Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Násilí na sestře z pohledu právníka

Datum: 8. 6. 2009
Autor: JUDr. MUDr. Lubomír Vondráček

Praxe ukazuje, že zejména v poslední době jsou sestry stále častěji vystavovány verbálním – a co je závažnější – i brachiálním útokům ze strany pacientů.

Případ letošního roku

Dne 11. 2. 2009 ve 21.16 hod. poskytovala v rámci své pracovní náplně na oddělení urgentního příjmu dospělých sestra ošetřovatelskou péči 43leté pacientce, která byla přivezena na vyšetření sanitní vozem RZS. Byla kardiopulmonálně kompenzovaná, bez zjevného poranění, avšak jevila výrazné známky alkoholického opojení. Dechovou zkouškou jí byla naměřena hodnota 1,41 promile.

Pacientka byla umístěna na lůžko. Když chtěla jít močit, začala být nejprve verbálně agresivní. Ve chvíli, kdy jí sestra přinesla podložní mísu na vymočení, napadla ji i brachiálně a za velké bolesti jí vytrhla velký chomáč vlasů. Pro stupňující se agresivitu byla přivolána Policie ČR. Po vyšetření, které neprokázalo zranění nebo chorobu indikující hospitalizaci, byla pacientka převezena na záchytnou stanici.

Po tomto incidentu vznikla zásadní otázka. Má sestra požadovat sankci za toto protiprávní jednání pacientky, nebo má jako kvalifikovaný odborník chápat, že pacientka jednala v alkoholovém opojení a věc tolerovat?

Dle našeho mínění, by bylo hrubou chybou brachiální napadání poskytovatelů zdravotní péče omlouvat alkoholickým opojením pacientů a tolerovat je. Alkoholické opojení není polehčující okolností. Jiná situace a jiný postup by byly u napadení psychotikem.

Řešení případu

S ohledem na uvedené konkrétní a nevyvratitelné skutečnosti byl místně příslušné přestupkové komisi podán návrh na projednání přestupku, ve kterém bylo navrženo, aby po provedeném důkazním řízení v souladu s ustanovením § 77 zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplňků, bylo rozhodnuto, že pacientka je vinna tím, že v přítomnosti několika zdravotnických zaměstnanců hrubě a vulgárně verbálně a následně i brachiálně napadla sestru Urgentního příjmu dospělých, čímž se dopustila přestupku proti občanskému soužití ve smyslu § 49 zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplňků. Podle tohoto zákona jí byla uložena pokuta ve výši 2000 Kč.

Sestra se při poskytování ošetřovatelské péče chovala odborně zdatně, s pochopením pro stav pacientky, když tolerovala verbální útoky a vulgární označení, i když to již bylo za hranicemi slušnosti. Brachiální napadení je však již daleko i za hranicí pravidel normálního občanského soužití.

I když vytržení vlasů bylo značně bolestivé, nevyžádalo si lékařské ošetření a nebylo příčinou pracovní neschopnosti. Proto nebylo možné věc kvalifikovat jako ublížení na zdraví ve smyslu § 223 trestního zákona. Je však nepochybné, že pacientka naplnila skutkovou podstatu přestupku způsobeného zavrženíhodným způsobem, a požadavek na sankci vůči ní je nejen pochopitelný a oprávněný, ale i správný. Lze také říci, že požadavek na satisfakci je vyjádřením rovnoprávného vztahu mezi osobou poskytující zdravotní péči a osobou, které je péče poskytována, tedy rovnoprávného vztahu mezi sestrou a pacientem.

MUDr. JUDr. Lubomír Vondráček

 
  • tisk
  • předplatit si