Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2014

Moderní technologie – motivace a kvalita v domácí péči o zdraví

Datum: 6. 10. 2014

Většina technických novinek přichází na český trh ze zahraničí a proto je příjemným překvapením eVito systém aktivního zdraví, který je ryze českým produktem. eVito je jednou z prvních českých vlaštovek v oblasti telemedicíny, tedy vzdáleného poskytování zdravotní péče, kterou jsme měli šanci vyzkoušet i v redakci Florence.

Systém eVito tvoří certifikovaná měřicí zařízení, online portál a mobilní aplikace. Měřicí zařízení jsou velmi podobná těm, které jsou pacienti zvyklí běžně používat – tonometr, glukometr, osobní váha (s měřením tuku v těle), krokoměr a další. Všechna tato zařízení umí jednoduše bezdrátově přenášet naměřené hodnoty do online uživatelského účtu v eVito systému. Uživatelský účet umožňuje uživateli po zabezpečeném přihlášení (podobném jako např. u elektronického bankovnictví) nahlížet na svoje údaje kdykoli a odkudkoli. Člověk tak získá velmi komplexní přehled o svém zdraví a životním stylu. Navíc lze naměřená data uložená v systému eVito sdílet s lékařem nebo nutričním terapeutem, takže akutní či preventivní léčba je výrazně efektivnější a méně časově náročná.

Díky spolupráci se špičkovými českými odborníky – lékaři, nutričními terapeuty ale i sportovními trenéry – systém eVito naměřené hodnoty nejen ukládá a zobrazuje, ale uživateli následně předloží i patřičná doporučení. Díky tomu je možné sledovat si i ryze zdravotní ukazatele jako jsou krevní tlak, glykémie (včetně rozsáhlého deníku diabetika), laboratorní hodnoty a na ně navazující rizika. Především kardiovaskulární rizika a metabolický syndrom jsou ale civilizační nemoci, které úzce souvisejí s životním stylem. Proto systém umožňuje i sledování pohybové aktivity prostřednictvím krokoměru nebo sledování sportovních výkonů v mobilní aplikaci. Velmi pohodlné a jednoduché je i zapisování jídelníčku, díky čemuž je možné sledovat, zda je energetický příjem a výdej v rovnováze, nebo zda je třeba na jídle přidat či ubrat. Všechny informace o systému aktivního zdraví eVito najdou všichni zájemci na webových stránkách www.evito.cz.

eVito v praxi

A jaký je život s eVitem? V redakci časopisu Florence jsme měli možnost vyzkoušet si malý a stylový 3D krokoměr, který patří do rodiny měřicích zařízení systému eVito. Černá krabička, která není o moc větší než krabička od sirek, je sice nenápadný, ale zato velmi schopný pomocník. Můžete jej nosit v kapse, na šňůrce na krku nebo i v kabelce aniž by vám jakkoli překážel a přitom sleduje vaši aktivitu. Jednoduchým stiskem jednoho ze dvou tlačítek okamžitě zjistíte, kolik kroků jste ušli, jakou celkovou vzdálenost a kolik jste přitom spálili kalorií. A to i několik dní nazpátek. Krokoměr také zjistí, když běžíte a tuto aktivitu zaznamená. O přenos dat se starat nemusíte. Krokoměr sám všechny naměřené hodnoty několikrát denně odesílá. Vy pak ve svém uživatelském účtu jednoduše na grafech vidíte, jakou aktivitu jste v uplynulých dnech absolvovali. Užíváním krokoměru také zjistíte, že odpolední únava a nechuť k pohybu, jsou často spíše psychického původu. Při běžném dni stráveném v kanceláři nenachodíte ani dva tisíce kroků, ačkoli pro zdravý oběhový systém je doporučeno ujít denně osm až deset tisíc kroků (!). Už jen toto zjištění vás motivuje ke změně. A ta nemusí být nijak dramatická. Cestou do práce stačí vystoupit o pár zastávek dříve nebo se jít po večeři projít. Nejen, že si pročistíte hlavu a vyplavíte endorfiny, ale hlavně, uděláte něco pro své zdraví. Ve svém uživatelském účtu dostupném přes internet si pak můžete zapisovat nejen svůj jídelníček, ale třeba i to, kolik hodin denně naspíte. Systém tak funguje jako váš virtuální osobní kouč, který může dát všechny informace do souvislostí, takže s jeho pomocí můžete o své zdraví pečovat ještě lépe. Malý krokoměr je skvělá motivace k aktivnějšímu životnímu stylu pro všechny členy rodiny.

→ k věci

Co o něm říkají ostatní uživatelé?

Zjistila jsem, že nad mojí vůlí musí někdo bdít. Velice mne program eVito motivuje, zejména možnost sestavení jídelníčků. … Moje počáteční váha byla 133,5 kg! Po čtyřech měsících jsem na 118,3 kg. Mám radost, zlepšila se mi nálada a vůbec, je mi líp. Program eVito je pro mne něco jako pomocná ruka.
Jarmila B., 60 let, klientka ZPMV ČR

Pacienti mi sami říkají, že až nyní si uvědomují, jak málo se v běžném životě pohybovali a používání krokoměrů je nyní jednoznačně motivuje k vyšší pohybové aktivitě. … Myslím, že díky eVito jsem s mnohými pacienty navodila vztah vyšší důvěry pacienta v lékaře.
MUDr. Jelena Labuťová – praktický lékař pro dospělé

 
  • tisk
  • předplatit si