Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2017

Ženy, je tu další pomoc při nekomplikované infekci močových cest!

Datum: 9. 10. 2017

Dle statistik je jedna ze tří žen do 24 let léčena pro infekci močových cest a více než polovina žen prodělá alespoň jednu epizodu v průběhu svého života. Ojedinělé infekce jsou sice nepříjemné a bolestivé, ale většina proběhne bez komplikací s krátkou dobou léčení.

Opakované infekce však vedou k časté pracovní neschopnosti, nadužívání antibiotik s častou rezistencí a ve svém důsledku i k nucené změně životního stylu. Nekomplikované infekce močových cest postihují jinak zdravé ženy a jsou charakterizovány přítomností mikroorganizmů, kdy se nejčastěji (až v 80 %) jedná o mnohonásobně pomnožené uropatogenní kmeny bakterie Escherichia coli.

Tato bakterie je jedním z nejdůležitějších zástupců střevní mikroflóry a její přítomnost je nezbytná pro správný průběh trávicích procesů ve střevě. Pokud se však dostane do močového ústrojí, způsobuje nemalé problémy. Diagnostika nekomplikované uretrocystitidy se opírá o typickou klinickou symptomatologii (strangurie, urgence, cystalgie) a průkaz z vyšetření močového sedimentu nebo průkaz leukocyturie ponorným papírkem na podkladě esterázové reakce. Nekomplikovaná infekce močových cest má tendenci k recidivám.

Ve vzniku infekcí močových cest hraje významnou roli schopnost přilnutí bakterie k uroepitelu močových cest. E. coli mají tzv. fimbrie, které jim tuto adherenci umožňují. Na vrcholu fimbrie je glykoprotein, který se váže s monosacharidem D-manózou. Podáme-li ji v nadbytku, mikroby ztrácejí schopnost adherence a jsou močí vyloučeny. To ovšem nezasahuje hlavní příčinu problému – zmnožení a následnou migraci nejčastějších původců močových infekcí, bakterie Escherichia coli. Co tedy s tím?

Správným řešením je obnova fyziologické funkce střevního epitelu a posílení přirozené imunity močového měchýře, s čímž může pomoci novinka na trhu, zdravotnický prostředek Utipro® Plus.

Utipro® Plus má unikátní duální mechanizmus účinku a působí jak ve střevě, tak v močovém měchýři. Je schválený EU na základě předložených klinických studií jako zdravotnický prostředek III. třídy pro kontrolu a prevenci nekomplikovaných infekcí močových cest. Obsahuje Xyloglukan, propolis a suchý extrakt kalichů Ibišku (Hibiscus sabdariffa).

Xyloglukan je želatina ve stavu síťového komplexu proteinů a rostlinných polysacharidů. Po požití prochází kyselým prostředím žaludku v nezměněné podobě a vytvoří na epiteliálních buňkách střevní sliznice biofilm. Tím zabrání přilnutí bakterií E. coli na střevní stěnu a jejich patologickému zmnožení. Tento efekt snižuje migraci mimo střeva a následnou kolonizaci urogenitálních cest. Xyloglukan má podobné složení jako přirozený střevní hlen, a proto se i stejně chová. Nezabraňuje průchodu živin, vody nebo léků střevem a ani jejich vstřebávání a zároveň obnovuje přirozenou funkci střevního epitelu.

Druhý účinek je v močovém měchýři a je založen na vlastnostech květů ibišku a propolisu. Obě přírodní látky jsou bohaté na organické kyseliny, které jsou vylučovány močí. Infikovaná moč obsahuje velké množství dusitanů a okyselení dusitanu vede k tvorbě oxidu dusnatého, který má antimikrobiální vlastnosti. Snížení pH moči inhibuje proliferaci bakterií.

Utipro® Plus neobsahuje ani D-manózu ani brusinky, funguje na přírodní bázi, a jak je uvedeno výše, jeho účinek je potvrzen klinickými studiemi.

U nekomplikovaného akutního onemocnění je doporučeno užívat 2 kapsle denně po dobu 5 dní. Utipro® Plus má potvrzené výsledky z klinických studií i v případě opakujícího se onemocnění, kde se jako prevence doporučuje užívat 1 kapsli denně po dobu 15 dnů. Užívání je možné opakovat. Má synergický efekt s antibiotiky, která nenahrazuje, ale posiluje jejich účinek. Vyzkoušejte tuto novinku na trhu, objednat ji lze v kterékoli lékárně.

 
  • tisk
  • předplatit si