Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2017

Práce kvapná…končí zraněním

Datum: 4. 12. 2017
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Práce mne přímo fascinuje! Celé hodiny se vydržím dívat, jak někdo pracuje, svěřuje se hlavní hrdina v dnes již klasickém díle světové humoristické literatury Tři muži ve člunu (o psu nemluvě). Bohužel, většina z nás si o takové fascinaci může nechat jenom zdát a o zdravotnících to platí dvojnásob. Pod neustálým tlakem zachraňují lidské životy, pečují o zdraví svých pacientů a na péči o ně samotné jim mnoho času nezbývá.

Není divu, že při takovém pracovním nasazení dochází k nežádoucím událostem, mezi něž patří poranění ostrým předmětem. Jen loni jich bylo nahlášeno více než tři tisíce. Ve skutečnosti jich však bylo mnohem víc, protože jak zdravotníci sami přiznávají, ne všechna poranění hlásí, ačkoli jim to ukládá zákon. Tyto nežádoucí události jsou přitom spojeny s vysokými finančními náklady, ale také s psychickou i fyzickou újmou těch, kdo se poranili o kontaminovaný předmět.

Jedním z řešení, jak těmto zraněním předejít, je používání bezpečnostních zdravotnických pomůcek. Jak se s nimi pracuje jsme vyzkoušeli v rámci našeho Testovacího klubu. Šest sester z vybraných pracovišť používalo celý týden bezpečnostní odběrové jehly a jak jejich testování dopadlo, se můžete dočíst v tomto čísle našeho časopisu. Jeho odborné téma jsme tentokrát věnovali ergoterapii. Kromě článků týkajících se problematiky poranění ostrými předměty, se v něm proto dočtete například jaké terapeutické metody v ergoterapii jsou využívané u dětí s dětskou mozkovou obrnou nebo jak se může uplatnit ergoterapeut při hodnocení domácího prostředí pacientů. V reportáži se dozvíte, jaké to je, být účastníkem hromadné dopravní nehody a rozhovor vám přiblíží projekt Krtek v pohybu, který je zaměřen na pohybovou aktivitu onkologicky nemocných dětí. A protože Vánoce jsou už skoro za dveřmi, dočtete se v dalším díle našeho seriálu i tipy, jak si je užít a přitom nepřibrat.

Přeji vám krásné Vánoce, hojnost nejen na stole, ale především v životě a pokud jste ještě nestihli nakoupit dárky, tak si vzpomeňte na slova řeckého básníka Pindarose: Každý dar, i sebemenší, je ve skutečnosti veliký, byl-li dán s láskou.

Přeji vám hezké čtení.

Bc. Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si