Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2016

Stydlivě tajeným otcem pokroku je génius lidské lenosti (Gabriel Laub)

Datum: 1. 2. 2016
Autor: Magda Hettnerová

Rozvoj vědy a pokrok poznání se stávají stále obtížnější. Na experimentování již nestačí zápalky a sláma, řekl v polovině 20. století americký fyzik a nositel Nobelovy ceny Richard Phillips Feynman. Že měl pravdu, ukazuje mimo jiné i přehled 25 nejlepších vynálezů uplynulého roku, které každoročně sestavuje americký týdeník Time. Za loňský rok se v jeho žebříčku objevilo například letiště pro drony, gyroskopický skateboard nebo jihokorejský vynález Safety Truck, který má zvýšit bezpečnost na silnicích.

Jak je vidět, pokrok je skutečně nezastavitelný. A je to dobře, protože nebýt něj, nebylo by lidstvo tam, kde je. Ohlédneme-li se do minulosti, zdá se nám nepředstavitelné, že ještě na konci 19. století mohla operace vypadat tak, jak ji popsal chirurg Berkley Moynihan (1865–1936). „Když chirurg přišel na sál, sundal si sako, aby si ho nezašpinil krví či hnisem. V chodbě vedoucí k operačnímu sálu na sebe navlékl jeden z letitých obleků, které nesly četné známky pestré a pohnuté minulosti a byly doslova naškrobeny starou zaschlou krví. Rukávy si vyhrnul jen kousek nad zápěstí a ruce si umyl v umyvadle. Poté si je ještě opláchl roztokem kyseliny karbolové.“ Moynihan sám vyvinul velmi propracovaný aseptický rituál a jako první ve Velké Británii začal také využívat gumové rukavice (Porter R. Dějiny medicíny. Praha: Prostor, 2013, s. 414).

Není proto divu, že v dobách, které předcházely dodržování zásad asepse a antisepse, umírali denně pacienti v nemocnicích na následky nejrůznějších infekcí. Jednou z nich byla i horečka omladnic, o níž se dočtete v tomto lednovo-únorovém čísle našeho časopisu v rubrice Historie. Odborné téma jsme tentokrát věnovali dezinfekci a nemocniční hygieně. Dozvíte se v něm mimo jiné, jak se má provádět dezinfekce endoskopických nástrojů či jak vypadá péče o pacienta s klostridiovou kolitidou. Nechybějí samozřejmě ani další články z našich obvyklých rubrik, jako jsou recenzované články, články z praxe či zprávy z konferencí. A protože vstupujeme do nového roku, nezbývá mi než popřát vám do něj vše nejlepší a hezké čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si