Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

Porod a riziko inkontinence

Datum: 5. 11. 2009
Autor:

V pořadí již 8. konference Inco Fora, věnovaná problematice porodu v souvislosti s rizikem inkontinence, nemohla být jiná než multioborová, a to nejen v názvu a obsahu, ale rovněž plejádou odborností účastníků jak na straně přednášejících, tak i posluchačů.

Lékaři i zdravotníci nelékaři – fyzioterapeuti, všeobecné sestry, porodní asistentky, gynekologové, urologové, urogynekologové se sešli v Praze 16. října nad společným cílem – nad otázkami, jak zlepšit kvalitu života žen, které v důsledku těhotenství a porodu trpí, anebo mohou trpět inkontinencí. Léčba a péče o tyto pacientky je nutně prací týmovou. O tom ve svém vystoupení v úvodu hovořil prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc., přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. V přednášce Občasná role urologa v graviditě a kolem porodu představil hlavní úkoly, které urolog na tomto poli řeší.

Následovaly prezentace výsledků statistických studií, které problematiku mapují. Některé lze najít např. na webových stránkách České společnosti podpory zdraví (www.cspz.cz), která byla vedle Inco Fora pořadatelem akce.

Většina ze sedmnácti přednášek, které na konferenci zazněly, byla určena zdravotníkům nelékařům. Logicky. Z výzkumů totiž vyplynul nárůst prevalence inkontinence, což sestru staví před nové úkoly. (Pozn. red.: Neradostný trend zaznamenávají i jiné země a v ošetřovatelství na něj specificky reagují, např. ve Švédsku vznikem nové profese sestry specialistky – urosestry). Výsledky aktuální studie pod názvem Prevalence hyperaktivního měchýře v ČR prezentoval doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., urolog z FTNsP. Výzkum odhalil překvapivé rozpory mezi domněnkami lékařů a realitou, o které vypovídají pacienti. Zdravotníky kupříkladu překvapilo, že pacienti s hyperaktivním měchýřem se ze všeho nejvíce obávají právě inkontinence (více než rakoviny), nebo že je běžné denní aktivity spojené s onemocněním obtěžují víc než komplikace společenské. Jejich očekávání v souvislosti s léčbou, jak ukázal výzkum, jsou vysoká, a proto je třeba s nimi hovořit o tom, že jejím cílem je zlepšení kvality života. Zdravotníci by si měli uvědomit, že pacienti nejvíce oceňují individuální přístup a dostatek informací.

Těhotenství je rizikovým faktorem pro vznik inkontinence. Je naprosto jisté, že trpí-li žena již před a v průběhu těhotenství inkontinencí, nemoc se do budoucna zhoršuje. O aktivním vyhledávání těhotných žen s inkontinencí hovořil MUDr. Lukáš Horčička z prenatální poradny NZZ GONA v přednášce pod názvem Je těhotná žena ohrožena inkontinencí? V tomto zařízení uplatňují zásadu tří cílů: aktivní vyhledávání, aktivní starost a aktivní léčba. MUDr. Oldřich Šottner z FN Na Bulovce v přednášce Těhotenství a porod a jejich vztah k ženské močové inkontinenci zdůraznil, že právě z těchto důvodů roste úloha porodních asistentek v prenatální péči. Velký prostor na konferenci naplnil přednáškami tým lékařů z ÚPMD v Praze-Podolí, vedený jeho ředitelem doc. MUDr. Jaroslavem Feyereislem, CSc. Společným tématem bylo pánevní dno a jeho poranění při porodu s možnými důsledky inkontinence. Všeobecně o vlivu porodu na pánevní dno hovořil J. Feyereisl, o porodních poraněních a kompenzačních mechanismech doc. MUDr. Michal Otčenášek, CSc., a MUDr. Eva Kašlíková o 3D ultrazvukovém zobrazení pánevního dna. Problematice pánevního dna byly věnovány i některé další přednášky autorů z jiných pracovišť. Konference vyústila blokem o terapii a rehabilitaci inkontinence a např. představila operativní léčbu inkontinence z pohledu sestry nebo úlohu cvičení v těhotenství.

Spolupořadateli konference byly Urogynekologická společnost, Česká asociace sester a profesní organizace fyzioterapeutů UNIFY ČR. Dodejme, že mediálním partnerem akce byl náš časopis.

Text a foto jš

 
  • tisk
  • předplatit si