Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2015

Česká transplantologie má za sebou nejúspěšnější rok, čekací doby se zkrátily

Datum: 2. 3. 2015
Autor: tz

Loni poprvé dostalo v ČR nový orgán víc lidí, než kolik jich bylo zařazeno na čekací listiny. „Doby čekání se zkrátily a ubylo těch, kteří se nedočkali,“ řekl koncem ledna 2015 ministr zdravotnictví ČR Svatopluk Němeček (ČSSD). Ocenil také, že čekací doby jsou v Česku kratší než ve většině evropských zemí.

„Zatímco ve většině okolních zemí čekají lidé na darovaný orgán dva až tři roky, v Česku jsme se dostali na zhruba roční čekací lhůtu,“ upřesnil ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec. „Takovým výsledkům pomáhá kromě dobré organizace celého procesu také dobrá spolupráce při platbách za transplantace od zdravotních pojišťoven a zlepšující se legislativní podmínky,“ upozornil. Klíčovou otázkou však samozřejmě zůstává, zda existuje dárce. „I tady se loňský rok stal rekordním. Získali jsme orgány od 263 zemřelých dárců, což je zatím nejvyšší počet dárců v historii České republiky i Československa,“ dodal Adamec.

foto: Flickr

„Za takovými výsledky stojí obrovský kus práce celých týmů lidí. Starají se o organizaci seznamu čekatelů i dárců, odběry a transport orgánů, transplantaci samotnou i následnou péči nejen o pacienta, ale také o rodinu dárce. Všem patří za tuto práci a skvělé výsledky velký dík,“ řekl ministr zdravotnictví.

V roce 2014 se na seznam čekatelů nově dostalo zhruba 808 pacientů a bylo provedeno 846 orgánových transplantací. Na jeden milión obyvatel nyní připadá statisticky 26,3 dárce. To zařazuje ČR z hlediska transplantací mezi pět nejaktivnějších zemí Evropy a mezi top světovou desítku ze stejného úhlu pohledu. Bohužel, ani takto dobré výsledky nezaručují, že se orgánu dočkají všichni čekatelé. V roce 2014 zemřelo 75 čekajících pacientů.

tz

 
  • tisk
  • předplatit si