Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2014

Využití Aquacel® Ag Foam

Datum: 1. 9. 2014
Autor: Šárka Kuželová

Stříbro máme všichni spojené především se šperkařstvím. Rozšířené je však už i povědomí o tom, že stříbro má antibakteriální účinky, které urychlují hojení ran. Stříbrná vlákna se proto přidávají např. do obinadel, ponožek, punčoch a dalšího prádla, kde přispívají k hojení drobných oděrek, ale i popálenin a podobně.

Stříbro využívali k léčbě již staří Řekové a Ř ímané. Dnes, kdy se objevují nové nemoci, viry a bakterie, které mutují a stávají se rezistentními, přichází stříbro znovu ke slovu. A to nejen v hojení ran. Problematikou hojení ran se v posledních letech zabývá stále více odborníků, což vede k vyšší spokojenosti a komfortu pacienta. Pro všechny sekundárně se hojící rány se použití vlhkého ošetřování ran považuje za standard, protože takové ošetřování vede k rychlejšímu procesu hojení.

V naší ambulanci jsme měli možnost vyzkoušet a v praxi používat pěnové krytí se stříbrem Aquacel® Ag Foam. Jde o krytí, které se hodí na všechny typy chronických ran, jeho použití je jednoduché a zaručuje dostatečný komfort pro pacienta. Pacienti chválili především jeho savou schopnost, nepodtékání a zachování celistvosti okolní kůže. Ocenili možnost sprchování se s Aquacelem® Ag Foam, neboť jim voda neporušovala lepivý silikonový okraj, který velmi dobře přilnul k okolní pokožce. I pro starší pacienty byla aplikace a odstraňování jednoduché. Aquacel® Ag Foam byl pacienty snášen dobře, při převazech bylo podstatně sníženo vnímání bolesti a traumatizace rány.

Kazuistika

Pacient L. T., ročník 1926, navštěvoval naši ambulanci při pravidelných kontrolách od srpna 2013 pro různě velké, recidivující defekty obou bérců. V březnu 2014 u něj došlo k další recidivě a v květnu 2014 i ke zhoršení celkového stavu. Objevila se u něj renální insuficience a pacient byl zařazen do hemodialyzačního programu. V současné době podstupuje dialýzu třikrát týdně a jeho stav se pomalu stabilizuje.

V březnu 2014 přišel s defektem vnitřního kotníku PDK o velikosti 5 × 3,5 × 0,8 cm. Spodina byla nekrotická s nepravidelnými okraji. Aplikovali jsme gel a filmové krytí. Defekt na léčbu zareagoval, ale objevilo se zhoršení celkového stavu. Spodina byla opět povleklá, sekrece střední serózní (obr. 1). V této době jsme dostali možnost používat Aquacel® Ag Foam, který jsme proto pacientovi aplikovali. Už při první kontrole po čtrnácti dnech (obr. 2) byla spodina výrazně čistší, sekrece přetrvávala, proto jsme pokračovali v nastavené terapii. Při další kontrole byl defekt menší, sekrece mírná a začaly se objevovat granulace (obr. 3). Při zatím poslední kontrole už byla spodina čistá, sekrece mírná nebo minimální a byla přítomna granulační i epitelizační tkáň (obr. 4). Po měsíci a půl této terapie jsme s dosavadním průběhem hojení, i přes překážky, které se objevily, spokojeni.

Obr. 1
Obr. 2
Obr. 3
Obr. 4
fota: archiv autorky

Šárka Kuželová, Poradna pro léčbu chronických ran, ARO, Nemocnice Teplice

 
  • tisk
  • předplatit si