Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 4 / 2017

Čistota – půl zdraví

Datum: 3. 4. 2017
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Když si Pilát Pontský, soudce Ježíše Krista, umyl (alespoň podle Matoušova evangelia) nad vyneseným rozsudkem Ježíšova ukřižování ruce, rozhodně to nedělal z hygienických důvodů. Obrazně se tak zbavoval odpovědnosti za své rozhodnutí. Přesto tato symbolika hovoří jasně. Čistota byla už v těchto dobách spojována s nevinností.

Dnes patří mytí rukou k základním hygienickým návykům každého z nás. Historie nás dávno poučila o nezbytnosti tohoto opatření. Vždyť tisíce a miliony bakterií jsou všude kolem nás. A zatímco některé jsou pro naše zdraví přímo nezbytné, jiné pro ně naopak představují riziko.

O tom, že čisté ruce jsou základním nástrojem zdravotníků, není třeba dlouze hovořit. Přesto je dobré si zásady jejich správné hygieny čas od času připomenout. Jednu takovou připomínku naleznete i v rubrice Praxe v tomto čísle našeho časopisu, které jsme tentokrát zaměřili na chirurgii a radioterapii. V rozhovoru s plastickým chirurgem MUDr. Martinem Skálou z pražské OB Care se mj. dozvíte, podle čeho by si měl klient vybrat kliniku, pokud by se rozhodl podstoupit plastickou operaci, a v odborných článcích se zase například dočtete, jak vypadá stereotaktická radiochirurgie hlavy s neinvazivní fixací. Nechybí samozřejmě ani další díl našeho seriálu věnovaného výživě. Tentokrát se v něm dočtete, v čem je našemu zdraví prospěšná vláknina, a v krátkém testu si budete moci sami ověřit, jak na tom s vlákninou ve svém jídelníčku jste.

A protože se blíží Velikonoce, dovolte mi, abych vám popřála hezké svátky jara a pěkné čtení.

 

Bc. Magda Hettnerová, šéfredaktorka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si