Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2016

Den plný pohybu a zdravých potravin přilákal stovky zájemců o zdravý životní styl

Datum: 14. 11. 2016
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Stovky lidí od dětí až po seniory zamířily v neděli 23. října 2016 do Základní školy Rakovského v Praze-Modřanech, kde se konal již podvacáté Den zdraví, který organizuje společnost STOB. Vstup byl zdarma a bohatý program byl po téměř celý den připraven pro děti i dospělé.

V deset hodin dopoledne přivítala návštěvníky ve velké tělocvičně zakladatelka společnosti STOB PhDr. Iva Málková. Seznámila přítomné s organizací dne a představila i jednotlivé vystavovatele, kteří tu byli po celý den k dispozici. Jejich stánky zaplnily všechny školní chodby a nabízely nejrůznější sortiment, který však měl jedno společné – zdravý životní styl a zdravé stravování.

K ochutnání tak byly nejrůznější produkty i pokrmy z nich připravované. Například v koutku věnovaném margarínu Flora se mohli zájemci seznámit s výrobními postupy, ochutnat jednotlivé druhy olejů, které se k výrobě tohoto margarínu používají, i ochutnat nejrůznější pomazánky z něj vyrobené. Hostesky nabízely například pomazánku z margarínu Flora a sušených rajčat, pečeného lilku, česneku a bylinek a mnoho dalších. Ti, kdo navíc správně odpověděli na jednu z vylosovaných otázek, dostali krásnou máslenku. Všichni si pak odnesli brožurku s několika recepty na lahodné pomazánky.

Chodbami voněly i pokrmy připravované z rostlinného „masa“ Robi, které se podílem bílkovin, vzhledem i chutí téměř vyrovná masu, ačkoli jde o speciálně připravenou směs rostlinných bílkovin. I zde byly kromě teplého jídla v nabídce nejrůznější pomazánky, které mohli lidé ochutnat a samozřejmě si i zakoupit i u dalších stánků. Šmakoun – chytrá potravina pro zdravý životní styl nabízel k ochutnání všechny své produkty včetně speciálních párků a klobás. V nabídce byly i produkty společnosti Meggle, především sýr cottage s nejrůznějšími příchutěmi, ale i křehké chleby Wasa včetně novinky s rozmarýnem, zelenina Bonduelle nově připravovaná v páře, která svou kvalitou mnohdy předčí i „čerstvou“ zeleninu nabízenou v supermarketech, nebo přírodní ovocné tyčinky Dr. Light Fruit a mnoho dalšího. Pestrá nabídka zahrnovala i řadu dalších produktů, včetně například speciálního koření a strouhanky na pečení v troubě, čokolád s vysokým podílem kakaa, čajů, kuchařek, luštěninových mouk firmy Extrudo, kuchyňských robotů společnosti Zepter, sušenek Rej, zdravého pečiva společnosti Penam nebo cereálií a dalších výrobků společnosti Nestlé.

 

Pohyb – základ zdraví

Zdravý životní styl však není jen o jídle. Jedním z jeho základních kamenů je i pohyb. A právě ten si v nejrůznějších podobách mohli zájemci po celý den v tělocvičnách ZŠ Rakovského zdarma vyzkoušet. V nabídce byly veslovací trenažéry, hormonální jóga, cvičení s fitbally, které si mohli lidé u stánku rovnou zakoupit, double aerobik pro pokročilé, nácvik správné chůze nordic walking, ale i netradiční sporty jako například cvičení NIA nebo taoistické tai chi. Všechny sporty se odehrávaly pod vedením zkušených lektorů a vyzkoušet si je přišli mladí lidé i senioři. Pro ty, kdo si nebyli jisti svou kondicí, byly navíc připraveny testy zdatnosti, na jejichž základě si pak mohli lidé sami spočítat svůj index zdraví.

Pro děti od čtyř do deseti let byl připraven speciální program s názvem Děti na startu, v jehož rámci mohli rodiče nechat svým dětem změřit i množství svalové hmoty, tělesného tuku, ale i kostní hustotu, protože už i u dětí se vyskytuje osteoporóza. Pro zájemce byli připraveni i odborníci, kteří rodičům poradili, jak mají svým dětem sestavit správný jídelníček. Sportovní aktivity zvládli i méně nadaní malí sportovci, takže o účastníky nebyla nouze.

Na Dni zdraví si mohli zájemci nechat například změřit zrak u stánku Top Esthetic (nahoře) nebo se poradit o zdravém životním stylu a dozvědět se více nejen o kurzech hubnutí, které pořádá společnost STOB (vlevo)
fota: STOB

Důležitou součástí zdravého životního stylu je také psychická pohoda, a proto byla pro zlepšení nálady připravena jóga smíchu.

Mezi návštěvníky bylo mnoho lidí, kteří se více či méně pravidelně zapojují do aktivit společnosti STOB. Pro ty, kdo tuto společnost a její aktivity na poli zdravého životního stylu neznali, byli připraveni odborníci, kteří jim představili nabídku nejrůznějších kurzů, ale také jim poradili se sestavením správného jídelníčku nebo v otázce redukce tělesné hmotnosti. Mimo to byla na akci řada dalších odborníků, kteří zájemcům například změřili množství tělesného tuku, hustotu kostí, průchodnost cév apod. Fungovaly i další poradny jako Centrum pro závislé na tabáku, Mamma HELP, Top Esthetic, které nabízelo měření zraku, OB klinika se svou poradnou při redukci váhy apod. Na vlastní kůži si zájemci mohli vyzkoušet i účinky kryoterapie, kterou nově nabízí hotel Harmonie v Luhačovicích.

V rámci poledního programu pak proběhla diskuze o hubnutí s PhDr. Ivou Málkovou, ukázka výroby margarínu a interaktivní kvíz o hodnotné ceny. Proběhlo také ocenění úspěšných účastníků pilotní verze projektu Prožij rok zdravě, která probíhala na internetových stránkách www.stobklub.cz. Plná verze projektu poběží na těchto stránkách po celý příští rok. Na závěr diskuze ještě proběhlo slosování, v němž mohl každý úspěšný účastník, který od loňského Dne zdraví zhubl alespoň pět procent své váhy, vyhrát řadu zajímavých potravin a pomůcek usnadňujících hubnutí. Odměnu získal i každý, kdo zhubl dvacet a více kilogramů.

O tom, že zájem o akci byl i letos veliký, svědčily nejen davy lidí proudící chodbami školy a tělocvičny plné sportujících lidí, ale i fakt, že někteří vystavovatelé museli doplňovat své zásoby už hodinu po zahájení akce. Veškeré další informace nejen o této akci jsou dostupné na www.stob.cz. Další Den zdraví se bude konat 22. října 2017.

 

Bc. Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si