Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Pacient jako konzument multidisciplinární ošetřovatelské péče

Datum: 8. 6. 2009
Autor: Mgr. Jana Zelenková

(III. Konference sekce sester ČSAKI ČLS JEP)

V první jarní den se ve Fakultní nemocnici v Motole konala konference s tématem Náš pacient jako konzument multidisciplinární ošetřovatelské péče. Tato akce vznikla z potřeby sester alergo-imunologických pracovišť z celé republiky blíže se seznámit s problematikou jiných odborností.

V úvodu konference zazněla přednáška doc. MUDr. J. Drábkové, CSc.,primářky OCHRIP FN v Motole, Chronická resuscitační intenzivní péče. Autorka se zabývala problematikou pacientů, kteří jsou dlouhodobě v péči tohoto pracoviště. Hovořila o příčinách jejich umístění na OCHRIP, o jejich prognózách a o všem, co se s nimi dělá kromě zdravotní péče. Zmínila, kolik zdravotníků i nezdravotníků na oddělení pracuje. Její sdělení obsahovalo mnoho životních příběhů, z nichž hlavně ty „s dobrým koncem“ vždy dodávají sílu všem, kteří usilují o co nejkvalitnější život těchto pacientů. Přednáška vyvolala diskusi sester na téma legalizace eutanazie, a jak se ukázalo, jedná se stále o velmi tíživé téma.

Další sdělení duchovního Českobratrské církve evangelické Mgr. P. Pokorného zavedlo posluchače do pracovního dne duchovního ve fakultní nemocnici. Autor hovořil o spolupráci se sestrami a nabízel další možnosti pomoci jak nemocným, tak i personálu. MUDr. F. Kožíšek, CSc. ze SZÚ přišel s tématem Pitný režim v prevenci a terapii. Informace byly velmi zajímavé, zvláště pak v souvislosti s výzvami reklamních textů v médiích, které přesvědčují veřejnost o nutnosti vypít 3 až 4 l tekutin za den. Doporučované množství je okolo 1,5 l čisté pitné vody za den. Individuálně se ještě řídí tělesnou hmotností a aktivitou, věkem, pohlavím, složením stravy, teplotou těla a okolí a dalším aktuálním stavem člověka. Středně a silně mineralizované vody nejsou jako základ pitného režimu vhodné. Účastnice dostaly k této problematice edukační materiál SZÚ. V poslední přednášce dopoledního bloku Mgr. J. Zelenkové a A. Císařové Domácí terapie u pacientů s primární imunodeficiencí zazněly informace o problémech pacientů s touto diagnózou, zvláště o omezeních vznikajících v souvislosti s pravidelnými celodopoledními aplikacemi i. v. imunoglobulinů ve stacionáři. Autorky prezentovaly nové možnosti podávání s. c. imunoglobulinů v domácím prostředí, což vede ke zlepšení kvality života těchto pacientů. Informovaly, že od března loňského roku probíhá ve stacionáři Centra alergologie a klinické imunologie FN v Motole zácvik rodičů v aplikaci této terapie (viz obrázek). Odpolední blok zahájila I. Bartošová sdělením Prevence a profylaxe u zdravotnického personálu při kontaktu s virovou hepatitidou.

O tuto problematiku byl velký zájem, mj. vzhledem k celorepublikovému zvýšenému výskytu infekční hepatitidy od podzimu loňského roku.

Dalším sdělením H. Kolářové Opakované respirační infekty u dětí – problém stále aktuální se program přesunul k pneumologickým diagnózám. Tato onemocnění vyžadují mnoho ošetřovacích dnů, kdy rodiče nemohou do práce, což v dnešní době může být existenčním problémem. Proto se rodiče snaží dítě vracet do kolektivu nedoléčené, tím rozjíždějí bludný kruh infektů s nárůstem antibiotik, s nímž souvisí možnost vzniku imunodeficience.

V pneumologické problematice pokračovala E. Feketeová přednáškou Intersticiální plicní fibróza nejasné etiologie – kazuistika s letálním koncem. U pacientky, kde byl výskyt tohoto onemocnění familiární, byl první popsaný nález již v jejích 8 letech. Na stejné onemocnění zemřely její matka i sestra.

M. Macháčková v přednášce Péče o seniory v terénní pneumologické praxi připomenula zvyšující se počet seniorů a tzv. geriatrizaci medicíny. Je třeba si uvědomit, že u seniorů může být kompliance a adherence k léčbě zhoršena. Proto je nutná dobrá, efektivní komunikace mezi všemi lékaři, kteří se na léčbě seniora podílejí. A důležitý je i trpělivý a individuální přístup odborné sestry při provádění častějších kontrol a konkrétně při opakovaném nácviku inhalační techniky u pneumologických pacientů.

Akce se zúčastnilo 198 sester. I letos, stejně jako v minulých letech, zdravotníci z motolské nemocnice možnost zúčastnit se konference využili.

Mgr. Jana Zelenková, Pneumologická klinika 2. LF UK a FN v Motole

 
  • tisk
  • předplatit si