Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2009

Studijní pobyt v Amsterodamu

Datum: 5. 12. 2009
Autor: Bc. Zuzana Máchová; Bc. Martina Bunešová

V září navštívily členky České asociace sester univerzitní nemocnici v Amsterodamu (AMC, Academic Medical Centre). Dojem: rozmanitost a sociální angažovanost.

Univerzita, kliniky a poliklinika zde vytvářejí jednu linii spolupráce mezi lékaři, studenty a pacienty. Škola, věda a praxe jsou tak pod jednou střechou. 17 procent obyvatelstva Nizozemska je jiné národnosti, a proto zde kladou velký důraz na respekt k individualitě a multikulturní přístup.

S nemocnicí nás seznámila Magda van Korllar, hlavní manažerka pro ošetřovatelskou péči, a její zástupkyně. Centrum je relativně nové, otevřené v r. 1990. Disponuje 800 lůžky a zaměstnává 5700 lidí. Velká pozornost je věnována mladým lidem, kteří jsou podporováni ve výzkumu a vědě. V lůžkové části nemocnice hospitalizují průměrně 25 tisíc pacientů za rok, v ambulancích ošetří ročně 350 tisíc klientů. Univerzita vzdělává celkem 1700 studentů v medicíně i v ošetřovatelství.

Po ošetřovatelském personálu je poptávka

Na ošetřovatelství a jeho výsledek je kladen velký důraz. Poptávka po kvalitním ošetřovatelském a laboratorním personálu je spojena s růstem počtu specializací, prudkým rozvojem léčebných a vyšetřovacích metod a se zkracující se délkou hospitalizace. To vše ve spolupráci s laboratorní složkou, která zajišťuje laboratorní analýzy po celých 24 hodin denně.

Prohlídka laboratorního provozu

Viděli jsme, že laboratorní obory, které se od sebe původně vzdalovaly, se nyní sbližují a setkávají na molekulární úrovni. Ke stanovení hormonů, bílkovin, krevní plazmy, specifických imunoglobulinů, koagulačních faktorů, hladin léků či tumorových markerů užívají v AMC v podstatě stejnou metodiku i stejnou přístrojovou techniku jako u nás. Laboratoř organizačně pracuje na principu oddělení laboratorní medicíny tak, jak je to běžné v rozvinutých zemích západní Evropy či Ameriky. V provozu mají společnou část analytickou, včetně příjmu biologického materiálu a zpracování dat. Používají elektronické žádanky a „sešit neshod“, do kterého zapisují zjištěné nedostatky při příjmu biologického materiálu do laboratoře a případně důvody, pro které nebyl materiál přijat a zpracován.

V prostorách core laboratoře i v laboratořích speciálních byl na první pohled patrný vyšší počet personálu, než je u nás. Z diskuse s odpovědnou vedoucí vyplynulo, že pro zajištění jak směnného, tak speciálního provozu mají až 1,5 násobek laboratorních pracovníků, než jak je tomu u nás. Jistě i z tohoto důvodu byla námi vnímána klidná atmosféra na pracovišti. K transportu vzorků používají v AMC potrubní poštu. Speciální metodiky jsou zpracovávány v oddělených laboratořích, které se využívají i pro výzkumné úkoly. Protokoly, standardy a hodnocení slouží k udržení vysoké úrovně péče.

Laboranti většinou pracují metodou individuální péče (v laboratorní oblasti se hovoří o personalizované medicíně), kdy se o pacienta po celou dobu hospitalizace stará jeho „osobní“ sestra. Tuto metodu uplatňují i v ambulantní péči.

Student ošetřovatelství v Nizozemsku

Základní vzdělání končí v Nizozemsku v 17 letech. Zájemci o zdravotnickou profesi mohou zvolit dvouleté studium a vykonávat základní ošetřovatelskou péči nebo tří- až čtyřleté studium zakončené titulem bakalář. Každý zájemce o studium musí zaplatit 1600 eur ročně. Tyto peníze ale stát poskytne škole, a ta je zpětně vyplácí studentovi jako mzdu za vykonávanou praxi v nemocnici během studia (50 eur měsíčně). Během studia student ošetřovatelství stráví u lůžka pacienta celkem 70 týdnů. Jednoduchý a ideální systém, který motivuje všechny zúčastněné.

Menší uspěchanost a větší otevřenost

Systém ošetřovatelské péče, standardy, pracovní postupy, laboratorní zázemí, spojení univerzity a nemocnice – to vše je velmi podobné systému práce ve fakultních nemocnicích v ČR. V AMC je ale patrná menší uspěchanost a větší otevřenost. Zaujaly nás např. monitory instalované na chodbách, umožňující návštěvníkům vyhledání svého pacienta na pokoji. Nebo u recepce volně ležící výsledky laboratorních vyšetření.

Všichni zaměstnanci AMC nosí jednotnou uniformu a jako pracovní obuv tenisky – nekloužou, drží pevně nohu, jsou pohodlné. Před kampusem je prostranství plné lavic a stolů, kam si o přestávkách chodí posedět zdravotníci, studenti, návštěvníci i pacienti. Budovy jsou velké, přesto do všech prostor proudí denní světlo, a to díky částečně prosklené střeše. Obchody, restaurace a služby ve vstupní hale jsou samozřejmostí. V nemocnici je množství uměleckých děl, která vytvořili pacienti. Nemocnice tato díla jednou ročně draží, a tak získá další finanční příspěvek.

Bc. Zuzana Máchová, Foniatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Bc. Martina Bunešová, Ústav klinické biochemie a patobiochemie 2. LF UK a FN Motol, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si