Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2014

Tělesná cvičení mohou nahradit mnoho léků, ale žádný lék na světe nemůže nahradit tělesná cvičení

Datum: 4. 11. 2014
Autor: Magda Hettnerová

(Angelo Mosso)

 

Dvě stě. Přesně tolik různých svalů musíte zapojit, abyste udělali jeden jediný krok. Kroků pak uděláte za svůj život podle britských vědců tolik, že byste obešli celou zeměkouli minimálně dvakrát. Některé profese, mezi než patří i zdravotní sestry, se však naběhají mnohem víc. 

Chůze je nejpřirozenější pohyb člověka, ovšem od vynálezu kola dělá člověk hodně pro to, aby ji nemusel provozovat. Chůze se doporučuje nejen jako účinný prostředek hubnutí, ale také jako prevence nejrůznějších onemocnění. A o jejím pozitivním vlivu na psychiku snad není ani třeba mluvit. Že je chůze nejlepší možné cvičení hlásal už i třetí americký prezident Thomas Jefferson.

A aby nebyla chůze nuda a její pozitivní vliv na zdraví byl ještě větší, existují různé způsoby, jak ji oživit. Mezi ně patří i Nordic walking, neboli severská chůze, při níž se používají speciální hole. Nordic walking se řadí mezi kardiofitness aktivity jako jsou plavání, běh, cyklistika nebo bruslení. Tyto aktivity vyhledávají nejen sportovci pro zlepšení fyzické kondice, ale i nesportovci nebo starší lidé, kteří chtějí začít s aktivním způsobem života nebo shodit pár přebytečných kil. Ovšem i tato aktivita, aby byla účinná, musí se provozovat správně. A (nejen) o tom, jak Nordic walking správně provozovat a jaký je jeho účinek na zdraví, se dočtete v tomto listopadovém čísle časopisu Florence. Odborné téma jsme tentokrát věnovali rehabilitaci. Dozvíte se v něm například o tom, co je a v čem spočívá metoda McKenzie nebo jak vypadá rehabilitační ošetřování v praxi a jak moc se jeho provozování v praxi liší od teorie. A protože jsme ani tentokrát nechyběli na zajímavých akcích, dočtete se na straně 34 například o čem se hovořilo na 15. světovém kongresu nozokomiálních nákaz, který se konal v Praze, nebo jak obohatil české a německé zdravotníky projekt přeshraniční spolupráce, který trval tři roky mezi nemocnicemi a zdravotnickými školami v severních Čechách a v Německu. A vzhledem k tomu, se blíží Vánoce, připravili jsme pro vás další soutěž o skvělý dárek.  Je jím proměna z rukou vizážisty a kadeřnice v hodnotě pět tisíc korun. Soutěž potrvá celý listopad a její pravidla najdete stejně jako soutěžní otázky na našem webu www.florence.cz.

Přeji vám hezké čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 

 
  • tisk
  • předplatit si