Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2015

Zkušenosti s tvarovatelným Esteemem®+

Datum: 8. 6. 2015
Autor: Jana Hyklová

Ráda bych vás seznámila s novinkou společnosti ConvaTec, prvním jednodílným stomickým sáčkem Esteem® s tvarovatelnou technologií, a se zkušenostmi, které s ním má pacient S. S. z Mostu.

Stomický sáček Esteem® splňuje zásadní požadavky kolostomiků a ileostomiků, k nimž bezpochyby patří větší bezpečnost. Tvarovatelná část na pomůcce zabraňuje podtékání výměšků pod pomůckou a tím chrání pokožku v okolí stomie. Otvor na sáčku se vytvaruje a přizpůsobí se každému tvaru stomie do velikosti maximálně 40 mm.

Pomůcka také zaručuje stejnou flexibilitu a diskrétnost jako stávající stomický sáček Esteem® bez tvarovatelné technologie. Umožňuje tak stomikům zcela volný pohyb bez omezení, což ocení zvláště ti, kteří se po rekonvalescenci vracejí do svého zaměstnání a ke svým společenským a sportovním aktivitám.

Příjemný povrchový materiál a hlavně kontrolní okénko, které umožňuje nejen kontrolu stomie, ale i snadnější nalepení sáčku, přinášejí pacientům vysoký komfort. Oboustranný potah z jemné netkané textilie dobře saje pot, nešustí a je příjemný na dotek.

Stomie
Příprava
Sundavání sáčku
Sáček na stomii
Špatná velikost

A jak na rozdíly a především na výhody nové stomické pomůcky pohlíží pacient S. S. z Mostu, který nahradil dvoudílný stomický systém jednodílným Esteemem® s tvarovatelnou technologií? Ze svých dosavadních zkušeností oceňuje zejména tvarovatelnou technologii, díky níž nejsou k vytvoření otvoru potřeba nůžky. Otvor pro stomii se prsty jednoduše vytvaruje podle jasně značeného návodu do tzv. manžetky, která jemně a především bezpečně obemkne stomii i v mírně nerovném a zjizveném terénu. Sáček je mnohem diskrétnější, ale i hygieničtější. „Při výměně sáčku u dvojdílného systému zůstávalo větší množství stolice nalepené na podložce, stolice neodpadla do sáčku,“ popsal pacient s tím, že její zbytky se tak občas dostaly pod podložku. „U nového systému odchází stolice vždy do sáčku a nová pomůcka je flexibilnější,” pochvaloval si pacient. Podložka u 2D systému s přírubou jej více omezovala v pohybu, ale i při sezení, při jízdě autem, práci na zahrádce a dalších běžných aktivitách. U nové pomůcky vyzdvihuje pacient její výbornou přilnavost ke kůži. Dodává mu tak větší pocit bezpečí, protože stolice se už nikdy nedostává pod podložku. Pomůcka se lehce a kompletně odstraňuje – sáček i s tvarovatelnou částí najednou; díky kontrolnímu okénku se mu sáček snadněji nalepuje. Jediné, na co je třeba při výběru sáčku nezapomenout, je, že průměr tvarovatelné části musí být menší, než je průměr stomie, aby se otvor tvarovatelného kroužku mohl vytvarovat do manžetky.

Jana Hyklová, staniční sestra na chirurgickém oddělení, stomasestra, Nemocnice v Mostě, o. z., Krajská zdravotní, a. s., Ústí nad Labem

 
  • tisk
  • předplatit si