Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2014

Zestárnout není umění – umění je vyrovnat se s tím

Datum: 6. 10. 2014
Autor: Magda Hettnerová

(Johann Wolfgang Goethe)

Nerovného boje jsme svědky v této době. Ne, nemluvím o blížících se komunálních volbách, kvůli kterým zaplavily ulice, prostředky veřejné hromadné dopravy i všechny ostatní myslitelné plochy plakáty s předvolebními sliby (někdy i velmi bizarními), ani o ozbrojených konfliktech ve světě nebo o jiných katastrofách. Mluvím o ročním období. O chvíli, kdy se Léto posledními zbytky svých sil marně snaží uloupit žezlo nadvlády Podzimu, a my se tak můžeme radovat z posledních teplých dní, které záhy vystřídají podzimní plískanice.

Tomuto období říkáme babí léto. Je to doba, kdy se vzduchem vznášejí lehoučká pavučinová vlákna, která tak ráda ulpívají v puse, v očích i na vlasech a oblečení. Možná že to byla právě ona, kdo dala této době jméno. To proto, že pavučinky připomínají stříbrné vlasy starých žen. Nebo to snad bylo chladnější počasí? Podle Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR se o babím létě píše ve Slovníku české frazeologie a idiomatiky, výrazy neslovesné (Fr. Čermák, Academia, Praha, 1988) toto: Karel Jaromír Erben vysvětluje pojmenování chladnějším počasím – tepla je v tuto dobu již namále, tak jako ho má stará bába. Babí léto tak vlastně znamená zestárlé léto. Josef Jungmann zase zaznamenal výklad z lidové astronomie. Označení je odvozováno z názvu souhvězdí Plejády nazývaného Kuřátka, ale lidově mnohdy i Baby: „že toho času tyto hvězdy panují, proto babí léto“. Ať tak či tak, označení babí léto najdeme i u našich zahraničních sousedů a neoznačuje jen dobu na přelomu léta a podzimu, ale i dobu v lidském životě, kdy přichází stáří. A stáří s sebou přináší i mnoho změn v oblasti zdraví, kterým se budeme věnovat v tomto říjnovém čísle časopisu Florence.

Dočtete se tak v něm například o tom, jak vypadá péče o geriatrického pacienta na chirurgické JIP v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici v Praze, jak má vypadat komunikace s lidmi se sluchovým postižením nebo jak pečují o seniory registrované sestry ve Velké Británii. Nechybějí samozřejmě ani zprávy z konferencí, ve kterých se dočtete mj. o tom, jak probíhalo 17. setkání Evropského poradního panelu pro otázky dekubitů ve Stockholmu nebo o čem se hovořilo na jubilejních XX. královéhradeckých ošetřovatelských dnech. A protože se v poslední době rozvířila debata okolo vzdělávání sester, dali jsme samozřejmě prostor vašim názorům na tuto problematiku. Za všechny vaše další názory, ať už se týkají této problematiky, nebo jiné oblasti, budeme rádi. Napsat nám je můžete e-mailem na adresu redakce: florence.redakce@ambitmedia.cz nebo na náš facebook.

A protože se pozvolna blíží čas nakupování vánočních dárků, při kterém se hodí každá koruna, připravili jsme pro vás i další soutěž. Tentokrát budeme soutěžit o karty plné slev – Sphere karty ze speciální limitované edice. Pravidla soutěže stejně jako soutěžní otázku naleznete na našich webových stránkách www.florence.cz. Přeji vám hezké čtení a co nejhezčí babí léto.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si