Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 3 / 2017

V ÚVN v Praze vznikl Domov Vlčí mák pro válečné veterány

Datum: 6. 3. 2017
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Červený květ vlčího máku zdobil oblečení významných hostů, kteří se v pondělí 13. února 2017 sešli v Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské fakultní nemocnici v Praze (ÚVN), kde byl slavnostně odhalen nový název Oddělení sociální péče – Domov Vlčí mák. Při této příležitosti také nemocnice obdržela lůžko Eleganza 2 od společnosti LINET za své absolutní vítězství v celostátním projektu Nemocnice ČR 2016, jehož organizátorem je Health Care Institut.

Nový název oddělení, které od roku 2007 poskytuje v ÚVN nepřetržitou následnou péči čtyřem desítkám klientů – z naprosté většiny válečných veteránů – i jejich partnerům se sníženou soběstačností, slavnostně odhalil ministr obrany Martin Stropnický společně s ředitelem nemocnice prof. Miroslavem Zavoralem.

„Je pro nás ctí poskytovat válečným veteránům maximální péči a jejím prostřednictvím vyjádřit úctu, kterou k nim chováme,“ řekl ředitel ÚVN prof. Zavoral. „Při volbě vhodného názvu bylo naším záměrem, aby vystihl jeho podstatu a ojedinělost,“ řekl. Nemocnice podle něj původně uvažovala, že oddělení pojmenuje po některém z veteránů, ale tuto variantu nakonec zavrhla, protože jmen, která by si to zasloužila, je mnoho. „Zvítězil název Domov Vlčí mák, který obsahuje symbol válečných veteránů a uctívá tak památku všech, kdo ve válečných konfliktech nasazovali své životy za naši lepší budoucnost,“ vysvětlil. Podle vrchní sestry Jany Zoufalé je průměrný věk klientů domova 92 let a ročně jím projde zhruba 60 válečných veteránů.

„Jsem přesvědčen, že je naší společnou povinností se o válečné veterány postarat a vrátit jim tak alespoň částečně to, co jim dlužíme za to, co pro nás udělali,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický s tím, že je jedno, zda se jedná o zhruba 700 veteránů druhé světové války, nebo 13 000 novodobých veteránů. Stávající kapacita 40 lůžek v ÚVN se bude podle jeho slov rozšiřovat a další kapacity by měly do budoucna vzniknout i mimo hlavní město. „Máme na to prostředky a projekty, které budeme realizovat,“ řekl.

Ústřední vojenské nemocnici a jejím zaměstnancům také pogratuloval k vítězství v projektu Nemocnice ČR 2016. „Je to báječná zpráva pro nemocnici a je to dobré znamení pro ministerstvo a armádu, že má takto vysoce ceněnou nemocnici,“ uvedl. Titul je podle jeho slov o to cennější, protože vzešel z hodnocení samotných klientů nemocnice. „Svědčí to o jejich spokojenosti, za což jsem moc rád, a jsem také rád, že tu funguje tento domov, který je pro válečné veterány skutečným domovem. Je nejen kvalitně vybaven, ale především je jim v něm poskytnuta všestranná a kvalitní péče,“ dodal.

Bc. Magda Hettnerová, redakce Florence

 
  • tisk
  • předplatit si