Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2009

Oznámení úmrtí SMS zprávou

Datum: 5. 12. 2009
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček; Jindra Pavlicová

Jednou ze smutných povinností zdravotnického zařízení je oznámit rodině, blízkým nebo osobám určeným skutečnost, že pacient zemřel.

Při oznámení úmrtí se obvykle volí jedna ze tří možností: Osobní jednání ošetřujících s pozůstalými. Je výhodou, pokud tuto událost sděluje vedoucí lékař oddělení nebo vedoucí lékař služby v mimopracovní době. Lze připustit, aby úmrtí osobně sdělila sestra, pokud je k tomu určena. Podání této smutné informace by se mělo dít eticky, pokud možno ve vyhrazené místnosti, ne na chodbě oddělení. Obsah podání informace při osobním jednání není stanoven.

Oznámení úmrtí telegramem. Výhodou tohoto postupu je, že se děje stanoveným způsobem schváleným vedením zdravotnického zařízení. Postup též vylučuje možnost námitek, že lékař či sestra poskytovali sdělení neeticky formálně a necitlivě. Nevýhodou je, že zdravotnické zařízení může ovlivnit pouze čas podání telegramu od úmrtí, ale nemůže ovlivnit čas dodání telegramu ani způsob jeho dodání. Často dochází k velké časové prodlevě a pozůstalí pak zdravotnické zařízení ;,že se o smrti blízkého dovídají pozdě, anebo pokud je telegram doručen telefonátem z pošty, pak jsou námitky ještě častější. Argumentují, že informace podal zaměstnanec pošty, a to ještě nevhodným způsobem.

Podání informace telefonem. Osoba, kterou určil pacient, nechává zdravotnickému zařízení telefonní spojení s požadavkem, aby jí byly sděleny závažné skutečnosti, ať již jde o propuštění pacienta do domácí péče, nebo zhoršení stavu, či úmrtí. Jsou námitky, že informace telefonem je podávána bezcitně a formálně. Nevýhodou také je, že kromě záznamu v dokumentaci, na které telefonní číslo bylo voláno, není doklad o podání informace.

Informace prostřednictvím SMS je legální

Novinkou je požadavek na podávání informace o úmrtí SMS zprávou. Námitky proti tomu jsou obvykle dvojího druhu: etické i formální. Jestliže však pacient s podáváním informaci konkrétní určené osobě telefonicky souhlasil a určená osoba uvedla číslo telefonu, případně adresu bydliště, pak podání takové informace o úmrtí není v rozporu s platnými předpisy ani etikou. Kontakt pomocí SMS zpráv je legální způsob komunikace, podobně jako je tomu u komunikace telefonem či e-mailem. Je však třeba vždy dodržet přesné znění textu SMS zprávy, určené a schválené vedením zdravotnického zařízení.

Podle čeho volit

Pakliže při poskytování zdravotní péče preferujeme osobní kontakt, pak i při sdělení úmrtí preferujeme osobní sdělení o úmrtí. Podání informace o úmrtí jiným způsobem (SMS, e-mail) ale nelze odmítat. Při řešení tohoto citlivého problému je nutné vždy vycházet z konkrétních okolností v konkrétním případě.

Forma, obsah a postup při sdělování úmrtí mají být stanoveny v provozním řádu zdravotnického zařízení, případně oddělení, a to včetně možností podat informaci formou SMS nebo e-mailem a uvedení osob, které mohou informaci touto formou podávat. Nic nebrání tomu, aby takovou SMS zprávu podala sestra, pokud je tak uvedeno v provozním řádu.

JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček, FN v Motole, Jindra Pavlicová, členka nefrologické sekce ČAS

 
  • tisk
  • předplatit si