Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Gerontologické dny

Datum: 10. 7. 2009
Autor: HCh

Ve dnech 20.–22. května 2009 se v kongresovém centru InGarden v Praze 10 uskutečnily 13. pražské gerontologické dny a 1. gerontofarmakologický den.

Na počátku byla pokřtěna knížka geriatrické poradkyně Joyce Simard Kouzelný magnetofon. Jde v podstatě o dětskou učebnici o Alzheimerově chorobě a jiných onemocněních způsobujících demenci. Názorně, jednoduše a na příkladech je v ní vysvětleno, jak k demenci dochází, jak se projevuje a jak i malé děti mohou lidem s demencí pomáhat. Knihu vydala Česká alzheimerovská společnost a pokřtila ji manželka premiéra Dana Fischerová. Dalším bodem programu bylo první udělení Ceny Jaroslava Přehnala. MUDr. Jaroslav Přehnal byl předsedou České gerontologické a geriatrické společnosti ČSL JEP od roku 1994 až do své smrti v roce 2006. Výbor této společnosti se rozhodl udělovat Cenu Jaroslava Přehnala mladým gerontologům, a to za publikace v předchozích letech. Poprvé byly uděleny ceny hned dvě. Získaly je dvě mladé lékařky maminky: MUDr. Dana Hrnčiariková, Ph.D., z Kliniky gerontologické a metabolické LF a FN Hradec Králové a MUDr. Hana Vaňková z Gerontologického centra v Praze

Od roku 1996 uděluje Česká alzheimerovská společnost každoročně ocenění Zlatá vážka jako poděkování lidem, kteří se zasadili o rozvoj péče o seniory a chronicky nemocné a kteří se snaží svým postojem a prací prosadit zlepšení postavení lidí trpících Alzheimerovou chorobou. Pro rok 2009 byla Zlatou vážkou odměněna PhDr. Eva Jarolímová, psycholožka a obětavá konzultantka České alzheimerovské společnosti, autorka učebních textů o přístupu k lidem s demencí.

Během slavnostního zahájení přečetla PhDr. Ludmila Vostřáková z MZ ČR projev ministryně zdravotnictví Mgr. Dany Juráskové, Ph.D., MBA, která všechny aktivity ve prospěch seniorů velice vítá a podporuje. Z úst MUDr. Zdeňka Kalvacha mimo jiné zaznělo, že to, že stárneme, že žijeme déle, je obrovským úspěchem společnosti a není dobré na to pohlížet jen jako na problém. K tomu se přiklonil i europoslanec MUDr. Milan Cabrnoch v referátu Alzheimerova choroba jako evropská priorita. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP, zdůraznila, že je třeba se zasadit o společenské uznání neformálních pečovatelů o lidi s demencí. Čerstvá nositelka ocenění Zlatá vážka PhDr. Eva Jarolímová věnovala ve svém referátu pozornost syndromu vyhoření rodinných i profesionálních pečujících a jeho prevenci.

Velmi zajímavé bylo sdělení Mgr. Martiny Rokosové Dny paměti. Mnoho referátů se týkalo programu sociálně-právní sekce ČGGS. Tématem byly právo a posudková hlediska. Dále se hovořilo o zdravotních problémech lidí s demencí, paliativní péči u lidí s demencí, jejich výživě, o poruchách chování ve stáří apod.

Poslední jednací den (pátek) byl věnován workshopům (např. Ing. Dana Steinová Možnosti a meze trénování paměti u seniorů s demencí, Pavel Veleta Tanec se seniory postiženými Alzheimerovou chorobou) a posterům. Pátek byl také zároveň 1. gerontofarmakologickým dnem.

HCh

Fota Marta Jedličková

 
  • tisk
  • předplatit si