Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2016

Krása tkví v oku pozorovatele

Datum: 14. 3. 2016
Autor: Magda Hettnerová

Jídlo, krása, pilulky a benzín, to jsou čtyři sloupy, na kterých dnes spočívá život. Jsou to čtyři apokalyptičtí jezdci druhé poloviny našeho století, prohlásil kdysi britský novinář a spisovatel Malcolm Muggeridge. Pravdu měl bezpochyby.

Vzhled a krása jsou dnes pro mnohé lidi podmínkou úspěchu, a tak není divu, že se nechtějí smířit s tím, co jim příroda nadělila, a její dílo se snaží neustále vylepšovat a opravovat. Plastická chirurgie je jedním z prostředků, které k tomu využívají.

Není to však žádná novinka. Nahrazovat části těl, o něž lidé přišli, nebo těla upravovat se snažili už lékaři ve starověku. Zatímco staří Egypťané prováděli chirurgické úpravy především na mrtvých, v Indii už v 7. století před naším letopočtem dokázali mistrovsky rekonstruovat nos. K operaci se používala kůže odříznutá z čela nebo tváří a do nosních dírek se vkládaly dřevěné trubičky, aby se udržela průchodnost dýchacích cest. Metoda, kterou ve svém díle Sushruta Samhita popsal Sushruta, se používala až do 18. století. Kromě nosu dokázali Indové nahradit i uši. U starých Římanů zase byly popsány operace, které obnovovaly předkožku. Ale přestože lékaři uměli plastické operace provádět, příliš často to nedělali, neboť operace bez anestezie a antibiotik představovaly velké riziko infekce a byly pro pacienty nesmírně bolestivé. Teprve 19. století přineslo společně s objevy anestezie a dezinfekce i velký rozvoj chirurgie a po první světové válce, která si vyžádala tisíce raněných, i plastické chirurgie.

Jaké jsou moderní trendy v tomto oboru dnes, se můžete dočíst v tomto čísle časopisu Florence v rozhovoru s primářem z pražského Ústavu estetické medicíny MUDr. Dušanem Zárubou. Právě plastické chirurgii a popáleninové medicíně jsme totiž věnovali odborné téma tohoto březnového vydání. Kromě toho se například v rubrice Praxe dočtete, jak vypadá práce sester v uprchlickém táboře, nebo v rubrice Z konferencí se mj. dozvíte, jak probíhal 7. reprezentační ples sester, který se konal v Národním domě na Vinohradech. Nechybějí samozřejmě ani další naše pravidelné rubriky jako recenzované články, pro školy, historie aj., které jsou nabité spoustou dalších zajímavých informací.

Přeji vám hezké čtení.

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si