Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2009

Cesta k modernímu ošetřovatelství

Datum: 5. 10. 2009
Autor:

Pěknou tradici už mají odborné ošetřovatelské konference pořádané Fakultní nemocnicí v Motole, známé pod názvem Cesta k modernímu ošetřovatelství. Letos 17. září byl otevřen už 11. ročník a jako každoročně se ho zúčastnili zdravotníci nelékaři z celé České republiky i ze Slovenska.

Kongres zahájila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči FN v Motole Mgr. Jana Nováková, MBA, která přivítala účastníky a hosty. Pozvání na konferenci přijal zvláště milý host, ministryně zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA. Přispěchala, aby sestry, své kolegyně pozdravila a aby vyjádřila pohled na ošetřovatelství z pozice ministerstva. Řekla, že sestry jsou vnímány jako velmi důležitá profese, co se týče schopností, vzdělanosti i vztahu k pacientům. „České sestry byly a jsou dobré i na mezinárodní úrovni,“ dodala ministryně. V současné době je sester nedostatek a více než kdykoli jindy se staly „žádaným zbožím“. Dělá se tedy maximum pro to, aby z profese neodcházely. „Chceme, aby byly spokojené a tuto spokojenost aby pociťoval pacient jako vyšší kvalitu péče.“ Ministryně zareagovala také na hlavní témata kongresu, kterými zvláště v první kongresový den byly vzdělávání a edukace. „Informovaný a edukovaný pacient znamená pro sestru polovinu práce. Sestra tím získá víc sil i na pacienty problémové, na celou svoji práci.“ Nakonec se rozloučila s přáním, aby sestry ve své profesi nevyhořely.

Vzdělávání sester a jejich kompetence v praxi

S přednáškou Mentor/školitel klinické a komunitní praxe představila praxi svého pracoviště A. Archalousová z Ústavu ošetřovatelství Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě. Seznámila přítomné s relativně novým pojmem „mentor“. Je to profese reprezentovaná člověkem všestranných schopností, včetně psychologických znalostí a znalostí praxe. Důležitá je schopnost vytváření partnerského klimatu ve spolupráci se studenty v průběhu klinické praxe. Autorka seznámila auditorium s projektem Simulačního centra pro nácvik ošetřovatelských i medicínských dovedností. Informace o simulačním centru je možno nalézt na www.fvp.cz. Zkušenosti s přípravou mentorů zveřejnil i D. Jirkovský z FN v Motole s kolektivem v přednášce Certifikovaný kurs pro přípravu mentorů klinické praxe a školitelů specializačního vzdělávání ve FN v Motole. Navázal na předcházející přednášku a zdůraznil podmínky pro vykonávání funkce mentora: je to praxe, vzdělání, udržování klinické způsobilosti. Z průzkumu mezi mentorkami bylo zjištěno, že jsou ještě mezery v jejich činnosti, a byly stanoveny konkrétní vzdělávací cíle.

Jak postupují při plánování vzdělávání sester, informovala Lenka Gutová, hlavní sestra ÚVN v Praze, první akreditované nemocnice JCI. Bylo to zajímavé, protože plánování i realizace vzdělávání probíhá právě v souladu s touto akreditací, a to cestou ověřování teoretických i praktických dovedností. V nemocnici byl pro přípravu kursů vytvořen tým pro výuku a vzdělávání nelékařských profesí. Studium je distanční – e-learningovou formou je nabízeno na nemocničním portálu. Školení je v nemocnici povinné (vstupní pro nové zaměstnance, pro absolventy a některá témata pro všechny zdravotníky – např. interakce léčiv s potravou, kardiopulmonární resuscitace) a nepovinné pro udržování a rozvíjení vědomostí. Autorka mj. informovala o plánu zavádění do praxe celého zařízení metodu bazální stimulace, vzdělávání je nabízeno i sestrám manažerkám a sestrám ve výzkumu. „Ve Střešovicích jsou otevřené dveře pro všechny zájemce,“ uzavřela L. Gutová.

Za pozornost stál výzkum prezentovaný M. Brejchovou a J. Tichánkovou z LDN Horažďovice Vzdělávání z pohledu sester. V nemocnici proběhlo anketní dotazování, které ukázalo řadu překvapivých i předpokládaných názorů, například glorifikaci kreditních bodů, nespokojenost s odměňováním (96 %), velké procento neumí nebo nemůže své vědomosti uplatnit v praxi.

S volitelným předmětem „bodyterapie“ seznámila posluchače Marie Hlaváčová z Ústavu ošetřovatelství 2. LF UK a FN v Motole. Tato psychoterapie zaměřená na tělo a sloužící k uvolnění vitality a podpoření vlastních léčebných sil studenty neobyčejně zaujala. O tom, že i vzdělávání může bezprostředně ovlivnit stabilizaci sester v profesi, svědčí společný projekt FN v Motole a ÚO FVP SU v Opavě, realizovaný za podpory MZ ČR. S informací o něm vystoupil D. Jirkovský v přednášce Trainee program pro zdravotnické asistenty. Program pro ně představuje další možnost celoživotního vzdělávání. Zatím je vnímán jako pilotní. Po FN v Motole se do projektu zapojily i další pražské fakultní nemocnice.

D. Jirkovský měl ještě jednu přednášku, Psychická pracovní zátěž u vybraných skupin všeobecných sester. Od r. 2006 proběhla série dotazníkových šetření u absolventek škol, školitelek pracovní adaptace a vrchních sester. Ukázalo se, že největší psychickou zátěž působí časová tíseň, pracovní odpovědnost, u vedoucích sester pracovní monotónnost a únava. Absolventi škol jsou kritičtější, hlavně ve vztahu k obsahu práce a k mezilidským vztahům. Ve srovnání s jinými profesemi ale zátěž nepřekračuje horní normu. Zjištění mohou dobře sloužit k řízení ošetřovatelského personálu s ohledem na upravení zátěže sester.

Morální distres – to byl další nový pojem, který byl na konferenci představen. O výzkumu, který se jím zabýval, referovala J. Heřmanová z ÚO 3. LF UK v Praze. Pojem byl definován jako utrpení, které sestrám působí pracovní podmínky, jež jim neumožňují jednat v souladu s jejich etickým přesvědčením nebo u nich vyvolávají morální dilema. Výzkum položil otázku, jak se s tím sestry vyrovnávají, a došel ke zjištění, že za těchto okolností je přestává práce těšit a nezřídka z profese odcházejí.

Další blok konference byl věnován ošetřovatelské péči o specifické skupiny pacientů a edukaci a komunikaci v ošetřovatelské péči. Druhý kongresový den vystoupila řada sester různých odborností se svými zkušenostmi z praxe.

Text a fota jš

 
  • tisk
  • předplatit si