Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 12 / 2009

Zkušenosti s přístrojem Veinviewer na onkologické klinice

Datum: 5. 12. 2009
Autor: Soňa Mändlová

Onkologická klinika VFN je jedním z třinácti onkologických center, která se zabývají komplexní terapií nádorů, včetně chemoterapie a biologické léčby.

Na onkologické klinice denně podáváme 60 až 70 intravenózně aplikovaných infúzí cytostatik a biologických preparátů. Zhruba polovina aplikací probíhá prostřednictvím venózního portu a další polovina nemocných nemá port zaveden z různých příčin (např. limitovaný počet plánovaných chemoterapeutických cyklů, krátkodobá prognóza onemocnění pacienta apod.). Mnozí z těchto nemocných mají obtížně vyhledatelné cévní řečiště kvůli obezitě, lymfedému a otokům.

Co umožňuje Veinviewer

V září letošního roku jsme měli možnost vyzkoušet si na Onkologické klinice VFN přístroj značky Veinviewer na zobrazení žilního systému. Toto zařízení přesně zobrazuje žilní řečiště do hloubky 8 mm. Zejména u těch onkologických pacientů, u kterých nelze z různých příčin zavést podkožní katetr (port) a kde obtížně vyhledáváme žílu pro zavádění periferního katetru, přináší tato moderní technologie velkou úlevu jak pro nemocné, tak pro ošetřující personál.

Díky přístroji získává nelékařský zdravotník jistotu o přesné poloze žilního řečiště. Světelné pole bezpečně zobrazí průběh žíly, do které pak lze bezpečně zavést jehlu nebo periferní katetr (viz obr.). Díky novému pracovnímu postupu a moderní technologii není pacient zatěžován, přitom použití přístroje je naprosto bezpečné. Naším ošetřovatelským cílem je spokojený a vyrovnaný pacient, což tato technologie umožňuje.

Veinviewer na pracovišti

Položme si otázku, proč takový přístroj nepatří k běžnému vybavení nemocnic, odběrových center a ambulancí. Svou roli jistě hraje jeho cena, která je značně vysoká (cca 800 tis. Kč). Velkou nevýhodou jsou také jeho příliš velké rozměry. S přístrojem nelze běžně zajet k nemocničnímu lůžku (vzhledem k malým prostorům pacientských pokojů). Ve stávající podobě bychom považovali za vhodné využití tohoto přístroje ve velkých odběrových centrech (např. odběrové centrum ve Fakultní poliklinice VFN).

Možná by výrobce mohl zauvažovat o menším přenosném aparátu. Pak by byl zájem o tento moderní přístroj daleko vyšší, menší a lacinější verzi by jistě uvítalo každé pracoviště s nutností časté venózní aplikace. Závěrem děkujeme firmě, že jsme si mohli pracovní postup zavedení periferního katetru tímto bezpečným způsobem vyzkoušet. Přáli bychom si, aby tento přístroj na zobrazení žilního řečiště patřil k běžnému vybavení zdravotnických zařízení. 

 

Soňa Mändlová, Onkologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si