Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2014

Odkud se vzala „včelka“?

Datum: 1. 9. 2014
Autor: Magda Hettnerová

Včelka, pigáro, buchna, braunka, pumpa, nástřelka, pichna, práskačka… i takové přezdívky se vžily, ať už mezi narkomany, zdravotníky či pacienty, pro injekční stříkačku.


Slovo injekce však neoznačuje jen vpravení, vstříknutí léčivé či umrtvující látky do lidského nebo zvířecího těla pomocí injekční stříkačky opatřené injekční jehlou, ale můžeme se s ním setkat i v matematice, kde jde o druh zobrazení mezi množinami, které různým prvkům přiřazuje různé obrazy. Najdeme ho i v geologii, kde jde o tlakový průnik horkého magmatu do puklin a mezer v okolní hornině, či ve stavebnictví, kde jde o zpevnění narušeného zdiva tlakovým vstřikem tekutého betonu (tzv. stavební injektáž). V přeneseném slova smyslu pak hovoříme např. o finanční injekci, to když nám někdo finančně vypomůže, anebo o injekci chyb, což je způsob testování softwaru, kdy se záměrně generují chyby, aby se otestovalo chování programu, zejména správná reakce na takové chyby.

Jak je vidět, slovo injekce už patří do našeho slovníku stejně neodmyslitelně, jako patří injekční stříkačka k medicíně. Odkud se však tato medicínská pomůcka vzala? Kdo ji vynalezl? I o tom se dočtete v tomto zářijovém čísle našeho časopisu. V odborném tématu, které jsme věnovali dermatologii, se dočtete o porokarcinomu – vzácné maligní formě tumoru potních žlázek – nebo o tom, jaké znalosti mají Brňané o melanomu a možnostech jeho prevence. Nechybějí samozřejmě ani recenzované články, zápisky z praxe či zprávy našich partnerů.

A protože prázdniny a s nimi i polovina roku jsou za námi, vykračujeme i my do nového školního roku s aktovkou plnou novinek. Jednou z nich, s níž začneme už v tomto čísle, je nová občasná rubrika – ze života nemocnic. V ní bychom vám rádi prezentovali zajímavé akce či události, které se ve zdravotnických zařízeních konají. Jako první se vám představí sestry z prachatické nemocnice, které netradičním způsobem oslavily Mezinárodní den sester. Jak a čím své kolegy i pacienty potěšily, se dočtete na straně 35. Vzhledem k tomu, že náš časopis nemůže existovat bez vás, našich čtenářů, budeme rádi, když se i vy s námi podělíte o své podobně zajímavé či netradiční zážitky z vašich zdravotnických zařízení. Stejně tak budeme rádi, pokud nám napíšete, co vás v současném systému zdravotnictví trápí, co vás zajímá, o čem by měli ostatní vědět nebo o čem byste se chtěli na stránkách našeho časopisu dočíst. Své tipy, náměty či články nám posílejte na e-mailovou adresu redakce: florence.redakce@ambitmedia.cz. Moc vám děkujeme.

A protože, jak napsal římský básník Publius Ovidius Naso, „Konec dílo krášlí“, přeji vám hezké čtení, vašim dětem úspěšný start do nového školního roku a krásný začátek podzimu.

Magda Hettnerová

 
  • tisk
  • předplatit si