Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2013

Úsměv je svátek obličeje

Datum: 2. 9. 2013
Autor: Magda Hettnerová

Jiří Suchý

Život bez taškařic a veselých kousků je jako cestování bez hospod. Smích, to přijde nejlaciněji a jde to nejvíc k duhu, řekl kdysi francouzský romanopisec Henri Pourrat a měl pravdu. Smích a humor se nevyhýbají ani takovým zařízením, jako jsou nemocnice, ordinace či operační sály, ve kterých jsou bolest a trápení jako doma.

Své o tom věděli i mnozí lékaři zvučných jmen, kteří se snažili do soudku humoru přispět buď svou vlastní literární tvorbou nebo "jen" sběrem humorných historek, které slyšeli od svých kolegů či pacientů nebo které se jim staly během jejich vlastní praxe. Dokladem toho je například útlá knížečka českého neurologa, spisovatele a humoristy MUDr. Svatopluka Káše nazvaná Antologie českého medicínského humoru, kterou v roce 1988 vydalo nakladatelství Avicenum. Přestože historky v ní obsažené se týkají především lékařů, důvod k smíchu v ní jistě najdou čtenáři všech oborů. A protože i pro mě je zdrojem humoru, k němuž se ráda navracím, nabízím vám tu dva příklady za všechny:

Kukula (pozn. Otakar Kukuůa byl český lékař a profesor chirurgie UK) dal při rigorózu medičce k vyšetřování případ gangrény penisu. Studentka případ správně diagnostikovala, začež ji profesor pochválil.

"Dobře. A jakou byste zavedla terapii?"

"Považuji za jedinou správnou terapii operaci."

"Dobře, a jakou operaci?"

"Prosím, amputaci."

"Velmi dobře. A jak byste operaci prováděla?"

"Měkké části bych odpreparovala a kost oddělila pilkou."

Nato povstal profesor Formánek, tenkráte děkan fakulty a vece: "Slečno, já vám gratuluji. Anatomii jste sice zapomněla dokonale, ale jinak musíte mít na světě báječné štěstí."

Záznam psychiatra: Nemocná neodpovídá na otázky a otevírá postupně zásuvky psacího stolu. Na dotaz, co tam hledá, odpovídá tichým, sotva slyšitelným hlasem: "Klid, vy vole!"

Podobných humorných situací a slovních "přehmatů", ať již s lékaři, nebo s pacienty, jste jistě zažili i vy během své praxe několik. Podělte se o ně s námi i s ostatními a napište nám je do redakce. Ty nejlepší a nejvtipnější otiskneme v časopise a tři nejlepší dokonce oceníme pěknou knihou. Bližsí informace o soutěži najdete na straně 16 a na našich webových stránkách www.florence.cz v rubrice Čekárna. 

Soutěž však samozřejmě není jediná věc, kterou jsme pro vás v tomto zářijovém čísle Florence připravili. Jako odborné téma jsme pro vás tentokrát vybrali operační sály, takže se mimo jiné dozvíte i o tom, jak se dělají awake kraniotomie v pražské Nemocnici Na Homolce. V rozhovoru vám maminka pětileté Rozálky přiblíží, jak vypadá péče o dítě se vzácnou genetickou poruchou, a v rubrice věnované historii se dozvíte, jak se operovalo v dobách, kdy slova asepse a antisepse byla ještě hudbou budoucnosti. A protože se nám léto nachýlilo ke svému konci, nezapomeňte ani v blížících se podzimních plískanicích, že smích léčí, ale jen ty, kdo se umějí smát. 

Přeji vám hezké čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si