Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 1 - 2 / 2018

Aktivní a plnohodnotný život v domově pro seniory? Rakouský model ukazuje, že to jde

Datum: 14. 2. 2018
Autor: Bc. Magda Hettnerová

Jako oáza klidu působí dům v Jinonické ulici č. 1 v Praze 5 – Košířích. Ačkoli se nachází mezi dvěma frekventovanými pražskými ulicemi, hluk dopravy sem téměř neproniká. Hned u vstupu vítá návštěvníky recepční pult a prostorná hala nacházející se vedle něj, vybavená stoly, židlemi a pianinem, dává tušit, že slouží jako místo setkávání a společenských akcí. Není to však několikahvězdičkový hotel, jak by se mohlo návštěvníkům na první pohled zdát, nýbrž, jak název domu – SeniorCentrum Klamovka – napovídá, domov pro seniory, resp. domov se zvláštním režimem.

Tento domov, jehož provozovatelem je rakouská společnost SeneCura, byl v pražských Košířích vystavěn před dvěma lety. „Výhodou je, že je nový, takže jsme už při jeho stavbě mohli zohlednit všechny naše nároky a požadavky, jež souvisejí s péčí, kterou poskytujeme,“ pochvaluje si ředitel SeniorCentra Klamovka Mgr. Ivan Černovský.

Dům má šest pater a každé z nich je označeno názvem některé z okolních ulic. Červenobílé tabulky, které vzhledem připomínají tabulky označující ulice venku, jsou umístěny také ve výtahu a v každém patře před vstupními dveřmi do „domácnosti“.

„Tento orientační systém jsme zvolili proto, aby si naši klienti, kteří jsou zhruba ze čtvrtiny obyvateli Prahy 5, stále připomínali názvy ulic v okolí, kudy se pohybují, když jdou ven,“ vysvětluje ředitel.

Návštěvu domova začínáme v nejvyšším, šestém patře, které nese název Na Hřebenkách. V něm je kromě pokojů klientů umístěno také fitnesscentrum uzpůsobené pro seniory a kadeřnictví, které zejména klientky velmi rády navštěvují. Ve fitnesscentru jsou nejen posilovací a protahovací stroje, ale i prostor pro skupinová cvičení a paravanem oddělený prostor pro fyzioterapii a rehabilitaci. „Naše fitnesscentrum je otevřeno pro všechny,“ upozorňuje ředitel s tím, že všichni senioři, tedy i ti, kteří v domově nebydlí, starší sedmdesáti let v něm mají cvičení zdarma. Tento unikátní program pro pohybové aktivity nazvaný „Fit a pohyblivý 70+“ najdete ve všech domovech SeneCura. SeniorCentra jsou otevřená veřejnosti a podporují tak setkávání a navazování nových vztahů. Vedle místnosti s kadeřnictvím se nachází vstup do samotné „domácnosti“. Ta je na každém patře koncipovaná stejně. Vedle vstupních dveří se nachází zázemí sester, které spíše než sesternu připomíná recepci. Pojízdné vozíky se zdravotnickým materiálem, pach dezinfekce či pytle s odpadem byste tu hledali marně. Všude vládne pořádek, čistota a klid. Pult zdobí květiny, na stěnách visí obrazy, velkými protihlukovými okny sem proudí sluneční paprsky a všude na zemi leží koberce.

Na chuti záleží

„Této části říkáme domácnost,“ vysvětluje ředitel a ukazuje na čtvercový prostor vybavený ledničkou, kuchyňskou linkou na jedné straně a pohovkou, křesly a velkou televizí na straně druhé. Prostor mezi tím je zaplněn několika stoly pro dvě až čtyři osoby, které jsou prostřeny k jídlu. „Tady se naši klienti stravují,“ vysvětluje ředitel, zatímco sestřičky klepají na dveře jednotlivých pokojů a upozorňují klienty, že je čas oběda.

