Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 9 / 2017

Moudrost nepřichází vždy s věkem. Někdy věk přichází sám (Miroslav Horníček)

Datum: 4. 9. 2017
Autor: Bc. Magda Hettnerová

„Výrobky mléčné, to je marné, jsou blahodárné a věčné…” kdo by neznal slova písničky Pramen zdraví z Posázaví, která zazněla ve filmu Ať žijí duchové. Jen málokteré z dnešních dětí by se však dožadovalo své svačiny v podobě ‘Pramene zdraví z Posázaví’ s takovou vehemencí jako děti v tomto filmu.

Jak ukazují statistiky, spotřeba mléka a mléčných výrobků byla jen v roce 2015 v ČR o 2,3 kilogramů na obyvatele za rok nižší než v roce 2007. Mléko a mléčné výrobky jsou přitom bohatým zdrojem vápníku, který naše tělo nezbytně potřebuje. Kromě toho, že je klíčovým prvkem pro stavbu páteře a udržení dobrého stavu kostí, má také zásadní význam pro srážlivost krve, krevní tlak, srdeční a svalovou činnost, nervovou soustavu apod.

O tom, v jakých potravinách se můžeme s vápníkem setkat a kolik bychom jej měli denně přijmout, se dočtete v dalším díle našeho seriálu v tomto zářijovém čísle Florence, které jsme tentokrát věnovali geriatrii. Dozvíte se v něm např. že Dupuytrenova kontraktura při níž dochází k vytvoření ztluštělých vazivových pruhů, které omezují hybnost dlaně a prstů, se dá nově léčit miniivazivně nebo jak se dá využít bazální stimulace v péči o onkologické pacienty. V rubrice Právo naleznete odpovědi na otázky, co nového přinesl zákon č. 201/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních, a který nabyl účinnosti dne 1. září 2017 a rubrika Historie vám nastíní vývoj medicíny a ošetřovatelství v arabských zemích.

A protože září je tradičně spojeno se začátkem školy a škola s učením, dovolte mi na závěr připomenout slova ruského básníka Alexandera Sergejeviče Puškina: Čtení ­– nejlepší učení.

Přeji vám proto hezké čtení a pěkný začátek podzimu.

Bc. Magda Hettnerová, šéfredaktorka

 
  • tisk
  • předplatit si