Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2017

Ve svých dětech žijeme dál (Euripidés)

Datum: 10. 7. 2017
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Léto je neodmyslitelně spjato s prázdninami a prázdniny patří dětem. Proto jsme si právě děti a jejich příchod na svět vybrali jako jedno z odborných témat našeho letního dvojčísla časopisu Florence, které právě držíte v ruce.

Jako vždy se v něm dočtete celou řadu zajímavých informací – například jak by měli zdravotníci v přednemocniční neodkladné péči jednat s dětským pacientem, který má diagnostikován autismus, jak jsou české porodní asistentky spokojeny se svým postavením a se svými kompetencemi nebo jaké informace o bondingu mají slovenské porodní asistentky. Nechybějí samozřejmě ani další naše pravidelné rubriky jako jsou seriál, praxe či právo.

I tentokrát jsme zabrousili do minulosti, z níž vám nabízíme krátkou exkurzi do historie babictví a vzdělávání porodních bab. A protože téma příchodu člověka na svět nepřestává lidi dodnes fascinovat, je samozřejmě lákavé nejen pro odborníky, ale i pro laiky. Muzeum hlavního města Prahy proto ve své hlavní budově uspořádalo výstavu s názvem První křik, první pláč, kterou můžete navštívit až do 15. října letošního roku.

Průvodkyni vám bude dělat konkrétní „bába“ Ludmila K. (1780–1860), která se coby desetinásobná matka, navíc znovu těhotná, vydala v zimním semestru 1824/25 studovat kurzy babictví na univerzitu v Praze. Tady se stala žákyní jednoho ze zakladatelů moderního porodnictví Antonína Jana Jungmanna a své babické řemeslo pak provozovala na panství Tachlovice, které bylo v té době ještě daleko za hradbami Prahy. Výstava nabízí různé doklady babického řemesla a porodnictví, od pomůcek a nástrojů porodních bab přes učební pomůcky a lékařské nástroje i řadu dalšího. Ti, kdo mají rádi historii a téma je zajímá, si tu určitě přijdou na své. A ti, kdo se raději než historií zabývají dneškem, mohou zůstat u čtení našeho časopisu a zapojit se třeba do naší letní soutěže o výrobky společnosti Mölnlycke Health Care. Soutěžní otázku naleznou na straně 3 a na webu Florence.

Přeji Vám hodně štěstí, pěkné čtení a krásné a pohodové prázdniny.

Bc. Magda Hettnerová, šéfredaktorka Florence

 
  • tisk
  • předplatit si