„Snažíme se, aby se naši klienti scházeli k jídlu u stolů. Tabletový systém využíváme minimálně a jen u těch klientů, kteří jej vyžadují,“ pokračuje ředitel. Jídlo se připravuje v kuchyni, odkud se výtahem posílá do jednotlivých pater. „Na kuchyni si velmi zakládáme,“ popisuje. „Naši kuchaři nesmějí používat žádná dochucovadla a snažíme se vařit jen z kvalitních sezónních surovin,“ pokračuje. Za výhodu považujeme i to, že klienti mají na výběr ze dvou druhů jídel, samozřejmě s ohledem na svou dietu, a kromě toho mají možnost ochutnat i speciality z různých zemí. „Každý měsíc se zaměřujeme na jinou zemi. Tento měsíc je to třeba Peruánská republika, což je vždycky spojeno nejen s různými aktivitami, jako jsou přednášky, promítání filmů a podobně, ale právě i s ochutnávkou místní kuchyně,“ vysvětluje ředitel. Zdejší kuchaři však nevaří jen pro klienty domova. „Hned u vchodu do budovy máme nástěnku, kde je vyvěšen jídelní lístek. Senioři z okolí, kteří k nám přicházejí, mají možnost vybrat si z nabídky našich jídel a za cenu 70 korun si tříchodové menu odnést domů,“ popisuje s tím, že senioři tuto nabídku hojně využívají. „Zakládáme si na kvalitě a ta souvisí nejen s poskytovanou péčí, ale třeba i právě s kuchyní,“ upozorňuje Mgr. Ivan Černovský.

Kromě domácnosti je na každém patře i malá knihovna a jednotlivé pokoje. „Máme jedno- a dvoulůžkové pokoje pro manželské páry. Pokoje jsou vybaveny standardně moderním zdravotnickým nábytkem, ale klienti si je mohou samozřejmě dovybavit i svým vlastním drobným nábytkem, obrazy a dalšími věcmi, které jsou jim drahé a díky kterým se u nás cítí dobře,“ vysvětluje ředitel.

Nejdůležitější je bezpečnost

To, čeho si však klienti cení nejvíce, je bezpečnost. Všechny prostory včetně fitnesscentra jsou bezbariérové a všechny pokoje, včetně koupelen a sociálních zařízení, jsou vybaveny alarmy, které mohou klienti aktivovat zatažením za šňůrku. „Kromě toho jsou pokoje vybaveny komunikačním zařízením, které je umístěno přímo nad lůžkem, takže klienti mohou komunikovat s personálem, aniž by museli vstávat,“ popisuje ředitel. „Díky tomuto systému garantujeme, že v 99,9 % případů přijde personál do pěti minut od chvíle, kdy je alarm aktivován.“ Při aktivaci alarmu se navíc rozsvítí světelná signalizace nade dveřmi pokoje, takže i kdyby sestra alarm neslyšela, z chodby jej vidí. „Systém nám také umožňuje vyhodnotit reakční dobu personálu, takže máme i zpětnou vazbu,“ říká ředitel.

SeniorCentrum SeneCura nabízí svým klientům jednoa dvoulůžkové pokoje. K dispozici je i společná „domácnost“, kde se klienti stravují, či knihovna na každém patře.

Teplé dny mohou klienti trávit venku na zahradě, která je přístupná i lidem z okolí, stejně jako fitnesscentrum
fota: autorka

