Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 10 / 2009

Mezinárodní konference EDTNA/ERCA

Datum: 5. 10. 2009
Autor: Jindra Pavlicová

Již po třicáté osmé se ve dnech 5. až 8. září sešli v Hamburgu na mezinárodní nefrologické konferenci EDTNA/ERCA účastníci ze 46 zemí. Z České republiky se akce díky sponzorům účastnilo (aktivně i pasivně) 141 osob.

Kongres zahájila prezidentka EDTNA/ ERCA, Češka Jitka Pancířová. Po skončení slavnostního ceremoniálu byla otevřena výstava zdravotnické techniky. Motto kongresu „Shaping the future of renal care“ prolínalo celou akcí. Odborné zasedání bylo rozděleno na několik sekcí podle jednotlivých nefrologických odborností. Bylo zde mnoho sdělení na taková témata, jako jsou hemodialýza, peritoneální dialýza, domácí dialyzační program, cévní přístupy, transplantace ledvin, akutní renální selhání, technologie v nefrologii, inovace. Kromě těchto hlavních témat zde byl prostor pro psychosociální aspekty péče o nemocné, přednášející se věnovali i tématům obezity u ledvinných onemocnění, prevence infekcí, MRSA, výskytu agrese na oddělení apod. Zajímavá sdělení se týkala např. asistované peritoneální dialýzy. Tato eliminační metoda je vhodná nejen pro samostatné a schopné pacienty, ale (vzhledem k asistenci) se hodí i pro seniory či pacienty postižené dalšími chorobami. Při této metodice je velmi důležitá predialyzační péče a edukace. V tom má velké zkušenosti Francie, kde asistovaná peritoneální dialýza je náplní práce hlavně privátních sester, sester z domácí a komunitní péče i nemocnic. Výhodou je, že se pacient léčí v domácím prostředí, kde se samozřejmě cítí nejlépe. Podle sdělení z Itálie jsou pro tuto péči důležité standardy, průvodce edukačním programem, a to pro výuku sester, pacientů i asistentů. To se konečně objevovalo ve všech sděleních. Sestra z Velké Británie zaujala přednáškou, která účastníky velmi inspirovala představením samostatné ošetřovatelské kliniky pro výuku v peritoneální dialýze a v programu asistence. Rozsah této činnosti záleží na zvyklostech země a na financování ze zdravotního pojištění. Program je rozdělen na úseky pro sestry, které potřebují inovovat své znalosti, a dále pro asistenty (nemusí to být zdravotník) a pro pacienty. Pacienti kromě znalostí v této problematice jsou též vedeni k pochopení, porozumění a samostatnosti. Zkušenosti jsou velmi dobré, a proto zaznělo doporučení rozvoje těchto klinik. Edukativní přednášku měla prof. MUDr. Sylvie Dusilová-Sulková, DrSc., z České republiky, která hovořila o problematice včasného rozpoznání ledvinného onemocnění, selhání ledvin a celkové péče o seniory, kteří většinou trpí komorbiditami. Je to komplexní péče, nejen nefrologická, ale i internistická, chirurgická a péče ostatních oborů, vedená podle celkového a individuálního onemocnění seniora.

Klíčovou nutností pro dialyzovaného pacienta je cévní přístup. Tomu byla věnována tradiční velká pozornost a diskuse. Typy napojování nemocných jsou dlouhodobě známy, ať už jde o metodu žebříčku, oblasti, nebo tzv. knoflíků. Metodiky se vyvíjejí, vylepšují a mění se i úhly napojení. Důležitá je dlouhodobá péče o cévní přístup a edukace pacienta, a tím i zlepšování kvality péče.

Česká republika, jak jsme zaznamenali, nezůstává v péči o nefrologické pacienty pozadu, např. tzv. knoflíková metoda, která prožívá renesanci a samozřejmě i inovaci, byla u nás používána již v osmdesátých letech. Nefrologická sekce ČAS byla vždy průběžně informována o novinkách nejen na domácích konferencích, ale také z informačních zpravodajů. Tato tradice trvá dosud.

Příští kongres EDTNA/ERCA se bude konat 18. až 21. září 2010 v Dublinu.

Jindra Pavlicová, nefrologická sekce ČAS, členka prezidia ČAS

 
  • tisk
  • předplatit si