Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2009

Konference s číslem jedna

Datum: 5. 12. 2009
Autor: Jarmila Škubová

V Čelákovicích se ve dnech 22. až 23. října konaly 1. sesterské vzdělávací PP dny. Dvě velká „P“ jsou zkratky slov „public“ a „private“ nebo také do češtiny přeloženo „veřejný“ a „soukromý“. Tato dvě slova jsou součástí názvu soukromé společnosti provozující síť zdravotnických zařízení v Čechách i na Moravě – Public Private Hospitals, s. r. o.

Pod vedením ředitelky ošetřovatelské péče Public private Hospitals Radky Dolhé byla touto konferencí zahájena další, nová tradice celoživotního vzdělávání sester. Její premiéru podpořil Humanitární fond Středočeského kraje. Po přivítání účastníků R. Dolhou referovaly V. Fejfarová a V. Dohnalová o historii a současnosti Nemocnice Brandýs nad Labem. Za poslední dva roky, jak konstatovaly autorky, lze v nemocnici zaznamenat významný pokrok. V současné době se provádí další rozsáhlá rekonstrukce jednotlivých oddělení se zřetelem na potřeby pacientů i personálu.

V odborném programu byla nejprve představena moderní lůžka, která v současnosti slouží jako klinický nástroj – hlavně pak usnadňují práci sestry při polohování pacienta. Další odborná přednáška byla věnována hojení ran. Miriam Pospíšilová z farmaceutické firmy má mnohaleté praktické zkušenosti, o které se během konference s přítomnými podělila. V krátkém historickém exkursu ukázala, že některé metody používané už ve středověku mají v modifikované podobě užití i dnes. Například už dříve byly známy dezinfekční účinky stříbra, a proto byly do rány vkládány stříbrné mince. Dnes vzhledem k narůstající rezistenci bakterií vůči antibiotikům zažívá stříbro v hojení ran renesanci. Další příklad: larvální terapie byla známa už v 16. století. Vlhká terapie je při hojení ran už běžnou praxí. Málokdo však ví, že přelomem byl rok 1962, kdy prof. G. Winter publikoval objev, že vlhké prostředí urychluje revitalizaci, a tím otevřel dveře jejímu rozšíření. Autorka představila výrobky své firmy a přednášku doplnila praktickými doporučeními vedoucími k minimalizaci bolesti při převazech, traumatizaci při převazech, maceraci a infekci. Upozornila sestry, aby při volbě obvazových materiálů přemýšlely o tom, jak s nimi bude konkrétní pacient při převazech nakládat v domácím prostředí. Každý má jiné domácí podmínky, různou mobilitu apod. V závěru přednášející zdůraznila důležitost vedení přesné dokumentace, kterou doporučila doplnit o fotodokumentaci, ke které je vždy potřebný souhlas pacienta. O významu dokumentace z pohledu právníka a z hlediska ochrany sestry před soudními spory hovořil také JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček z FN v Motole.

O výskytu malnutrice a jejím řešení hovořil Petr Krejča, DiS. Na výzkumech ukázal, že i v evropském měřítku je ve zdravotnických zařízeních malnutrice vysoká. Nejrizikovější skupinou jsou z tohoto hlediska onkologičtí a geriatričtí pacienti. Součástí péče o pacienty je vedle aktivního vyhledávání malnutrice i využívání enterální a doplňkové výživy.

Úvod do problematiky bazální stimulace provedla Barbora Svobodová. Metodu nazvala „ošetřování pacienta duší“, která vychází z toho, že život je možný jenom ve vztahu. Představila postup u bazální stimulace. V konceptu, aby měl smysl a výsledky, musí být zapojeni všichni – zdravotníci, rodina pacienta, přátelé. Autorka představila i pomůcky pro bazální stimulaci u pacienta v bezvědomí. Zvláště pochválila pomůcku ve tvaru velkého vycpaného hada, která pomáhá při polohování a zklidnění. Součástí konceptu je i výzdoba prostředí, včetně obrázků na stropě, který pacient poprvé uvidí, když otevře oči.

Přehledné sdělení na téma regionální anestezie připravily sestry z brandýské nemocnice: Kovářová, Kopalová, Veselá, Havlasová a Štroblová. Hovořily o výhodách, nevýhodách a zkušenostech s různými metodami, o postupech sestry například při epidurální anestezii a o pooperační péči po lokílní anestezii.

Sociální pracovnice z Městské nemocnice, o. s., z Městce Králové, kde se specializují na následnou dlouhodobou péči, popsala náplň své činnosti. Hovořila mj. o tom, že se snaží, aby každý pacient, který z nemocnice odchází, byl sociálně zabezpečen.

Malou sondu do duše člověka a pacienta udělal na základě svých dlouholetých zkušeností PhDr. Martin Jung, psycholog z FN v Motole. Když hovořil o týmové spolupráci a komunikaci ve zdravotnickém týmu, uvedl, že ideální, dokonalý tým neexistuje. Základem týmu je „buňka“, jednotlivec, a to je důvod, proč „pravidla hry“ nemohou vyhovovat všem. Jednotlivec je podle Junga problematický a sobecký. Současné nejnovější trendy v léčbě inkontinence představil primář brandýské nemocnice MUDr. Tomáš Semerádt. Následovaly příspěvky sester jejích jednotlivých oddělení. Řeč byla o využití pomůcek při kojení, o edukaci a přípravě pacienta před katetrizací srdce nebo o péči o pacienta se stomií. 

Text a fota Jarmila Škubová

 
  • tisk
  • předplatit si