Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Kvalita a bezpečnost zdravotní péče

Datum: 8. 6. 2009
Autor:

Nemocnice Louny uspořádala 9. dubna III. odbornou konferenci s názvem Kvalita a bezpečnost zdravotní péče. Téma oslovilo všechny, a tudíž se ve Vrchlického divadle, kde se konala, sešli zástupci všech odborností.

V úvodu konference převažovaly zajímavé informace: například mluvčí ČAS I. Pejznochová informovala o festivalu ošetřovatelství SestraFest, jehož přípravy aktuálně směřovaly do finále, ředitel INES International Ing. J. Neumann představil novou nabídku e-learningového vzdělávání, V. Felbrová hovořila o úloze sestry v Centru léčby závislosti na tabáku a nových postupech odvykání kouření.

Následovalo téma, které existenčně zajímá všechny a kolem kterého je v terénu stále mnoho otazníků. M. Hebronová, vedoucí Registru zdravotnických pracovníků NCONZO, podala aktuální informace o registraci a kreditním systému. V tomto období si musí většina zdravotníků nelékařů osvědčení k výkonu povolání prodloužit, a mnozí nevědí, jak na to. Přednášející několikrát zdůrazňovala, že pracovníci registru jsou připraveni na všechny otázky odpovědět. K tomuto účelu slouží informační linka NCONZO, webové stránky www.nconzo.cz, dotazy je možné klást i mailem (viz registr. nconzo.cz). Přednášející upozornila na změny v zákoně č. 96/2004 Sb. (novela) – například prodloužení bude jednotně platit na šest let – a doporučila webové stránky NCONZO, na nichž jsou v přehledné tabulce změny vyznačeny. Na stránkách lze nalézt i veškeré potřebné formuláře a je na nich i Kreditní vyhláška, která přehledně vyznačuje změny v kreditním systému. Ve sdělení zazněla také zajímavá informace o tom, že od nynějška se kredity nutné k prodloužení osvědčení započítávají za uplynulých šest let, bez ohledu na to, že vzhledem k současnému kratšímu registračnímu období některé z nich již byly jednou započítány při registraci. A také výzva, aby každý podal žádost o prodloužení min. 60 dní před ukončením platnosti osvědčení.

Komplexně pojala svoji přednášku Použití omezovacích prostředků v péči o neklidného pacienta hlavní sestra Nemocnice Most M. Šárová, která pracovala na psychiatrickém oddělení. V úvodu upozornila, že s touto problematikou se sestra může setkat na kterémkoli oddělení nemocnice a svým chováním může ovlivnit pacienta. Proto by měly všechny sestry znát známky blížícího se agresivního chování pacienta a možnosti omezení. Sestry by měly vědět, že rozhodnutí o omezení pacienta na lůžku je výhradně v kompetenci lékaře, nutná je písemná ordinace v dokumentaci pacienta. Omezení v lůžku, ke kterému patří též omezení postranicemi, musí být prováděno pod supervizí vedoucího lékaře. Pacient musí být vždy informován, proč bylo toto opatření použito, a o jednotlivých krocích. V ošetřovatelské dokumentaci musí být uvedeny důvody, proč k omezení došlo. Rozsah činností a kompetencí sester stanovuje vyhláška č. 424/2004 Sb. Důležitá je zvýšená ošetřovatelská péče o takového pacienta, sledování jeho stavu a vůbec na prvním místě respektování jeho lidské důstojnosti.

Přednášku Martiny Orlické přednesla její kolegyně Ivana Nováková ze septického oddělení chirurgického oddělení Nemocnice Louny na téma MRSA. V nemocnici se poprvé setkali s MRSA v jednom případě v r. 2007 a ve dvou následujících letech měli po dvou pacientech. Autorky posluchače podrobně seznámily s hygienicko-epidemiologickým postupem při výskytu MRSA a jmenovaly tři hlavní zásady pro sestry, jak se onemocnění vyhnout v běžném provozu: 1. čisté ruce; 2. řezné ranky uchovávat v čistotě pod obvazem; 3. vyhýbat se kontaktu s ranami jiných lidí i s materiálem z kontaminovaných ran. Konferenci uzavřela přednáška psychiatra MUDr. R. Honzáka Nové pohledy na emoce. V úvodu uvedl autor v nadsázce svůj oblíbený citát: „Emoce jsou nemoce.“ Veškeré sdělení směřovalo k uvědomění si významu vlivu emocí na zdraví lidí. Zdravotní sestra je vystavena nesmírnému utrpení jiných lidí (nemůže si od pacienta jako lékař odpočinout). Když trpí s pacientem, trpí její psychický stav. Stres bolí. A je to bolest veliká, srovnatelná s bolestí fyzickou. Vědci experimentálně prokázali, že tělesná bolest dráždí v mozku stejná centra jako bolest duševní. Profesionalita sestry tedy nespočívá v tom, aby s pacientem trpěla, ale v tom, aby mu rozuměla.

Text a fota jš

 
  • tisk
  • předplatit si