Florence podporuje  
Zpět na detail čísla

Číslo 7 - 8 / 2009

Konference Dermatologie pro praxi měla premiéru

Datum: 10. 7. 2009
Autor: Mgr. Michaela Majerová

První ročník konference Dermatologie pro praxi se uskutečnil 16. května v Olomouci pod záštitou Kliniky chorob kožních a pohlavních FN Olomouc a Spolku lékařů ČLS JEP Olomouc. Akce, jejíž organizace se ujala společnost Solen, s. r. o., přivítala více než 80 dermatologů a zdravotních sester z Olomouce, Ostravy, Brna, Uherského Hradiště i Prahy.

Role prezidentky konference se ujala doc. MUDr. D. Ditrichová, CSc., z Kliniky chorob kožních a pohlavních LF UP a FN Olomouc. „Společnost Solen vydává 13 časopisů zaměřených především na dermatologii a farmacii. Dále se Solen podílí na postgraduální výchově jak lékařů, tak zdravotníků,“ vyzvedla práci společnosti v úvodním projevu doc. Ditrichová.

První blok konference s názvem Kopřivky, profesionální dermatózy zahájila přednáškou o kopřivkách doc. MUDr. M. Viktorinová, CSc., MUDr. I. Karlová poté hovořila o profesionálních dermatózách a uvedla mimo jiné přehled profesionálních dermatóz hlášených v roce 2008.

V další části konference se ujali slova odborníci z Dermatovenerologické kliniky LF MU a FN v Brně. Blok přednášek s názvem Venerologie, flebologie uvedla předsedající MUDr. S. Švestková, která sama představila algoritmus vyšetření pacienta s chronickou žilní chorobou. Následovala přednáška MUDr. R. Strnadela na téma Komorbidity u pacientů s HIV infekcí. Nejvíce však zaujala kazuistika MUDr. S. Uhrové, která za pomoci bohaté obrazové dokumentace uvedla příklad syphilis secundaria.

Třetímu přednáškovému bloku s názvem Atopický ekzém, psoriáza předsedala doc. Ditrichová, která hovořila o jedné z nejčastějších nemocí v dermatologickém oboru, psoriáze, při níž by lékaři měli klást velký důraz především na psychický stav pacienta. Přednášku obohatila o obrazovou kazuistiku. Dlouhodobé léčky lupénky etanerceptem. Následující příspěvek MUDr. R. Litvika byl věnován epidermální bariéře u atopické dermatitidy. V posledním soutěžním bloku kazuistik, kterému předsedala MUDr. L. Růžičková Jarešová, dostali šanci mladí dermatovenerologové. Byla sem zařazena i přednáška dr. Uhrové z druhého bloku. MUDr. Růžičková Jarešová se soutěže zúčastnila s kazuistikou Refrakterní pruritus. Kazuistiku Lichen amyloidosus přednesla MUDr. A. Štukavcová, MUDr. I. Bäumeltová pojednala o účinnosti laserů v dermatologii, MUDr. J. Šternberský hovořil na téma Subakutní lupus erythematodes a MUDr. L. Vavříková o koincidenci major formy erythema multiforme s cyto-megalovirovou infekcí. O výherci bloku kazuistik rozhodli účastníci hlasováním. Výhru v podobě peněžní částky si odnesla MUDr. Stanislava Uhrová. Druhý ročník konference Dermatologie pro praxi proběhne 15. května 2010 v Olomouci.

Mgr. Michaela Majerová, redaktorka časopisu Dermatologie pro praxi

 
  • tisk
  • předplatit si