Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

Inkontinence moči u žen

Datum: 5. 11. 2009
Autor: MUDr. Lukáš Horčička

Močová inkontinence je definována jako nechtěný únik moči. Ztráta schopnosti ovládat vylučování moči patří mezi nejvíce diskriminující postižení člověka. Významně se podílí na snížení kvality života, která je podle Světové zdravotnické organizace hodnocena jako pocit fyzického, psychického a sociálního zdraví.

Velké procento inkontinentních žen ve společnosti nehledá pomoc a spoléhá se při zvládání inkontinence na vlastní metody.

Podle některých prací se přechodná močová inkontinence objeví až u 50 % ženské populace. Frekvence výskytu inkontinence stoupá v závislosti na věku, problém se však nevyhýbá ani mladým ženám a dívkám, mnohdy v souvislosti se záněty močových cest nebo těhotenstvím a porodem.

Příčin vzniku močové inkontinence je mnoho a většinou u konkrétní ženy najdeme souhru několika z nich. Může to být například nadměrná fyzická námaha – zvedání těžkých předmětů (nevhodné pracovní zařazení), chronický kašel – u kuřáků, astmatiků, opakované porody velkých plodů nad 4 tisíce gramů, obezita, operace ženských orgánů, infekce močových cest, nedostatek ženských hormonů v přechodu, nevhodné návyky v pitném, ale i vyměšovacím režimu, neurologická onemocnění a mnohé další příčiny. Podle typických projevů dělíme inkontinenci na stresovou (zátěžovou), urgentní (nutkavou), reflexní a z přetékání. Zvláštní kapitolu tvoří inkontinence způsobená vývojovou vadou močového ústrojí.

Stresová inkontinence je nejčastější. Projevuje se únikem obvykle malého množství moči při kašli, kýchnutí, smíchu, běhu či zvedání břemen. Urgentní inkontinence je druhá nejčastější forma nechtěného úniku moči. Je zařazována do širokého pojmu hyperaktivního močového měchýře. Projevuje se náhlým neovladatelným nucením s únikem většího množství moči. Může se vyskytovat samostatně nebo ve spojení se stresovou formou inkontinence. Pak hovoříme o inkontinenci smíšené.

Léčba

Pro správný způsob léčby, zejména pro odlišné způsoby léčby obou druhů inkontinence, je nezbytné dokonalé vyšetření. Zahajuje je praktický lékař nebo gynekolog. Složitější nebo dlouhodobě přetrvávající případy zpravidla odesílají k odborníkovi – do specializované urogynekologické nebo urologické ambulance.

Léčbu stresové inkontinence většinou zahajujeme konzervativním postupem. Cílem léčby je posílení svalového dna pánevního, kterého se dosahuje pomocí rehabilitace, elektrostimulace pánevních svalů nebo používáním speciálních kuželů, které, zavedeny v pochvě, reflexně dráždí svaly ke stahům. Daleko více se však v léčbě stresové inkontinence uplatňuje operační postup. Vhodně zvolenými operacemi jsou obvykle tzv. závěsné operace, například kolposuspenze podle Burche, nebo v poslední době metoda TVT nebo TOT – metoda volně uložené pásky. Operovaná žena musí mít vždy na zřeteli, že správně indikovaná a provedená operace je sice výborným a obvykle trvalým řešením stresové inkontinence moči, nicméně pooperační úprava životosprávy, zejména omezení fyzické námahy doma i v zaměstnání, je nezbytnou podmínkou dlouhodobého zachování efektu chirurgické léčby. Urgentní inkontinence se zpravidla léčí konzervativně. Je často příznakem určité choroby, terapie se proto soustřeďuje na základní onemocnění. Vždy vyžaduje aktivní přístup pacientky, zahrnující úpravu životosprávy, trénink kontroly močení a podpůrnou medikamentózní léčbu. Efekt používaných léků spočívá v potlačení nutkavých stahů stěny močového měchýře, a tím vede k oddálení potřeby vyprázdnění. Většina účinných léků má ovšem vedlejší účinky, které omezují jejich použitelnost.

Závěr

Příčina inkontinence moči je multifaktoriální, podobně jako je tomu u mnoha dalších onemocnění. Preventivní opatření proto spočívají ve zdravém životním stylu, dostatku pohybu, udržování ideální tělesné hmotnosti, nekouření, poctivém přístupu k léčbě akutních (záněty dolních cest močových) i chronických chorob (cukrovka, astma apod.) s vlivem na inkontinenci. Závěrem je nutné zdůraznit, že močová inkontinence není normální součástí života ženy a současná medicína si s tímto problémem umí poradit.

MUDr. Lukáš Horčička NZZ GONA s. r. o., Urogynekologická ambulance, Praha

(Další informace: www.gona.in, www.mocova-inkontinence.cz)

 
  • tisk
  • předplatit si