Od malička jsem si neuměla představit jiné povolání, než jaké jsem si zvolila.

Jaká by sestra měla podle vás být?

Měla by mít všechna nej a taky svatozář. Jí by však stačilo mít dostatek času na pacienty, a to nejen na odbornou péči, ale také na vlídné lidské slovo.

Na co by neměla zapomínat?

Že i ona je jen člověk a má své možnosti.

Čeho byste si přála ve své profesi ještě dosáhnout?

Chtěla bych se dočkat důchodu v práci na endoskopii. Nikdy mě nenapadlo, že bych se i já jako sestra mohla obávat o zaměstnání.

Magda Hettnerová, redakce Florence


K věci

Kdo je Milena Nociarová, DiS.

Od roku 2007 působí jako předsedkyně Revizní komise prezidia ČAS a od roku 2008 je členkou výboru Moravskoslezského regionu. Do České asociace sester vstoupila v roce 1993 nejprve jako členka pediatrické sekce, od roku 1995 do roku 1999 působila jako její předsedkyně. V roce 1998 se stala zakladatelkou Severomoravského regionu ČAS a od roku 2001 do roku 2008 působila jako předsedkyně Moravskoslezského regionu ČAS. Letos v červnu v rámci oslav Dne sester získala ocenění v kategorii Cena za rozvoj ČAS, na které ji navrhnul výbor Moravskoslezského regionu ČAS.

 
  • tisk
  • předplatit si