Právě bezpečnost je jedna z věcí, kterou si pochvalují i manželé Vladykovi, kteří v domově bydlí už rok a čtvrt. „Líbí se nám především dostupnost pomoci, která přijde, když ji člověk potřebuje. Naštěstí jsme ji zatím nemuseli příliš často využít, ale přeci jen je to jistota, kterou to člověku nabízí,“ pochvaluje si dnes už pětadevadesátiletý doc. MUDr. Vilibald Vladyka, CSc., významný český stereotaktický neurochirurg, držitel řady ocenění, který po zakoupení Leksellova gama nože v roce 1990 vybudoval v Nemocnici Na Homolce multidisciplinární pracoviště, jež se pod jeho vedením vypracovalo mezi přední světová centra. Možnost cvičení, které domov nabízí, už ve svém věku nevyužívá, ale ostatních aktivit se s manželkou občas účastní. „Ze začátku, když jsme sem přišli, tak jsme se zúčastnili několika takových pro celý domov pořádaných akcí, kdy jsme navštívili některá místa, která jsou zajímavá tady v okolí, ale teď už je pro nás každý pohyb bolavý,“ říká.

Domov jim podle jeho slov pomohly vybrat jejich děti. „Když jsme se dostali do fáze, že potřebujeme nějaké takovéto zařízení k zajištění možných negativních důsledků naší kondice, naše děti objížděly po Praze a nejbližším okolí takováto zařízení, dostaly se i sem a usoudily, že by to bylo pro nás optimální, tak jsme se sem dostali,“ vzpomíná doc. MUDr. Vladyka, CSc. Jeho paní, MUDr. Jaroslava Vladyková, pak podle jeho slov zařídila, že si ze svého původního domova přivezli některé věci, na které byli zvyklí, aby si pokoj zútulnili.

„V zásadě se nám tu líbí. Prostředí je tu velice přijatelné, přátelské a ochotné, ovšem člověk, kterého se to týká, to cítí ve dvou rovinách. Jednak v rovině citové – vždyť my jsme s manželem svůj domov budovali skoro sedmdesát let a teď z něj máte odejít…, ale na druhé straně je ta rovina úvahová, logická, že se dostáváte do věku, kdy už si nevystačíte sami, a pak je třeba to řešit nějakým takovým dalším krokem. Pobyt v tomto zařízení je právě takovýmto krokem, určitou změnou života, a my jsme měli štěstí na dobrou změnu,“ pochvaluje si MUDr. Jaroslava Vladyková. „Máme výbornou rodinu, která je nám velice nápomocná, takže to zvládáme velmi slušně,“ dodává. Společně se svou rodinou se nedávno také zúčastnili „večeře při svíčkách“, což je akce, kterou SeniorCentra SeneCura každému svému klientovi jednou do roka nabízejí.

„Je to akce, kdy si klienti pozvou celou svou rodinu a pohostí ji. My jim k tomu připravíme prostředí, uvaříme jídlo, jaké chtějí, slavnostně prostřeme stůl, klienti se obléknou do svátečního… zkrátka chceme jim umožnit, aby si tuto svou sváteční chvíli mohli náležitě vychutnat,“ popisuje ředitel. „Bylo to moc příjemné a hezky připravené,“ souhlasí i doc. MUDr. Vladyka, CSc.

„Život pokračuje s námi“

Nabídka aktivit, které SeniorCentrum Klamovka svým klientům nabízí, je však mnohem širší. Každé dopoledne mají klienti denní aktivity, které zahrnují například arteterapii, k níž slouží keramická dílna, která je umístěna v přízemí domova.

„Někteří klienti jsou zruční a rádi tvoří, takže ti sem chodí i několikrát týdně,“ říká ředitel Mgr. Ivan Černovský. Ti, kterým to zdraví dovolí, mohou využít individuálních i skupinových cvičení a alespoň jednou týdně jsou pro ně pořádány vycházky po okolí. „Minulý týden jsme si udělali exkurzi na Letiště Václava Havla, jindy zase jezdíme do divadel nebo na výstavy,“ popisuje ředitel. Velký ohlas mají podle jeho slov i koncerty hudebníků ze Státní opery Praha, kteří sem často přicházejí. Klienti ale oceňují i například jazzové koncerty nebo vystoupení dechovky. „Snažíme se zaměřovat na to, co mají naši klienti rádi,“ vysvětluje ředitel. Vítána jsou i zvířata. „Klienti si sem mohou vzít i svého domácího mazlíčka, ale samozřejmě za podmínky, že není agresivní, nenarušuje domovní řád a nikoho neobtěžuje,“ pokračuje ředitel. Zařízení chová i své „erární“ králíčky, o které se někteří klienti chodí starat a pomazlit se s nimi.

