Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 6 / 2009

Sexuální a reprodukční zdraví

Datum: 8. 6. 2009
Autor:

Kdo by si myslel, že o sexuálním a reprodukčním zdraví toho ví díky všeobecnému zájmu více než dost, ten by se jako účastník konference s tímto tématem (15. 4. v Hradci Králové) podivil. Zjistil by, že jde o obor, který se stále rozvíjí, tj. obohacuje praxi o nové poznatky, doporučení a postupy. Potvrdili by to i studenti Pedagogické fakulty Hradec Králové, která tuto konferenci zaměřenou na zdravotníky pořádala. Zájem, který téma vyvolalo, byl obrovský.

Současné možnosti nehormonální antikoncepce popsal MUDr. T. Fait, Ph.D. V úvodu uvedl zajímavý údaj: ženy, které se před početím nechrání, z 80–85 procent otěhotní do roka. Při používání kondomu počet nechtěných těhotenství poklesne na 14 % za rok. U ostatní běžně užívané moderní antikoncepce se riziko blíží nule. Ženy zpočátku stojí před základní volbou – hormonální, nebo nehormonální antikoncepce? Jsou skupiny žen, pro něž je nehormonální antikoncepce metodou první volby, např. se to týká kuřaček nad 30 let, zvláště pak těch, které vykouří 15 a více cigaret denně (riziko trombembolie). Kontraindikací hormonální antikoncepce ze zdravotních důvodů je ovšem víc, a proto je potřebná konzultace s lékařem.

Dále už se T. Fait věnoval výhradně antikoncepci nehormonální. Nejjednodušší a nejlevnější je výpočet neplodných dnů, metoda pyšnící se velmi dobrými výsledky, srovnatelnými s moderní antikoncepcí. Vyžaduje však od ženy jistý trénink, pečlivost a zodpovědnost. Nitroděložní tělísko tyto nároky neklade. V současné době jsou nabízeny tři typy: inertní, s mědí a s levonorgestrelem (IUS), která snižuje menstruační krvácení, bolestivost a je vhodná i pro ženy s myomy. Také nitroděložní tělísko má své kontraindikace i absolutní kontraindikace. Nejčastěji zmiňovanou komplikací je pánevní zánět. T. Fajt poznamenal, že je zajímavé, že se dodnes vlastně přesně neví, co u tělíska antikoncepční účinek způsobuje. Může to být imunitní reakce organismu, nebo tělísko působí čistě mechanicky. Přednášející dále zmínil kondomy, které vedle otěhotnění chrání i před sexuálně přenosnými chorobami, a Pharmatex, baktericidní a viricidní antikoncepci s antiseptickým účinkem (bylo prokázáno, že s jejím užitím poklesl počet pohlavně přenosných chorob o více než 42 %). Ženská i mužská sterilizace se u nás provádí, ale má v současné době velmi přísná pravidla.

O závislosti na sexu hovořil MUDr. R. Uzel, CSc., předseda Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Sdělil, že nejčastějším důvodem, který přivede člověka do poradny sexuologa, je různá úroveň libida u páru. V úvodu přednášky položil otázku, zda tzv. závislost na sexu může škodit zdraví. Následující sdělení bylo řadou argumentů dokazujících, že nadměrnou sexuální aktivitou k poškození zdraví člověka nedochází, a tudíž logicky závislost na sexu neexistuje. Řešením „nerovného“ libida je vzájemná tolerance, kdy „jeden ubere a druhý přidá. Míč je na straně ženy“, uzavřel R. Uzel.

Do zákulisí testování biologických vztahů nechal nahlédnout PharmDr. R. Haluza z Generi Biotech, s. r. o. Uvedl, že tyto testy se vedle medicíny (například v transplantologii) vyžívají také v kriminalistice a civilním právu. A o tom posledním byla řeč. Trvalou poptávku jeho společnost zaznamenává právě po testování otcovství z nejrůznějších důvodů. Existují dva formáty tohoto testování: soudněznalecké a komerční, jehož právní hodnota (což je důležité si uvědomit) je nulová. Jde o anonymní testování, které je určeno výhradně pro zadavatele testu. U nás testování biologických vztahů poskytuje asi pět firem, přitom cena testu se u nich pohybuje v rozmezí mezi 5 a 15 tis. Kč (test samotný však všechny firmy provádějí víceméně stejně).

V Generi Biotech se provádějí tříčlenné testy (matka, otec, dítě) a dvoučlenné (otec, dítě), kdy matka buď s testováním nesouhlasí, nebo o něm neví. Tříčlenný test dává přesnější výsledek, prakticky rovný stoprocentní jistotě. Při komerčním testování společnost odmítá provádět eticky pochybné testování: např. z nestandardního biologického vzorce (vlasy, osobní předměty, nedopalky, sperma). Tyto vzorky dokazují, že byly získány pokoutně. Společnost test odmítá rovněž za nestandardních podmínek, kdy dostane například od otce žádost, aby se před dítětem předstíralo něco jiného – například že se jedná o výtěr krku kvůli mandlím. Stejně tak se neprovádějí testy těhotným ženám – informace o nechtěném otci by mohla vést k potratu.

Problematické právní téma mlčenlivosti ve zdravotnictví se pokusila vysvětlit JUDr. O. Sovová, Ph.D. Zdravotnický pracovník má ze zákona povinnost mlčenlivosti o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem své profese, na druhé straně pak má ale zákonem stanovenou oznamovací povinnost (v tomto případě se k jejímu plnění nevyžaduje souhlas pacienta, zákonného zástupce nebo jiné osoby). Přednášející na konkrétních případech ukázala, jak je někdy těžké v konkrétních případech v praxi volit mezi ošetřením pacienta a mlčenlivostí, nebo oznamovací povinností. Například když sestra v ambulanci vyndává pacientovi střepy z dlaně a na její otázku, jak se mu to stalo, dostane odpověď, že lezl k sousedovi přes okno. Co je v tuto chvíli víc – ochrana soukromého vlastnictví, nebo ochrana zdraví? Zdravotníci také mnohdy nevědí, kde je ono správné místo, kam hlásit podezřelé okolnosti. Podezření na týrání svěřené osoby či neoprávněné nakládání s citlivými údaji by měl zdravotník hlásit orgánům činným v trestním řízení (nestačí nahlásit nadřízenému), přestupky, např. u dětí, stačí nahlásit orgánu sociálně-právní ochrany dětí. 

Transsexualita – možnosti diagnostiky a léčby se jmenovala přednáška MUDr. H. Fifkové ze soukromé poradny v Praze. Posluchači se dozvěděli, že transsexualita je vrozená porucha, jejíž diagnostika je obtížná – spíš vyloučí psychiatrické onemocnění, např. schizofrenii. Rozhodující je názor pacientů, kterým by mělo být umožněno svobodně jít životem. Odhadem je v populaci asi 10 promile takto postižených. Rozhodnou-li se pro přeměnu pohlaví, podrobí se hormonální terapii, psychoterapii, tzv. Real Life Experience, chirurgickým zákrokům a úřední přeměně.

Text a fota jš

 
  • tisk
  • předplatit si