Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

Obezitologie a bariatrie 2009

Datum: 5. 11. 2009
Autor: Bc.. Dagmar Škochová

Ve dnech 8.–10. října se v Hradci Králové konala konference Obezitologie a bariatrie 2009, jejíž součástí byla vůbec poprvé samostatná sekce sester. V úvodu akce přítomné pozdravila i ministryně zdravotnictví ČR Mgr. Dana Jurásková, Ph.D, MBA. Pracovní den sester zahájil předseda České obezitologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Martin Fried, CSc., který krátce informoval o rozvoji obezitologie a bariatrie v ČR.

Přes ohlédnutí do historie českého ošetřovatelství se pak již účastníci přenesli k problematice ošetřování morbidně obézních pacientů. Ve sdělení o zásadách redukční diety u obézního diabetika upozornila přednášející z Prahy na nutnost vyhledání odborné pomoci, neexperimentování s „módními dietami“ a snahu vyvarovat se „jo-jo efektu“. Důraz je kladen na opakovanou edukaci pacienta tak, aby si byl schopen stanovit reálné cíle a uvědomit si, že z hlediska DM je pokles hmotnosti o 5 % již považován za významný. Je zde kladen důraz na změnu stravovacích návyků – pravidelně jíst 5–6krát denně, ale menší porce, vychutnávat jídlo, rozlišovat pocit hladu od chuti, nedojídat za každou cenu a dbát na vhodnou technologii úpravy potravin. Kolegyně z Plzně poté přiblížily, jak pomáhají s redukcí hmotnosti morbidně obézním pacientům. Ze sdělení vyplynulo, že od nás pacienti očekávají nejen pomoc a vedení při redukci hmotnosti, ale i při jejím dlouhodobém udržení. Jen malá část pacientů si je vědoma toho, že podvýživa může být přítomna v souvislosti s jakoukoliv hmotností, a tak je nezbytné radikálně redukovat hmotnost jen pod lékařským dohledem. Je nutné zabezpečit dostatečný příjem bílkovin, sacharidů, minerálů, ale i vhodných tuků, antioxidantů a jiných látek, které pro udržení zdraví člověk potřebuje.

Kolegyně z Prahy připravily zajímavé sdělení o náročnosti ošetřovatelské péče u obézního pacienta s polytraumatem na umělé plicní ventilaci. Velkou pomocí při manipulaci s nemocným byly různé zvedáky, které se na oddělení intenzivní péče právě zkoušely. Z dalších sdělení jednoznačně vyplynulo, že možné komplikace obezity, jako jsou metabolická onemocnění, žlučníkové kameny, nádorová onemocnění, poruchy spánku, psychické poruchy a samozřejmě závažná postižení pohybového aparátu, vedou k vyšší nemocnosti a předčasnému úmrtí pacientů.

Sestry z operačních sálů různých chirurgických pracovišť v ČR se v bloku přednášek zabývaly miniinvazivními operačními výkony na žaludku, které se v České republice provádějí v souvislosti s léčbou morbidní obezity. Zaznělo také sdělení o BIB (Bioenterics Intragastric Balloon), který se používá jako příprava před chirurgickým řešením morbidní obezity. Po endoskopickém zavedení balónu činí úbytek hmotnosti během 6 měsíců v průměru 8–12 kg. Balón zaváděný v lokální anestezii bývá pro své dobré krátkodobé výsledky považován za správnou volbu u některých morbidně obézních pacientů při pokusu o redukci hmotnosti před gastrickou bandáží.

S výsledky zajímavého výzkumu zvyklostí ve stravování českých a slovenských dětí seznámila doc. Boledovičová. Ukázalo se např., že obezita hrozí spíše dětem, které mají menší rodiče, a že obezita rodičů často souvisí s obezitou dětí. Výzkum též ukázal, že není rozdíl v počtu obézních dětí ve velkém městě a na vesnici. Z dalšího prezentovaného výzkumu zaměřeného na kvalitu života pacientů po bandáži žaludku mimo jiné vyplynulo, že se po bariatrickém zákroku u většiny pacientů zlepšily fyzické možnosti, ale že také výrazně stouplo sebevědomí těch, kteří dosáhli radikálního úbytku hmotnosti, tedy, že bariatrická chirurgie zásadně zlepšuje kvalitu života morbidně obézních pacientů. Nicméně ani bariatrie není všemocná, u některých pacientů nevede ani operační zákrok k žádoucí změně způsobu života a nemotivuje je dostatečně ke změně životosprávy. Pro tuto skupinu morbidně obézních se nabízejí jiné způsoby léčby obezity, např. konzervativní kombinace dietního režimu, fyzické aktivity, psychobehaviorální intervence, eventuálně farmakoterapie.

V další části konference velice zaujaly přednášky, které se zabývaly obezitou očima psychologa a sexuologa. Závěrem je třeba připomenout, že obezita se stala celospolečenským a zdravotnickým problémem celé řady zemí. Vzhledem k jejím negativním dopadům a k ní přidružených onemocnění vyhlásila WHO obezitu za nejzávažnější onemocnění tohoto desetiletí. Postavení české obezitologie a její chirurgické (bariatrické) větve je v evropském i celosvětovém srovnání zcela mimořádné a na tomto pozitivním hodnocení mají jistě svůj podíl i sestry.

Bc. Dagmar Škochová, I . chirurgická klinika 1. LF UK a VFN, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si