Ve čtvrtém patře, které nese označení Pod Kavalírkou, je kromě pokojů klientů také jedna velká koupelna. „Každý pokoj má samozřejmě své sociální zařízení, ale tato koupelna slouží k očistě imobilních klientů i k relaxaci,“ vysvětluje ředitel. Uprostřed koupelny, do níž je zaveden výtah, takže klient, který sem přijíždí, nemusí chodit přes „domácnost“, je umístěna velká vana s tryskami a s odklápěcí boční stranou. Díky tomu se klient může pohodlně usadit, aniž by musel překonávat okraj vany, pro imobilní pacienty je tu navíc k dispozici speciální zvedák. Pro naprostý relax je koupelna vybavena speciálním promítacím zařízením, které promítá na strop místnosti obrázek letní oblohy s bílými obláčky, a naproti vaně je umístěn bublinkový válec, který mění barvy. Jedná se o tzv. mobilní Snoezelen pro smyslovou terapii. Místnost je také uzpůsobena pro aromaterapii a výkonný tepelný infrazářič, který visí na stěně naproti vaně, dokáže během několika vteřin celou místnost příjemně vytopit.

„Naším heslem je ‚Život pokračuje s námi‘ a podle toho také řídíme naše aktivity,“ říká ředitel. Společnost SeneCura, která patří v Rakousku k předním poskytovatelům péče o seniory a nemocné, nastoluje rakouský systém péče i ve svých zařízeních v ČR, a tento systém je podle slov ředitele inspirující. „Jejich domovy jsou hodně otevřené a o totéž se snažíme i my v těch českých. Naší filozofií je, že chceme zbavit naše okolí i širokou veřejnost strachu ze stárnutí. Chceme, aby lidé viděli, že život může pokračovat i v seniorském věku a v domovech pro seniory,“ vysvětluje ředitel.

Jedním ze způsobů, jak domov udržuje kontakt se svým okolím, je zahrada, která přiléhá z jedné strany k domovu. Kromě klientů, kteří ji využívají od jara do podzimu, chodí si sem posedět nebo pracovat na malé zahrádce, sem chodí i matky s dětmi z blízkého okolí. Zahrada je totiž vybavena dětskými houpadly a prolézačkami. „Líbí se jim klid, který u nás panuje, a pro nás je to další možnost, jak být otevření vůči okolí,“ pochvaluje si ředitel.

Mimo to disponuje domov také malou kaplí, kterou v současné době využívají tři církve. S další církví domov momentálně jedná. Pořádají se tu bohoslužby a mše, které navštěvují i lidé z okolí. „Je zajímavé, jak se v tomto prostoru klienti s některými formami demence, kteří jsou jindy neklidní, zklidní, a ačkoli je jejich krátkodobá paměť velice omezená, modlitby, které se naučili v dětství, odříkávají zcela bezchybně,“ říká ředitel.

Dalším způsobem, jak chce být domov otevřený veřejnosti, je i úzká spolupráce s rodinami klientů.

„Specifickou aktivitou všech domovů sítě SeneCura jsou pak ‚výměnné pobyty‘, kdy klientům, kteří mají zájem, umožňujeme výměnný pobyt v některém z našich zařízení po celé České republice. V letošním roce bychom chtěli tyto výměnné pobyty rozšířit i do Rakouska. Řada našich klientů totiž umí cizí jazyky, a navíc v rakouských zařízeních SeneCura pracuje také hodně Čechů, takže odpadne i problém jazykové bariéry,“ říká ředitel.

