Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 5 / 2014

ČNRDD a Nadace pro transplantace kostní dřeně poděkovaly loňským dárcům

Datum: 5. 5. 2014
Autor: Magda Hettnerová

Vlna emocí zaplavila v pátek 25. dubna sál v Obecním domě v Praze. Již po jednadvacáté se tu totiž konal slavnostní večer, v jehož rámci poděkovaly Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) a Nadace pro transplantace kostní dřeně celkem 24 dárcům, kteří loni darovali svou kostní dřeň a výrazně tak přispěli k záchraně zdraví těžce nemocného pacienta s hematoonkologickým onemocněním. Devatenáct z nich převzalo osobně během večera křišťálový blok ze sklárny Moser, a. s., a pamětní list z rukou Ing. Hynka Sladkého, vyléčeného pacienta, a Davida Svobody, olympijského vítěze v moderním pětiboji, který se zapsal do ČNRDD a sám se tak stal potenciálním dárcem.

Během večera byly předány i ceny za nejvýznamnější finanční pomoc společnosti Amgen s. r. o. (darovala 600 tis. Kč), za nejvýznamnější nemateriální pomoc Českému svazu házené a za nejvýznamnější mediální pomoc Mgr. Janě Kořínkové, redaktorce časopisu Naděje. Cenu Adolfa Borna za mimořádně lidský čin získal jeden z dárců Karel Lhotka, který kostní dřeň daroval hned dvakrát.

Cenu Adolfa Borna za mimořádně lidský čin získal letos Karel Lhotka (nahoře). Vrcholem večera pak bylo setkání pacientky Petry a její rodiny s dárcem Jaroslavem a jeho přítelkyní (dole)
fota: ČNRDD

Vyvrcholením večera pak bylo setkání pacientky Petry, které v roce 2007, dva roky po porodu dcery, diagnostikovali lékaři myelodysplastický syndrom a její jedinou nadějí na záchranu života byla transplantace kostní dřeně od anonymního dárce. Tím se stal Jaroslav, který do ČNRDD vstoupil v roce 2005, když jeho vzdálená příbuzná onemocněla leukémií a potřebovala transplantaci kostní dřeně. Tehdy jí sice Jaroslav pomoci nemohl, o dva roky později však jeho kostní dřeň pomohla Petře, která se tak mohla vrátit do běžného života, ke své dcerce a manželovi. Během setkání se neubránila slzám, když Jaroslavovi děkovala doslova za záchranu života.

mhe

 
  • tisk
  • předplatit si