Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Ošetřovatelský proces v lymfologii

Datum: 8. 6. 2009
Autor: Bc. Soňa Brskovská

Lymfologie patří mezi „mladší“ medicínské obory. Zabývá se chorobami, které souvisejí se zhoršeným tokem lymfy. Nejznámější z nich jsou lymfatické otoky, tzv. lymfedémy, při nichž se hromadí lymfa v postižené části těla. Otoky obvykle vznikají po operacích, onkologické léčbě, po úrazech nebo jako důsledek vrozené poruchy lymfatických cév.

Méně známo je, že lymfologická péče je vhodná také u nemocných s chronickou žilní nedostatečností, bércovými vředy, flebedémy, flebolymfedémy, lipedémy, u žen s gynoidním typem obezity atd.

Pacienti jsou léčeni pomocí komplexní dekongestivní terapie (KDT), tj. souborem metod, které vedou k redukci otoků. KDT se skládá z manuálních a přístrojových lymfodrenáží, speciálních bandáží, kompresivních návleků, lymfo-tapingu, farmakoterapie, lymfo-cvičení, fyzioterapie, psychoterapie a režimových opatření. V posledních letech se prosazují také neinvazivní (ultrazvukové, laserové) a invazivní liposukce.

V Centru preventivní medicíny se lymfologické problematice věnujeme od roku 1993. Množstvím léčených pacientů se řadíme k největším českým i evropským lymfologickým pracovištím. Každý měsíc ošetříme v různě intenzivních formách terapie kolem 350 klientů. Organizace takové péče klade vysoké nároky na uspořádání provozu i práci zdravotníků.

Z tohoto důvodu jsme před několika lety začali vytvářet vlastní lymfo-ošetřovatelský model, který vychází ze zásad moderního ošetřovatelství

• Každý klient svého primárního terapeuta.

• V úvodu léčby stanovujeme ošetřovatelské diagnózy.

• Připravujeme a realizujeme ošetřovatelský plán.

• Vyhodnocujeme výsledky péče. Pro formulaci ošetřovatelských diagnóz hodnotíme tyto oblasti: bolest, pocity v oteklé části těla; pohyblivost; příjem potravy; dýchání; vylučování; spánek; kožní integritu; sex; sociální situaci – zaměstnání, rodinné zázemí; soběstačnost; hygienu; psychiku; sebehodnocení; stres; schopnost komunikace. Informace o nemocných čerpáme z rozhovoru s nimi, ze vstupního dotazníku a lékařské dokumentace.

Nejčastější ošetřovatelské diagnózy lymfatiků v CPM (formulace diagnóz vychází z naší dlouhodobé praxe)

• chronická bolest

• tíha, napětí v oteklé části těla

• úzkost a obavy z dalšího vývoje onemocnění

• porušení kožní integrity (ekzémy, plísně, vředy apod.)

• obezita, chybné stravovací návyky

• porušená pohyblivost

• zhoršená soběstačnost.

Ošetřovatelský plán

U všech klientů vždy obsahuje lymfo-edukaci o onemocnění a jeho léčbě (úvodní hodinový seminář před začátkem terapie nových pacientů, dále průběžnou edukaci během procedur); podrobný plán postupu při jednotlivých lymfo-procedurách; plán domácí péče a podpůrnou psychoterapii.

V indikovaných případech obsahuje ošetřování ran, ekzémů apod.; seminář o výživě a průběžné sledování jídelníčku u obézních klientů; fyzioterapii; komunikaci s rodinou nemocného, případně využití služeb domácí péče atd.

Kontrola a vyhodnocení péče

Průběžnou kontrolu provádí při každém ošetření terapeuti, primární terapeut dohlíží na vývoj celé terapie a o zdravotním stavu nemocného informuje na pravidelných seminářích lékaře a ostatní členy týmu. Závěrečná kontrola probíhá během lékařského vyšetření a přispívají k ní také dotazníky spokojenosti. Po ukončení intenzivní terapie většinu pacientů převádíme do dlouhodobého sledování, k němuž slouží i tzv. e-Vizita – sledování a vyhodnocování zdravotního stavu pomocí sms nebo internetové komunikace.

Předpoklady pro zavedení aktivní ošetřovatelské péče v CPM

• Trvalé systematické vzdělávání terapeutů (sester) – terapeuti musí být schopni samostatně rozhodovat o řadě ošetřovatelských postupů.

• Motivace terapeutů, především zpětná vazba při hodnocení výsledků léčby.

•Kvalitně a velmi jednoduše vedená zdravotní dokumentace – informace zapisujeme do počítače, využíváme připravených frází.

Závěr

Ke změně v organizaci naší péče vedla potřeba maximálně zpřehlednit a usnadnit práci se stále vzrůstajícím počtem nemocných. Vsadili jsme na samostatnost a odbornou fundovanost terapeutů a na velmi jednoduše vedenou zdravotní dokumentaci. Práce s lymfo-ošetřovatelským modelem nám pomohla zefektivnit a zkvalitnit léčebně-ošetřovatelskou péči a především vedla k výraznému zvýšení spokojenosti našich klientů.

Bc. Soňa Brskovská, Centrum preventivní medicíny, Praha

 
  • tisk
  • předplatit si