Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2015

Chceš udržet své zdraví? Najez se do sytosti a nelekej se námahy. (Hippokrates)

Datum: 7. 7. 2015
Autor: Magda Hettnerová

O tom, že jídlo potřebujeme k životu stejně nezbytně jako vzduch a vodu, není třeba diskutovat. Že správná výživa může pomoci ke zdraví, věděl už i Hippokrates, který prohlásil: „Nechť je jídlo tvým lékem.“ Jenže tak jako má každá mince dvě strany, může i jídlo nejen uzdravovat, ale i zabíjet.

Lépe řečeno jeho nedostatek nebo naopak nadbytek. A právě to se člověku děje. Zatímco v rozvojových zemích lidé umírají hlady, vyspělé státy se potýkají s obezitou a civilizačními chorobami s ní spojenými.

Podle Organizace pro výživu a zemědělství se třetina všeho vyprodukovaného jídla na světě vyhodí nebo znehodnotí. Přitom pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. Jen v Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. Tržní cena potravin, které se na světě za rok vyhodí, odpovídá HDP Švýcarska. Vzpomeňte si na to, až budete v obchodě plnit svůj košík jídlem, u kterého si nejste jisti, že je skutečně zkonzumujete.

Ale nejde samozřejmě jen o množství. To, čím bychom se měli také řídit, je kvalita. Tím nemám na mysli „exkluzivní“ (a mnohdy také zbytečně předražené) potraviny, ale takové, které našemu tělu dodají potřebné živiny a nikoli jen prázdné kalorie. Zdravá strava je v současné západní společnosti skloňována ve všech pádech. Dalo by se říci, že mnozí lidé jsou jí přímo posedlí. A tak se můžeme setkat kromě vegetariánů a veganů nově i např. s vitariány (konzumenti tzv. raw food neboli syrové stravy) apod. A protože lidé řeší, co jedí, objevuje se kolem jídla také celá řada mýtů. Na to, jaké jsou ty nejčastější a jak se to s nimi ve skutečnosti má, jsme se zeptali jednoho z předních českých odborníků na výživu RNDr. Pavla Suchánka. Rozhovor s ním najdete na straně 8 tohoto letního dvojčísla časopisu Florence. Výživě jsme věnovali i odborné téma, takže se například na straně 11 dočtete, jak je to se zaváděním lepku do stravy kojence. Klinické farmaceutky z Lékárny Thomayerovy nemocnice v Praze vás seznámí s podáním léčiv sondou a i v tomto čísle najdete recenzované články, články z praxe či zprávy z konferencí.

A vzhledem k tomu, že léto je již v plném proudu, přeji vám nejen hezké čtení, ale i krásné léto a pohodově strávenou dovolenou.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si