Jednou do roka také zařízení SeneCura splní každému ze svých klientů jedno přání. „Samozřejmě, že dovolenou ve Francii jim nezaplatíme, ale když si někdo přeje třeba nějakou hezkou knihu, tak mu ji koupíme, nebo když si jedna naše klientka, která je milovnicí výtvarného umění, přála jít na výstavu, tak ji jeden z našich kolegů na výstavu doprovodil,“ popisuje ředitel.

Síť SeniorCenter SeneCura v ČR roste

SeniorCentrum Klamovka má kapacitu 116 lůžek, která jsou už téměř všechna obsazená. Šedesát z těchto lůžek je se zvláštním režimem – klienti, kteří tu jsou, mají zpravidla různé formy demence a vyžadují specifický přístup, zbylých 56 lůžek je standardních.

„Průměrný věk našich klientů je 86 let,“ popisuje ředitel. Zpravidla se jedná o obyvatele Prahy, zhruba 25 % klientů pochází z Prahy 5. Za pobyt a stravu se tu platí 11 560 korun měsíčně a domovu náleží i příspěvek na péči. Pokud je klientovi indikována zdravotní péče, hradí se z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

„Pravidelně k nám docházejí i lékaři – specialisté, kteří chodí přímo na pokoj za těmi klienty, kteří je potřebují,“ popisuje ředitel Mgr. Ivan Černovský. Nezbytnou součástí vybavení každého patra jsou i pomůcky pro KPR a resuscitaci.

Personál tvoří sestry, sociální pracovníci a pracovníci v přímé péči. „Počet sester máme stabilizovaný, ale u lidí v přímé péči nás trápí fluktuace, takže naším cílem pro rok 2018 bude stabilizace personálu, abychom se mohli více věnovat zkvalitňování naší práce a rozvoji,“ říká ředitel.

Společnost SeneCura, která v současné době vlastní v České republice třináct domovů pro seniory, čímž se stala největším soukromým poskytovatelem těchto služeb u nás, se letos chystá převzít či otevřít další nové domovy. V Praze jí kromě SeniorCentra na Klamovce patří i domov pro seniory v Praze 10 – Štěrboholech a během příštího měsíce by měla otevřít další nové SeneCura SeniorCentrum ve Slivenci. „Na konci letošního roku by se mělo otevřít také SeniorCentrum v Telči a Liberci, další projekty, jako například centrum v Jičíně, jsou v přípravě,“ dodává Mgr. Ivan Černovský.        

Magda Hettnerová, redakce Florence


Více o Společnosti SeneCura

Společnost SeneCura patří s více než 80 zařízeními k největším soukromým poskytovatelům péče v Rakousku a je držitelem mnohonásobného ocenění za kvalitu a inovaci. V České republice provozuje domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, které jsou určeny k péči o klienty s různými formami demence (např. Alzheimerova choroba). Ve svých SeniorCentrech poskytuje péči 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, jejím heslem je „Život pokračuje s námi“. V roce 2015 se společnost SeneCura stala součástí francouzské skupiny ORPEA, evropského lídra v oblasti péče o seniory. V současné době provozuje společnost SeneCura v ČR třináct SeniorCenter s celkovým počtem 1766 lůžek. Na konci loňského roku otevřela nové SeniorCentrum v Kolíně, nyní otevírá nový domov v Praze-Slivenci a na přelomu let 2018/2019 by měla otevřít nové SeniorCentrum v Telči. V plánu má také výstavbu, rekonstrukci a provoz domova seniorů v Humpolci. Unikátní programy SeneCura nalezete v každém z jejich zařízení; jsou to: Chutně a zdravě; Večeře při svíčkách; Výměnné pobyty; Roční přání; Fit a pohyblivý 70+; programy na podporu setkávání a propojování generací například i formou vlastních dětských skupin přímo v SeniorCentrech.

 
  • tisk
  • předplatit si