Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2015

Při studiu i v praxi pomůže sestrám unikátní výkladový slovník

Datum: 8. 6. 2015
Autor: Magda Hettnerová

Rozvoj medicíny jde nestále kupředu, a proto i požadavky na vzdělávání sester nejen u nás rostou. Rychle se orientovat nejen v pojmech, termínech a zkratkách z oboru ošetřovatelství, ale i v terminologii užívané lékaři jim může nově pomoci nový Výkladový slovník pro zdravotní sestry, který v lednu letošního roku vydalo nakladatelství Maxdorf.

Jde o první český výkladový slovník určený speciálně pro zdravotní sestry, který obsahuje 13 500 výkladových hesel doplněných stovkou tabulkových přehledů. Autoři do něj vložili naprostou většinu označení léků, které jsou v současné době dostupné v ČR, a to jak názvy účinných látek, tak firemní názvy léčivých přípravků, protože ačkoli sestry léky nepředepisují, měly by mít možnost dokonalé orientace v tom, co jejich pacienti užívají.

„Významný okruh hesel odpovídá studiu na zdravotnických školách, další klíčový okruh zahrnuje medicínské pojmy užívané lékaři a vyskytující se v zdravotnické dokumentaci,“ popisuje jedna z autorek slovníku Eva Kašáková. Společně s MUDr. Janem Hugem a doc. MUDr. Martinem Vokurkou, CSc., na slovníku pracovala s přestávkami pět let. „Přestože jsme původně vycházeli z hesel Praktického slovníku medicíny a Velkého lékařského slovníku, najít ten správný výběr a srozumitelné formulace nám trvalo podstatně déle, než jsme původně předpokládali,“ popisuje Kašáková. Sama podle svých slov uvažovala, zda by sestry takovou pomůcku v podobě výkladového slovníku vůbec potřebovaly a v praxi využívaly. „Přitom jsem si uvědomila, jak často sama hledám odborné termíny a zkratky nebo diagnózy, které neznám, a jak často se stane, že správné významy ani nenajdu. Na internetu sice najdeme velké množství správných informací, ale i velké množství těch nesprávných, proto jsem souhlasila s nápadem MUDr. J. Huga a do práce na slovníku pro sestry jsem se pustila,“ popisuje.

Eva Kašáková, Martin Vokurka, Jan Hugo
Výkladový slovník pro zdravotní sestry
Maxdorf 2015, 430 stran, 495 Kč, ISBN 978-80-7345-424-1

Výkladový slovník, který má 430 stran, ocení nejen sestry (studentky i v praxi), pro které je koncipován především, ale i například laborantky, rentgenoví asistenti a další nelékařští zdravotničtí pracovníci, kteří se starají o své pacienty. K dostání je za cenu 495 Kč v knihkupectvích jak v ČR, tak na Slovensku, nebo v e-shopu nakladatelství Maxdorf.

Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si