Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 11 / 2009

Sestry na Fidlovačce

Datum: 5. 11. 2009
Autor: Jarmila Škubová

Letošní Cenu Florence Nightingale za přínos k rozvoji ošetřovatelství předala oceněným členům České asociace sester ministryně zdravotnictví Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA, ruku v ruce s Bc. Annou Skalickou, zastupující prezidentkou ČAS. Stalo se tak v průběhu slavnostního setkání členek a členů ČAS v Divadle Na Fidlovačce v Praze 30. září.

Ministryně Jurásková nemusela mít při poděkování sestrám za jejich práci v ruce žádný papír. Byla doma, mezi svými. Poděkovala jim i za poddporu v její funkci. Řekla: „Budoucnost ošetřovatelství je v rukách sester. Podařilo se zvednou prestiž této profese a já jsem hrdá, že pocházím z řad sester. Nikdy jsem ve své funkci neslyšela o sestrách nic negativního, naopak zdá se, že se ošetřovatelství stává do budoucna zajímavou profesí.“

D. Jurásková na závěr uvedla, že doufá, že se vrátí mezi sestry. Poděkovala zastupující prezidentce ČAS A. Skalické za výkon funkce. „Má ‚drive‘ a kontinuitu,“ uzavřela. Jedním ze čtyř oceněných byl Mgr. Tomáš Petr, předseda psychiatrické sekce ČAS a vrchní sestra Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Tento odborník patří k zakládajícím členům dnešní psychiatrické sekce ČAS. Na cenu Za rozvoj ČAS byl navržen pro svůj významný podíl na rozkvětu sekce, zvláště směrem do zahraničí. Byl iniciátorem a duchovním otcem spolupráce psychiatrické sekce ČAS s Evropskou asociací psychiatrických sester a jedním z organizátorů jednání společné pracovní skupiny, která se sešla za účasti zástupců dvanácti zemí. Na této půdě vznikla společnost Horatio, která sdružuje zástupce z patnácti zemí. Vedení sekce se zabývá i propagací českého psychiatrického ošetřovatelství v zahraničí. Největší připravovanou akcí je v r. 2010 mezinárodní kongres, který bude v Praze. Předpokládá se účast z 27 zemí. Tomáš Petr je autorem zajímavých přednášek prezentova- ných na domácích i zahraničních odborných akcích a tím také významně přispívá k propagaci jak české psychiatrie, tak České asociace sester u nás i v zahraničí.

Další cenu převzala Bc. Dagmar Škochová, vrchní sestra I. chirurgické kliniky VFN v Praze. Je předsedkyní traumatologicko-ortopedické sekce ČAS a zároveň členkou sekce managementu. Udělení Ceny Florence Nightingale jí právem náleží za nespočet vzdělávacích aktivit, které realizuje v obou sekcích: jsou to odborné semináře a konference, z nichž některé získaly mezinárodní kredit i tradici. Dagmar Škochová se věnuje přednáškové a publikační činnosti a sama se stále vzdělává. V příštím roce završí magisterské studium. Vedle své náročné práce vrchní sestry na jednom z nejnáročnějších oborů ošetřovatelství dokáže zvládnout ještě mnohé navíc. Následující oceněná byla z Brna. Byla jí Monika Antonová, sestra Chirurgické kliniky FN Brno, která poskytuje vysoce profesionalizovanou ošetřovatelskou péči pacientům chirurgických oddělení a současně i indikovaným klientům ostatních pracovišť FN Brno. Vzdělává se, studuje a osvojuje si nové techniky péče o pacienty po operačních výkonech, zvláště s onemocněním zažívacího traktu a se střevním vyústěním. V současné době je stomasestrou kliniky.

Za celoživotní práci ve zdravotnictví, byla oceněna Hana Gregrová, která je dnes již v penzi. Svoji kariéru završila jako vrchní sestra Dermatovenerologické kliniky FN Brno-Bohunice. Kontakt s bývalými spolupracovníky neztrácí, přednáší, čímž nejlépe zúročuje své dlouholeté zkušenosti. Její životopis je úctyhodný a dokumentuje, jak intenzivně se tato sestra vzdělávala a jak cílevědomě šla za svým cílem. Původně získala odbornost ARIP, absolvovala kursy organizace a řízení, mj. i v projektu HOPE, kursy a stáže v dermatovenerologii, také v USA. V ČAS pracuje v dermatoveneroloické sekci.

Divadelní představení

Po slavnostním předávaní cen čekala na sestry divadelní hra E. Vilarové Čaj u královny. Herecky v ní exceluje Eliška Balzerová v roli královny Alžběty. Ta si ve svůj poslední den na tomto světě pozve malou společnost na čaj: následníka trůnu, arcibiskupa, dvorní dámu a Williama Shakespeara. Mezi těmito postavami probíhá vtipný, ale myšlenkově bohatý rozhovor o životě a smrti, moci a lásce, o tom, co bude po smrti, o bohu a lidské nedokonalosti. Otázky, které jsou blízká každému člověku, každé době a na která dosud ještě nikdo odpověď nenašel.

Sestry však dlouho zadumané nezůstaly. Po skončení představení na ně čekal raut a vzájemná milá setkání.

Jarmila Škubová

 
  • tisk
  • předplatit si