Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2016

Hlad a láska určují veškeré lidské dějiny (Buddha)

Datum: 4. 7. 2016
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Hlad naučil lidi vymýšlet nové pokrmy, prohlásil kdysi římský filozof, přírodovědec, básník a politik Lucius Annaeus Seneca. Jeho slova platí stále, a to nejen na Zemi. Vymyslet nová jídla, ale především způsob jejich skladování a distribuce museli i vědci v souvislosti s tím, jak člověk začal pronikat do vesmíru.

Před otázkou, jak a čím krmit kosmonauty, stáli vědci už několik let před tím, než se vůbec první člověk do vesmíru podíval. A ani poté výzkumy neustaly. Dnes se na vesmírných mezinárodních stanicích spotřebují ročně zhruba dvě tuny potravin, které se sice svým tvarem příliš nepodobají jídlům na Zemi, ale chuťově se jim vyrovnají. Američtí astronauti se tak mohou živit například vegetariánskou polévkou, kuřecími prsíčky v barbecue omáčce nebo kosmickou zmrzlinou, kterou lze zakoupit i u nás.

O tom, čím se živil první člověk ve vesmíru Jurij Gagarin a jak se vyvíjela výživa kosmonautů, se dočtete v tomto letním dvojčísle časopisu Florence, které jsme věnovali výživě. V odborném tématu se dočtete například, které potraviny přispívají k prevenci nádorových onemocnění, jak má vypadat výživa pacientů s kolorektálním karcinomem nebo jak se v Thomayerově nemocnici vypořádali s výživou vietnamského pacienta, který špatně komunikoval a odmítal běžnou stravu.

V článcích z praxe se mj. dozvíte, jak vypadá edukace pacienta léčeného warfarinem, a zamyslíme se i nad otázkou, zda je nárůst nemocných trpících mentální anorexií podmíněn společensky. Nechybějí samozřejmě ani ostatní naše pravidelné rubriky, jako je seriál nebo zprávy z konferencí. V rubrice věnované zdraví sestry se dozvíte, jak předcházet syndromu vyhoření, a v rozhovoru s Mgr. Martinou Vojtíškovou si popovídáme o domácím násilí a o kampani Mlčení bolí, která byla oceněna Prima zlatou peckou 2015. A i když začíná léto a doba dovolených, nezapomeňte odpovědět na naši soutěžní otázku. Na každý letní měsíc jsme pro vás připravili jednu soutěž o pěkné ceny. Soutěžní otázky najdete uvnitř tohoto čísla a na www.florence.cz/soutez.

Přeji vám hezké čtení a krásné a pohodové léto,

Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si