Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Kontroverze a novinky v nefrologii

Datum: 8. 6. 2009
Autor: Jindra Pavlicová

Kašel je reflexní jev podmíněný podrážděním dýchacích cest, při kterém je vzduch vytlačován z plic. Jde o náhlou, křečovitou a opakovanou kontrakci hrudního koše, většinou provázenou charakteristickým zvukem. Kašlání se dostaví často jako následek nutkání zbavit se hlenu nashromážděného v průdušnici nebo oblasti hlasivek, výdechová rychlost vzduchu v těchto místech může dosáhnout až 480 km/h.

Ve dnech 23.–24. dubna se ve spolupráci s Českou asociací sester uskutečnilo v Poděbradech sympozium o nefrologii, pořádané Českou nefrologickou společnost a Nadačním fondem Jana Broda. Akce byla rozdělena na sekci lékařských a nelékařských oborů a byla dána možnost účastnit se podle zájmu kterékoli z nich. Svůj odborný program naplnily sestry v prostorách zámeckého divadla. Jejich přednášky měly kontroverzní ráz (viz název sympozia). Zvláštní pozornost si zasloužila přednáška prezidentky EDTNA/ERCA Jitky Pancířové o systému řízení kvality v nefrologii a certifikaci dialyzačních center. Nyní, kdy jsou akreditována zdravotnická zařízení a některá oddělení, poskytla mnoho nových poznatků, zvláště pak účastníkům z těch pracovišť, kde se na certifikaci připravují. Neméně důležitou, kvalitní přednášku měla předsedkyně nefrologické sekce Bc. Jindra Kracíková, která hovořila o kompetencích sester pracujících v nefrologii. Seznámila auditorium se současnými kompetencemi, důsledky a odpovědností za poskytovanou ošetřovatelskou péči. Ukázalo se, že zvláště pojetí odpovědnosti je zatím mnohým vzdálené. Vzhledem k připravovaným opatřením ministerstva zdravotnictví a České asociace sester se otázka důsledků zvýšení kompetencí a odpovědnosti zdravotníků nelékařů stává velice aktuální.

V nefrologii je stále kontroverzní odmítnutí (ukončení) léčby ze strany pacienta. Přednášku na toto téma si připravila Michaela Černá. Pro mnohé účastníky to bylo novum. Dialyzační léčba je náročný proces, který se dotýká pacienta komplexně, včetně jeho psychického stavu. V ČR zatím není obvyklé přání pacienta ukončit léčbu, ale je potřeba se na takovou situaci v týmu s psychology, sociology a ostatními profesemi připravit. Na blízké téma hovořila i PhDr. M. Znojová, která uváděla konkrétní kazuistiky o příčinách problematické spolupráce s dialyzovanými pacienty. V dalších sděleních se hovořilo o vzdělávání pacientů v predialýze. Bez zajímavosti nebyla ani přednáška o důležitosti dodržování léčebného režimu po transplantaci a povinnostech a práci sester na tomto oddělení. V IKEM jsou dnes na transplantačním oddělení dlouhodobě sestry v pracovních pozicích, které dříve zastával pouze lékař a které dlouhodobě vykazují velmi dobré výsledky. A to je praxe, která potvrzuje nutnost změn směrem k posílení kompetencí sester. Host programu sekce sester MUDr. F. Havlát v závěru hovořil o logoterapii.

Součástí sympozia byl společenský večer pro všechny účastníky. V úvodu zazněla slavnostní přednáška MUDr. Londona z Francie o „měkkých kostech a tvrdých žilách“. Následovalo udělení čestných členství společnosti, vyhodnocení nejlepší publikace a křest knihy Hereditatis petitio České nefrologie, která je průřezem historie nefrologie v České republice. V průběhu večera gratulovali účastníci Prof. MUDr. K. Opatrnému, DrSc. k jeho životnímu jubileu (za nefrology doc. MUDr. R. Ryšavá a za nelékařské obory J. Pavlicová). Profesor K. Opatrný v 70. letech pomáhal založit nefrologickou sekci sester, v té době při Lékařské společnosti J. E. Purkyně. Se sestrami léta spolupracoval a patří mu trvalé poděkování nejen za jeho pomoc, odbornost, a lidskost, ale i za letité přátelství. Další odborné setkání sester pracujících v nefrologii se bude konat v Rožnově pod Radhoštěm a hlavním tématem bude management pro vedoucí sestry.

Jindra Pavlicová, místopředsedkyně nefrologické sekce, členka prezidia ČAS

 
  • tisk
  • předplatit si